Ana içeriğe atla

Lahana Kavurması

Herkese Merhaba;

Lahana sarmasını çok severim. Ancak lahananın genel boyutları dikkate alınırsa kalanını tüketmek oldukça sıkıntılı bir durum oluyor. Çoğu kişi genellikle sarma yaptıktan sonra kalanları turşu için kullanır. Bense genelde lahana makarnası, lahana kavurması ya da lahana salatası olarak değerlendirmeyi seviyorum. Zaten lahana sağlıklı yaşamda vazgeçilmez ürünlerim arasında. Hatta elimde fazla kalırsa doğrayıp, poşetleyip dondurucuya atıp sonrasında da kullanabiliyorum. Hiçbir ürünü ziyan etmek istemediğim gibi, lahana gibi sağlık ve özellikle bağırsak sağlığı açısından tam bir bomba olan bu ürünü kesinlikle ziyan etmem, edemem. 

Lahanayı bu hafta lahana kavurması olarak pişirdim ve sizlerle de tarifini vereyim istedim. Sağlıklı yaşam sürecine oldukça uygun olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Hadi o zaman tarife geçelim.

Malzemeler;
Lahana (Sarma dışında kalan iç kısımları)
Soğan 
Sarımsak
Zeytinyağı
Karabiber
Pulbiber
Muskat rendesi
Kimyon çok az
Tuz
Kırmızı toz biber
Toz zerdeçal

Üstüne süzme yoğurt

Sosu için;
Tereyağı
Kırmızı toz biber
Sarımsak dövülmüş
Kekik
Domates salçası

Yapılışı;
Tencereye zeytinyağını koyalım. Soğanları ve sarımsağı yağda bir güzel çevirelim. Bol soğan ve sarımsaklı çok güzel oluyor. Sonrasında doğradığımız lahanaları tencereye alalım ve iyice kavuralım. Yüksek ısıda mühürleme tekniği ile beş dakika kadar yeterli olacaktır. Sonrasında karabiber, tuz, pul biber, kırmızı toz biber, toz zerdeçal, muskat rendesi ve kimyonu da ekleyerek ocağımızın altını kısıyoruz. Lahanalarımızı iyice pişiriyoruz. 

Bir tavaya tereyağı ve dövülmüş sarımsakları alarak soteleyelim. Sonrasında kırmızı toz biber, domates salçası ve kekik ilave ederek pişirelim.

Bir tabağa kavurmuş olduğumuz lahanadan koyalım. Üzerine çırpılmış süzme yoğurt ilave edelim. Son olarak hazırladığımız domates sosundan koyarak servis yapalım. Yapacaklara, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Not : Muskat rendesi sayesinde lahanın o baskın kokusu kayboluyor. Ancak belirtmekte fayda görüyorum. Muskat rendesini çok fazla kullanırsanız yemeğinizin tadını bozarsınız. Kullandığınız lahana miktarına bağlı olarak değişmekle beraber ben 3/1 silme çay kaşığı kadar muskat rendesi kullandım. Yani çok abartmaya gerek yok. Kimyonda keza aynı şekilde. Et yemeklerinde kimyon çok güzel yakışmasına rağmen, lahana da fazla kullandığınız takdirde tadını bozabilirsiniz. Burada amaç hafif aroma vermesi. Bu yemekte yaklaşık olarak yarım silme tatlı kaşığı kadar kimyon kullandım.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.

Yorumlar

  1. Mmm leziz gözüküyor lahana dolmasını da çok severim daha yeni yapıldı bizde ama şimdiden canım istedi 😊 elinize sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık lahanının herşeyini pek severim.:)

    YanıtlaSil
  3. kapuska deriz biz. lahanayı severim cok da faydalı olmasına ragmen sıklıkla yediğim bir sebze değil..sanırım ailemde yenmediği için.. havuc,sogan rendesi ile birlikte mayonez ,yogurt ,ile birlikte karıştırıp yemeyi deneyin.çok lezzetli oluyor..croslow .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Naime Özeren - 23 Nisan

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.