Ana içeriğe atla

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Merhabalar

Baharat kullanmayı sever misiniz?
Yada baharatlarla aranız nasıldır? bilemiyorum ama benim süper ötesi. Evimde envai çeşit baharat var. Sizlere bugün çok severek kullandığım bir baharattan bahsetmek istiyorum. Adı Poy. 

Bu baharat benim çocukluğumdan bu yana özellikle haşlanmış yumurtada kulandığım bir baharat. Kızartılmış ekmeğin üstüne tereyağı sürüp, üzerine tuz ve poy dökerek yemişliğimde çoktur. Hatta tereyağlı yumurtanın üzerine bile dökenler vardır.

Özellikle anneannem (rahmetli) bu poy baharatı ile çok güzel çemen yapardı. Onun tarifini de ayrıca vereceğim.  

Poy baharatının  keskin bir kokusu vardır. Mutfakta ağzı açık unutursanız evin içine belli bir süre girmekte zorlanabilirsiniz. Ben bu baharatın kokusunu sevdiğimden öyle bir sıkıntım olmuyor.


Aktarlarda yada pazarlarda genelde yedi baharat da olarak da bilinir. 

Umarım sizlerde bu baharatı seversiniz.

Yeni notta görüşmek üzere.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. hiçbilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum not aldım deneyeceğim sevgilerimle canım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. babaannemintakvimciği;
      dediğim şekiller tüketirsen çok seversin canım. Afiyet olsun :)

      Sil
  2. poy baharatı öğrenmiş olduk ama sanki nelere iyi geldiği gibi kısa bilgilerde olsaydı olurdu gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz haykırış;
      Yani içinde 7 çeşit baharat bulunduğu bir karışım. Fayda olarak mutlaka faydası vardır ama tadı efsanedir:) Zuzu da bende çok severiz:) İçinde kekik, pulbier, toz acı biber, kimyon, sumak ve bir iki baharat daha var.

      Sil
  3. Faydaları varmıdır peki,ben de ilkkez duyuyorum teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatofotofan;
      Baharat olarak kekik, pulbier, acı toz biber, kimyon,sumak bir iki tane daha baharat var canım. :)

      Sil
  4. Bende çok severim,yağlı ekmeğin üzerine ne de güzel olur:) Poy deyince aklıma hep halam geliyo,bize geldikçe poyu sevdiğimizi bildiğinden sırf anneme inat "ayy eviniz ne de pis kokuyo" derdi :)) annem deli olurdu ki halamın geldiği zamanda uzunca bir süre poy yememiş olurduk:) Bu da böyle bir anı işte:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su;
      Evet evi kötü kokutur ama o tat için değer canım :)

      Sil
  5. İlk defa burada duyuyorum ve okuyorum. Eşime bu baharattan bahsetmem lazım tadını merak ettim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Tatlı kırmızı biber ile çemenin özelliklerini bünyesinde barındırıyor anladığım kadarıyla. Tereyağlı ekmeğin üstüne ve haşlama yumurtayı dilimleyip üstüne çok iyi gideceğine eminim dediğiniz gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet;
      Çemen yapımında da kullanılan bir baharat karışımı.:) Ben çok seviyorum:)

      Sil
  7. Pastırma çemeninin ana maddesiydi sanırım poy baharatı. Aslında farklı baharatlar denemeyi severim. Poy baharatını da mutlaka deneyeceğim. Özellikle çorbalara çok yakıştığı da söyleniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. XHayat,
      Doğru biliyorsunuz. Ama çorbada pek güzel duracağı garantisini veremem. Hatta sevmeyebilirsiniz de:)

      Sil
  8. Bu baharatı genelde hint mutfağında kullanıyorlar. Bizde ise çemenin ham maddesi olduğunu yeni öğrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Sezgin;
      Evet Hindistan tarafında da oldukça yaygın ve çemenin ana maddesi:)

      Sil
  9. Aldım önerine,damak zevkine güvenerek,1 kg bir yıl yeter umarım😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mor Misali;
      Bir kg nedir? O çok. Bir küçük paket bile bir seneden fazla gider:)

      Sil
  10. Baharat severim ama poy baharatini hiç duymamiştim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya;
      Eskişehirliler çokça kullanır. Diğer şehirlerde de çemen baharatında kullanılıyormuş canım :)

      Sil
  11. Tarhana yapımında kullanıyorlar bir de.

    YanıtlaSil
  12. Pou kendi başına bir baharat mı
    Yoksa baharatkarışımı mı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fatih Murat Arsal - Ödünç Aşk

Merhabalar Fatih Murat Arsal'ın kalemini sevdiğimi bilmeyen kalmadı sanırım.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Fatih Murat Arsal - İki Mükemmel Hata

Merhabalar Uzun zamandır sizlere kitap yorumu yaz(a)mıyorum zira bu sıralar yorum yazmak için maalesef kafamı toparlayamıyorum. Hoş bir aydan fazladır kitap kapağı da açamadım. Kitap okumadan uyumayan ben; son zamanlarda kitaplara dokunamadım bile. Fakat okuduğum kitaplara ve yazarlara da haksızlık da etmek istemiyorum. Zira beğendiğim kitapların yorumsuz durmalarına maalesef gönlüm razı gelmiyor. Çıktığı ilk anda alıp okuduğum, ancak yorum giremediğim bir kitap İki Mükemmel Hata. O zaman başlayalım.

Asalet Salgınoğlu Röportajı

Merhabalar Baharı yavaş yavaş hissettiğimiz şu günlerde Nisan ayına geldik bile.

Saç Bakım Ampulleri

Merhabalar Saçıma boya sürmediğim eski zamanlarda, hatta doğru dürüst şampuan bile kullanmazken (o zamanlar yeşil Kafoğlu sabun vardı ve kesinlikle candı.) saçlarımın bakımı ihmal etmemeye çalışırdım. Kendimi bildim bileli saç bakımına özen gösteririm. 

Öğretmenler Günü İkram Sorunsalı

Merhabalar Geçtiğimiz haftalarda  Öğretmenler Günü Hediye Sorunsalı  ile ilgili bir yazı yazmışım.

Rukiye Kayaarslan - Güz Delisi

Merhabalar Kütüphanenin tozlu raflarında gördüğüm ve çıktığından bu yana al beni oku diyen bir kapağa sahip Rukiye Kayaarslan'ın Güz Delisi kitabına kavuşup sonunda okuyabildim.

James Joyce - Finn’in Oteli

 

Tarihte Bugün 18 Kasım

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım.