Merhabalar
Baharat
kullanmayı sever misiniz?
Yada baharatlarla aranız nasıldır?
bilemiyorum ama benim süper ötesi. Evimde envai çeşit baharat var.
Sizlere bugün çok severek kullandığım bir baharattan bahsetmek
istiyorum. Adı Poy.
Bu
baharat benim çocukluğumdan bu yana özellikle haşlanmış yumurtada
kulandığım bir baharat. Kızartılmış ekmeğin üstüne tereyağı sürüp,
üzerine tuz ve poy dökerek yemişliğimde çoktur. Hatta tereyağlı
yumurtanın üzerine bile dökenler vardır.
Özellikle anneannem (rahmetli) bu poy baharatı ile çok güzel çemen yapardı. Onun tarifini de ayrıca vereceğim.
Poy
baharatının keskin bir kokusu vardır. Mutfakta ağzı açık unutursanız
evin içine belli bir süre girmekte zorlanabilirsiniz. Ben bu baharatın
kokusunu sevdiğimden öyle bir sıkıntım olmuyor.
Aktarlarda yada pazarlarda genelde yedi baharat da olarak da bilinir.
Umarım sizlerde bu baharatı seversiniz.
Yeni notta görüşmek üzere.
Hoşçakalın.
hiçbilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum not aldım deneyeceğim sevgilerimle canım....
YanıtlaSilbabaannemintakvimciği;
Sildediğim şekiller tüketirsen çok seversin canım. Afiyet olsun :)
poy baharatı öğrenmiş olduk ama sanki nelere iyi geldiği gibi kısa bilgilerde olsaydı olurdu gibi.
YanıtlaSilsessiz haykırış;
SilYani içinde 7 çeşit baharat bulunduğu bir karışım. Fayda olarak mutlaka faydası vardır ama tadı efsanedir:) Zuzu da bende çok severiz:) İçinde kekik, pulbier, toz acı biber, kimyon, sumak ve bir iki baharat daha var.
Faydaları varmıdır peki,ben de ilkkez duyuyorum teşekkürler.
YanıtlaSilfatofotofan;
SilBaharat olarak kekik, pulbier, acı toz biber, kimyon,sumak bir iki tane daha baharat var canım. :)
Bende çok severim,yağlı ekmeğin üzerine ne de güzel olur:) Poy deyince aklıma hep halam geliyo,bize geldikçe poyu sevdiğimizi bildiğinden sırf anneme inat "ayy eviniz ne de pis kokuyo" derdi :)) annem deli olurdu ki halamın geldiği zamanda uzunca bir süre poy yememiş olurduk:) Bu da böyle bir anı işte:)
YanıtlaSilSu;
SilEvet evi kötü kokutur ama o tat için değer canım :)
İlk defa burada duyuyorum ve okuyorum. Eşime bu baharattan bahsetmem lazım tadını merak ettim. Teşekkürler
YanıtlaSilİnternetin Bilgi Sitesi;
SilBence de deneyin:)
Tatlı kırmızı biber ile çemenin özelliklerini bünyesinde barındırıyor anladığım kadarıyla. Tereyağlı ekmeğin üstüne ve haşlama yumurtayı dilimleyip üstüne çok iyi gideceğine eminim dediğiniz gibi.
YanıtlaSilDuo Diyet;
SilÇemen yapımında da kullanılan bir baharat karışımı.:) Ben çok seviyorum:)
Pastırma çemeninin ana maddesiydi sanırım poy baharatı. Aslında farklı baharatlar denemeyi severim. Poy baharatını da mutlaka deneyeceğim. Özellikle çorbalara çok yakıştığı da söyleniyor.
YanıtlaSilXHayat,
SilDoğru biliyorsunuz. Ama çorbada pek güzel duracağı garantisini veremem. Hatta sevmeyebilirsiniz de:)
Bu baharatı genelde hint mutfağında kullanıyorlar. Bizde ise çemenin ham maddesi olduğunu yeni öğrendim.
YanıtlaSilYusuf Sezgin;
SilEvet Hindistan tarafında da oldukça yaygın ve çemenin ana maddesi:)
Aldım önerine,damak zevkine güvenerek,1 kg bir yıl yeter umarım😊
YanıtlaSilMor Misali;
SilBir kg nedir? O çok. Bir küçük paket bile bir seneden fazla gider:)
Baharat severim ama poy baharatini hiç duymamiştim 😊
YanıtlaSilDerya;
SilEskişehirliler çokça kullanır. Diğer şehirlerde de çemen baharatında kullanılıyormuş canım :)
Tarhana yapımında kullanıyorlar bir de.
YanıtlaSilDuymadım, doğrudur
SilPou kendi başına bir baharat mı
YanıtlaSilYoksa baharatkarışımı mı
yedi tane baharat karışımıdır.
Sil