Ana içeriğe atla

Kışlık Hazırlıkları 4

Merhabalar

Bu sene kışlık yapmaya doyamayan ben, en sonunda bitirdim. Aslında iki kalem bir şey daha var ama ne yazık ki yer olmadığı için koyamadım. Önümüzdeki hafta içinde yer açılırsa koyarım. Yoksa ne yapalım. Hadi bakalım kışlık serimizin sonuncusuna hoşgeldiniz.

Geçen sene yaptığım gibi yine 20 kg patlıcandan karnıyarıklık kızarttım. Ben bu şekilde kutulara koyup saklıyorum. Biraz yer kaplıyor olsa da, kesinlikle akma olmuyor ve şekil şemal bozulmadan saklanıyor. 20 kg patlıcandan her bir kutuda 7 yada büyüklüğüne göre 8 adet patlıcan koyarak toplam 12 yemeklik karnıyarıklık çıktı. Bu arada sizlere bir de bilgi vereyim. Kızarttığım patlıcanları bir gece kevgirde bekletiyorum. Sabaha kadar yağı iyice süzülüyor. Böylece kızartma ağırlığı da kalmıyor. Beklemeye aldığınızda altındaki yağları kontrol etmeyi unutmayın. Yağ çoğaldığında boşaltın ki, yeniden patlıcanlara değmesin ve taşmasın.

Geçen sene yetişemediğim patlıcan ve biber közlemesine bu sene çok şükür yetiştim. Ne yazık ki markettekiler evdeki gibi olmuyor. Canım çok istediğinde alıp tüketiyorum ama ne yazık ki bana pek hitap ettiğini söyleyemem. 20 kg patlıcan ve 20 kg biber közledim. Köz biber çekirdeklerini çıkartmak işkencedir malum. Daha önce tarifini vermiştim. Közlenmiş Kapya Biber Çekirdeği Nasıl Çıkar? yazımdan nasıl pratik şekilde çıkaracağınızı görebilirsiniz. Biz bu sene köydeki fırında közleme işlemi yaptık. Evde ne yazık ki bu işlem biraz daha maliyetli ve zaman açısından uzun oluyor. Yakınlarınızdaki odunlu pide ya da ekmek fırınından cüzi rakamlarla közleme yapmalarını isteyebilirsiniz. 
Patlıcan 27, biber 29 adet çıktı. Çok fazla büyük poşetleme yapmadım. Misafir olursa iki poşet çıkarmak daha mantıklı. Kalırsa ziyan olur. Kendi dondurucumda yer olmadığından bunları köydeki boş olan buzdolabının fişini takarak oraya koydum. Sanırım kış girene kadar bir kısmını eve çekmiş olurum. Not: Patlıcanı özellikle Hünkar Beğendi ve Ali Nazik için bu kadar çok yaptım. Tabii ki salatasına da ayrı bir hastayım. 

Daha önce tam bir domates hastası olduğumdan bahsetmiştim. 11 kg domatesi kabuklarını soyup, robotta çekip kutulara alarak sakladım. Önceden de biraz koymuştum. Kutu koymaya yer kalmadığından kenara köşeye de fotoğraflamayı unuttuğum poşetlenmiş bütün domates koydum. Hemen çıkart, suyun altına tut ve doğra. Bu kadar basit. Kutulardaki domates 16 adet. Daha önceden de koymuştum. Rabbim olanı yemek nasip etsin inşallah.

Salça serüvenimi size dün yazmıştım. Komik ama elimde 35-36 kg salça var. Yer gök salça. Okumak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Köyden annem çıktıkça biber gönderiyor. Kışın menemen ya da et sote için doğrayıp saklıyorum. Ben menemen için biber ve domatesi çiğden ayrı ayrı koyarak saklıyorum ve yazın yaparmış gibi çıkarıp hemen pişirip tüketiyoruz. Tavsiye ederim yazın dalından kopmuş gibi oluyor. Kaynatıp menemenlik yapıldığından konserveye benziyor. Biz ailecek ne yazık ki sevmiyoruz.

Bu yıl benden bu kadar. Rabbim hayırlısı ile yemek nasip etsin inşallah. Burada yazmayan bir tarhana var. Onun tarifi ile yazısı ayrıca gelecek. Geldiğinde burayada linkini eklerim. Tarhana Yapımı

Bunun dışında dolmalık biber ve mısır koyamadım. Yer açarsam önmüzdeki hafta içinde oğlum çok sevdiğinden onları da koymayı planlıyorum. Değilse de olana bereket ne yapalım. Rabbim bu yaptıklarımızı ağız tadıyla ve sevdiklerimizle tüketmeyi nasip etsin inşallah.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın. 





Yorumlar

  1. Kış sizin için kolay geçecek belli :) ellerinize sağlıkk.. Ama ben biberi buzluğa koymayı hiç sevmiyorum sulanıyor yemeklere de yakıştıramıyorum sonra :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Kafkaslı ;
      Biberleri ben yemeğe koymaktan ziyade sadece saç kavurma ve menemen için kullanıyorum ve sulanma sorunu yaşamıyorum. Yemekte biber kullanmayı sevmediğimden belki denk gelmemiştir.

      Sil
  2. bereketli olsun sağlıcakla tüketmek nasip olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Ryunosuke Akutagava - Raşomon

 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Düşünmemiz Lazım

Bugün sosyal medyada denk geldiğim bir paylaşımı bende sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ryunosuke Akutagava - Tuhaf Bir Hikaye

 

Monica Mccarty - İskoç Esareti

Merhabalar İskoç kitaplarını sevmeme neden olanlara selam olsun. Normalde okuyacağımı düşünmediğim İskoç kitaplarının şu anda hastası olmuş durumdayım. İskoç Esareti'de bu kitaplardan birisi.

Dün Seni Gördüm Rüyamda

 

Osamu Dazai - Son Yıllar