Ana içeriğe atla

Tarhana Yapımı

Merhabalar

Hani bazı anlarınız vardır ya aklınızdan çıkmayan, keşke hep o anlarda kalsak dediğimiz, işte benim tarhana çorbasını içerken aklıma hep çocukluğum gelir. Rahmetli anneannem, babaannem ve anneannemin eşi olan dedem (diğerini hiç tanımadım ama tanımayı ne çok isterdim) bu çorbayı çok severlerdi. Dedem eğer tarhana çorbası varsa sabah kahvaltısı niyetine bu çorbayı içer, sonrasında tarlaya giderdi. 

Anneannem her yıl köye gittiğimizde bize kışlık olarak bu tarhanadan yapardı ve bize de fazla fazla koyardı. İnek damının üstüne kurumaya bıraktığımız tarhanaları çocuk aklı ile çalıp yemek en büyük zevkimizdi. Tabii anneannem anlayınca yediğimiz fırça paha biçilemez. Neyse sizlere bugün çocukluğumda yaptığımız tarhana tarifini vereceğim. Bu tarhana evimizde olduğunda özellikle hastayken pişirip içtiğimde kendimi daha iyi hissediyorum. Tam bir şifa kaynağı. Bildiğiniz tarhanalardan farklı. Hadi o zaman size tarifini vereyim. 

Malzemeler;
2 kg süzme yoğurt
2 yumurta (kilo başına 1 yumurta gibi düşünün ona göre ayarlayabilirsiniz)
Kaya tuzu
Un

Yapılışı;
Yoğurdu en az iki gün dışarıda bekleterek ekşitin. Bayağı ekşi olsun. Ekşiyen yoğurda yumurtaları kırıp iyice çırpın. Kontrollü olarak eklediğimiz unla hamur ne çok sıvı, ne de çok katı olacak. Belli olacak şekilde tuzunu da atıp iyice yoğurun. Yoğurduğumuz hamuru yine en az iki gün kapağı kapalı olarak dışarıda ekşimeye bırakın ve sabah akşam karıştırın. Sonrasında en ütteki fotoğrafta gördüğünüz gibi tarhanayı bir bezin üstüne kaşık yardımıyla dökün ve güneş alan yerde iki gün kendisini çekmesini sağlayın. Normalde tarhana bu şekilde kurumaya bırakılır bizde ama sonrasında pişirme aşaması geceden suya basma şeklinde ve zahmetli olduğundan bu şekilde bırakmayacağız. İki gün kendisini çeken tarhanaları (robottan geçecek şekilde olsun. İçi nemli olursa olmaz) robotta çekip en alttaki fotoğrafta olduğu gibi toz haline getiriyoruz. Bu şekilde tepsiye koyup yaklaşık bir hafta güneşte iyice kurumaya bırakıyoruz. Sonrasında cam bir kavanozda ya da bir kesede saklıyoruz. Çorbanın hazırlanışını da bir diğer yazımda sizlerle paylaşacağım. 

Benim için çok farklı olan bu çorbayı umarım sizlerde severek tüketirsiniz. Yapacaklara şimdiden afiyet bak, şeker olsun inşallah.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın. 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Naime Özeren - 23 Nisan

Megalodon Köpek Balığı Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhabalar Bugün sizlere Megalodon hakkında bilgi vereceğim.

Bir Yaprak Sarması Meselesi