Ana içeriğe atla

Kemik (İlik) Suyunu Nasıl Hazırlıyorum?


 Merhabalar
Kurban bayramı geçeli çok oldu biliyorum. O zaman paylaşamamış olsam da kemik suyu çıkartmak için kullandığım yöntemi sizlerle paylaşmak istedim. Üstelik bu şekilde olduğunda kemik suyu yemeyen çocuklarınızın ya da ev halkının da kemik suyunu seveceğine garanti veriyorum. Kemiklerin içindeki ilikler çok faydalı olduğundan evimde kemik suyu bulundurmaya özen gösteriyorum. Umarım sizlerde evinizde kendi yaptığınız kemik suyunu kullanarak daha lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlarsınız.

Aşamaların fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum ancak size detaylı olarak anlatacağım. 

Öncelikle etli kemikleri bir kaba alıp üzerini geçecek kadar suya koyuyoruz. Kemiklerin kanı çıkıp, su berrak olana kadar suyu sürekli değiştiriyoruz. Etteki kanı çıkartmak kemik suyunun daha güzel, renginin daha duru olmasını sağlıyor. Sonrasında kemikleri düdüklü tencereye alıp, suyunu ilave edip 1,5 saat kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra bir kaba kemik suyunu süzüyoruz. Böylece ağıza gelebilecek herhangi bir şey kalmıyor. Sonrasında fotoğrafta görmüş olduğunuz kaplara koyarak dondurucuya alıyoruz. Kapların üst kısmı düz olmalı ki, dolapta yer kaplamasın. Dökülüp, saçılmasın. Benim kullandığım kaplar 350 ml. Bir yemek içinde gayet yeterli. Aileniz kalabalıksa ve fazla yemek yapıyorsanız 500 ml. olanlarını da tercih edebilirsiniz.

Gelelim kemiklerde kalan etlere. Bunları kemiklerden sıyırıp poşetliyorum ve dondurucudaki yerini alıyor. İlikli olduğundan pirinç pilavına değil ama bulgur, arpa şehriye ya da kuskusa oldukça yakışıyor. Benim favorim arpa şehriye pilavı. Bu şekilde kemiklerdeki etlerde ziyan olmamış oluyor. Dilerseniz çorbalara da kullanabilirsiniz.

Kemik suyu yaparken içine tuz, soğan, sarımsak kullanmıyorum. Siz dilerseniz kullanabilirsiniz. Ancak içindeki tuz miktarını unutup yemeğe ilave ettiğinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben soğan ve sarımsak gibi ürünleri yemek yaparken kullanmayı tercih ediyorum. Deneyen herkese şimdiden afiyet ve şifa olsun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.

Yorumlar

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

İçeriklerim Kopyalanıyor

Bugün  Kitaplara Kaçanlar  bloğu ile içerik çalınması ile ilgili konuştuk ve bunun üzerinden çok geçmeden benim içeriklerimin otomatik olarak kopyalandığını tesadüfen fark etmiş bulunuyorum.

Mimlendim ve Mimledim 34 - Sorularım Ve Ben

Merhabalar Bu sıralar mimler birikti. Sağolsun sevgili blog arkadaşlarım beni mimliyorlar ancak yoğunluğumdan bakamadım.

Mimlendim ve Mimledim 38 - 2018

Merhabalar Derdimiz Hayat  bloğunun sahibi hazır 2018 yılını bitirdiğimiz şu günlerde çok güzel bir mim başlatmış.

Mimlendim ve Mimledim 21 - Küçük Bir Mim

Merhabalar Sevgili  Feri Peri ,  Ece Abla  ve  İzel Tolu  Küçük bir mim yapmışlar ve beni de mimlemişler sağolsunlar. Ben bu sıra hangi yazıya yetişeceğime karar veremediğim için yazılar gecikmeli olarak geliyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor ve hemen sorulara geçiyorum.

Sabri Bey Ve Ayla Hanım

  Merhabalar Bir zamanların yani doksanlı yıllarının en sevilen dizisiydi Bizimkiler.

Yılbaşı Hediyeleşme Etkinliği Hediyelerim

Merhabalar Dün bir anda gelen ve günümü güzelleştiren bir kargo ile geldim. Sevgili Masal Zehra 'nın yılbaşı hediyeleşme etkinliğine katıldım ve Sevgili  Burası Hayal Kahvesi  bloğunun sahibi Ebemkuşağı ile eşleştim. Öncelikle bu güzel eşleşme için çok mutluyum. 

Sürücü Belgesi ve Sağlık Raporu Sorunsalı

Merhabalar Ehliyet yenileme dönemi başladı bilindiği üzere. 2020 yılına kadar mevcut ehliyetlerimizin değiştirilmesi gerekiyor ve bu süreçte ehliyet yenilemek adına yeniden sağlık kontrolünden geçerek sağlık raporu almak şartı var.

Kara Cuma (Black Friday) ve Alışveriş Çılgınlığı

Merhabalar Bugün kara cuma. Amerikalıların deyimiyle de black friday.

Sürprizimi Açıklama Zamanı

Merhabalar Dün duyurusunu yaptığım sürprizin geldi çattı açıklanma zamanı. Benim için çok heyecan verici bir proje olduğunu kabul ediyorum. İçim içime sığmıyor desem yalan olmaz hani. O kadar heyecan yaptım. Allah'ım utandırmasın inşallah.

Keşf-i Blogger Etkinliği

Merhabalar Sevgili  Edischar  çok güzel bir blog keşif etkinliği başlattı.