Ana içeriğe atla

Kemik (İlik) Suyunu Nasıl Hazırlıyorum?


 Merhabalar
Kurban bayramı geçeli çok oldu biliyorum. O zaman paylaşamamış olsam da kemik suyu çıkartmak için kullandığım yöntemi sizlerle paylaşmak istedim. Üstelik bu şekilde olduğunda kemik suyu yemeyen çocuklarınızın ya da ev halkının da kemik suyunu seveceğine garanti veriyorum. Kemiklerin içindeki ilikler çok faydalı olduğundan evimde kemik suyu bulundurmaya özen gösteriyorum. Umarım sizlerde evinizde kendi yaptığınız kemik suyunu kullanarak daha lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlarsınız.

Aşamaların fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum ancak size detaylı olarak anlatacağım. 

Öncelikle etli kemikleri bir kaba alıp üzerini geçecek kadar suya koyuyoruz. Kemiklerin kanı çıkıp, su berrak olana kadar suyu sürekli değiştiriyoruz. Etteki kanı çıkartmak kemik suyunun daha güzel, renginin daha duru olmasını sağlıyor. Sonrasında kemikleri düdüklü tencereye alıp, suyunu ilave edip 1,5 saat kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra bir kaba kemik suyunu süzüyoruz. Böylece ağıza gelebilecek herhangi bir şey kalmıyor. Sonrasında fotoğrafta görmüş olduğunuz kaplara koyarak dondurucuya alıyoruz. Kapların üst kısmı düz olmalı ki, dolapta yer kaplamasın. Dökülüp, saçılmasın. Benim kullandığım kaplar 350 ml. Bir yemek içinde gayet yeterli. Aileniz kalabalıksa ve fazla yemek yapıyorsanız 500 ml. olanlarını da tercih edebilirsiniz.

Gelelim kemiklerde kalan etlere. Bunları kemiklerden sıyırıp poşetliyorum ve dondurucudaki yerini alıyor. İlikli olduğundan pirinç pilavına değil ama bulgur, arpa şehriye ya da kuskusa oldukça yakışıyor. Benim favorim arpa şehriye pilavı. Bu şekilde kemiklerdeki etlerde ziyan olmamış oluyor. Dilerseniz çorbalara da kullanabilirsiniz.

Kemik suyu yaparken içine tuz, soğan, sarımsak kullanmıyorum. Siz dilerseniz kullanabilirsiniz. Ancak içindeki tuz miktarını unutup yemeğe ilave ettiğinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben soğan ve sarımsak gibi ürünleri yemek yaparken kullanmayı tercih ediyorum. Deneyen herkese şimdiden afiyet ve şifa olsun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.

Yorumlar

  1. Kemik suyunu kaynatıp içenlerdenim ben... Kalanını da dondurucuda saklıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları