Ana içeriğe atla

Kemik (İlik) Suyunu Nasıl Hazırlıyorum?


 Merhabalar
Kurban bayramı geçeli çok oldu biliyorum. O zaman paylaşamamış olsam da kemik suyu çıkartmak için kullandığım yöntemi sizlerle paylaşmak istedim. Üstelik bu şekilde olduğunda kemik suyu yemeyen çocuklarınızın ya da ev halkının da kemik suyunu seveceğine garanti veriyorum. Kemiklerin içindeki ilikler çok faydalı olduğundan evimde kemik suyu bulundurmaya özen gösteriyorum. Umarım sizlerde evinizde kendi yaptığınız kemik suyunu kullanarak daha lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlarsınız.

Aşamaların fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum ancak size detaylı olarak anlatacağım. 

Öncelikle etli kemikleri bir kaba alıp üzerini geçecek kadar suya koyuyoruz. Kemiklerin kanı çıkıp, su berrak olana kadar suyu sürekli değiştiriyoruz. Etteki kanı çıkartmak kemik suyunun daha güzel, renginin daha duru olmasını sağlıyor. Sonrasında kemikleri düdüklü tencereye alıp, suyunu ilave edip 1,5 saat kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra bir kaba kemik suyunu süzüyoruz. Böylece ağıza gelebilecek herhangi bir şey kalmıyor. Sonrasında fotoğrafta görmüş olduğunuz kaplara koyarak dondurucuya alıyoruz. Kapların üst kısmı düz olmalı ki, dolapta yer kaplamasın. Dökülüp, saçılmasın. Benim kullandığım kaplar 350 ml. Bir yemek içinde gayet yeterli. Aileniz kalabalıksa ve fazla yemek yapıyorsanız 500 ml. olanlarını da tercih edebilirsiniz.

Gelelim kemiklerde kalan etlere. Bunları kemiklerden sıyırıp poşetliyorum ve dondurucudaki yerini alıyor. İlikli olduğundan pirinç pilavına değil ama bulgur, arpa şehriye ya da kuskusa oldukça yakışıyor. Benim favorim arpa şehriye pilavı. Bu şekilde kemiklerdeki etlerde ziyan olmamış oluyor. Dilerseniz çorbalara da kullanabilirsiniz.

Kemik suyu yaparken içine tuz, soğan, sarımsak kullanmıyorum. Siz dilerseniz kullanabilirsiniz. Ancak içindeki tuz miktarını unutup yemeğe ilave ettiğinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben soğan ve sarımsak gibi ürünleri yemek yaparken kullanmayı tercih ediyorum. Deneyen herkese şimdiden afiyet ve şifa olsun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.

Yorumlar

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları 1

 

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları 2

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Nerede O Eski Kartpostallar?

Merhabalar Çocukluğumda yeni bir yılın gelmesini en çok kartpostal atabilmek adına severdim.

Fadi Kılıçzade Röportajı

Merhabalar Yine güzel bir röportaj gününe ve yeni bir haftaya daha uyandık. 

Kristin Hannah - Kış Bahçesi Kitap Tanıtımı

Meredith ve Nina Whitson birbirine taban tabana zıt karakterlerdeki kız kardeşlerdir.

Smilodon (Kılıç Dişli Kaplan) Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhaba  Bugün sizlere Smilodon'dan (Kılıç Dişli Kaplan) bahsedeceğim. 

Burhan Günel - Uzun Yol Sürücüsü Kitap Alıntısı

Dedi ki Servet Hanım günün birinde:

2 Günlük Yoncalı Kaçamağı

  Merhabalar Eskilere göre bayram, yenilere göre tatil kavramı olan bayramlar bizim içinde tatil kavramına giriyor. Her ne kadar 3 günlük bayram tatili olsa da; biz yine de kendimizi atacak bir yerler bulduk ve soluğu tatilde aldık.

Aşkın Nur Karataş Röportajı

Merhabalar Günün adı pazartesi olmuşsa demek ki yazar röportajı yayın zamanıdır. Bugünkü konuk yazarımız Aşkın Nur Karataş. O zaman bu keyifli röportajla sizleri baş başa bırakalım.