Ana içeriğe atla

Kara Cuma (Black Friday) ve Alışveriş Çılgınlığı

Merhabalar

Bugün kara cuma. Amerikalıların deyimiyle de black friday.
Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bu alışveriş çılgınlığı perşembe akşamından bu yana başladı. 

Peki nedir bu kara cuma? Amerika'da Şükran Günü'nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında gerçekleşen bir alışveriş çılgınlığıdır. Daha çok ünlü markaların binlerce kategoride uyguladığı bu indirimler %80 oranına hatta bazı markalarda daha da fazlasına kadar ulaşıyor. Özellikle teknoloji, aksesuar, küçük ev aletleri, kameralar vb. gibi bir çok üründe çok ciddi indirimler var. Bu gün neredeyse hemen herkes işini gücünü bırakıp alışveriş çılgınlığına dahil oluyor. 

Peki bir çok marka bu kadar indirim yapıyorsa ve gün anlatıldığı kadar güzelse, neden kara cuma deniliyor? Bu güne kara cuma denmesinin iki nedeni var. Birincisi mağazaların bu gün sabah 04:00 ve 05:00 arasında kapılarını açıyor olması. Daha hava aydınlamamış olduğundan bu şekilde bahsediliyor. Bir diğer nedeni de bugün indirimli ürün almak isteyenlerin mağazalarda yaralanmaları ve hatta hayatlarını bile kaybediyor olmaları. Açıkçası indirimleri bende severim ama bu derece kalabalık ortamlarda bulunmak hem sağlık, hem güvenlik açısından çokta doğru gelmiyor. Üstelik oluşan izdiham nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi bile varken hiç akıl kârı değil. 

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, herkese mutlu günler ve hayırlı cumalar.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Her yerde karşıma çıkıyor, her defasında da nedir bu diye araştıracağım diyorum; ama kalıyor nedense. Sayende öğrenmiş oldum ve rahatladım :) Teşekkür ederim. Bana gelince, ben de asla indirim için o tarz bir ortamda bulunmam. İnsanların hoşuna gidiyor demek ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalemderi;
      Rica ederim. Tüketim çılgınlığından başka bir şey değil.

      Sil
  2. İhtiyacım değilse hiç bir indirime kanıp alış veriş yapmayacağım bugün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar;
      İnsanları ekonomisi maalesef bu tarz günler nedeniyle bozuluyor.

      Sil
  3. Alışverişseverlere duyrulur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız;
      Bu günde deli gibi alışveriş yapan bir çok tanıdığım var.:)

      Sil
  4. O kadar alışveriş çılgını değilim zaten. Ha ihtiyacım olan bir şey varsa gider alırım. 300 tl den 50 tl inermi bir elbisenin fiyatı. Düz mantıkla düşünsek bile. Garip bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenay Arpacıoğlu;
      Sezonunda 300'e sattığını böyle günlerde ya da sezon sonunda dediğin gibi 50'ye satıyor ama ikisinden de para kazanıyor. Düşünmek ve sorgulamak gerek...

      Sil
  5. Hiç işim olmaz böyle günlerle.Zaten AVM gezmeyi de sevmem.Minimal alışveriş yapıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurdagül;
      Ben genelde bazen indirim günlerinde sürekli kullandığım ürünleri stokluyorum. O kadar yani. İndirim var diye ihtiyacım olmayan bir ürünü almak bana göre değil maalesef. Ama indirim duyunca dayanamayan bir toplumuz maalesef :(

      Sil
  6. Orada indirim yerindedir ama bizde indirim diye önce bindirim yapılıyor sonra indirim oluyor. Ben bugüne özel alışveriş yapmıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşim;
      aynen öyle canım ama bir çoğu anlamıyor. Hunharca alışveriş tutkunu çok fazla.

      Sil
  7. Günlerdir kafamızı şişirdiler valla.Talan edilir şimdi herşey:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap;
      Katılıyorum. Günlerdir her yerde deli gibi reklam dönüyor maalesef :( Muhtemelen de amaçlarına ulaşacaklar.

      Sil
  8. Vay canına ki ne vay;bir film konusu gibi;kararıyor insanın duyguları;ne kadar çok tapınır hale geldik nesnelere;doymazlık,sonsuzu taklit eder hale dönüşüyor gibi...Teşekkürler Beyda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güven Serin;
      Rica ederim. Maalesef ki o kadar gereksiz şey alıyoruz ki, çoğunu kullanmaya ömrümüz yetecek mi? bunu bile bilmiyoruz. Ama almaya doymayan bir toplumuz.

      Sil
  9. Nefret ediyorum böyle günlerden.Çünkü ne zaman indirim haftası olsa benim ekonomim uygun olmuyooo🙄😂🙈Çok istediğim bir vlog kamerası vardı yarı fiyatına düşmüş bugün az önce gördüm isyan ettim madem fiyatını bu kadar düşürebiliyosunuz niye normal günlerde de bu şekilde satmıyosunuz diye😬Günahtır ayıptır ey yetkiler duyun sesimizi!😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşracığım;
      Sesli kahkaha attım. Bende o durum kitap almaya durum olmadığında, ya da eşimden veto yediğimde oluyor. Son zamanlarda vetoluyum mesela. Kitap alamıyorum. Ama bir sürü kitap çıktı, indirime girdi ve ben kedinin ciğere baktığı gibi bakmakla yetiniyorum. :(

      Sil
  10. Gerçekten böyle indirimler insanın ekonomisini daha çok bozuyor, kanmamak gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep;
      Maalesef ki indirim lafını duyduğunda dayanamayıp, kamyon tekeri bile alabilen potansiyele sahip bir millet olunca sonuç ortada...

      Sil
  11. İndirim adı altında daha çok tüketime teşvik var ne yazık ki..

    YanıtlaSil
  12. Hepsiburada'dan hafıza kartı bakıyorum önceki günler (indirim başlamadan). 64 GB hafıza kartı, kargo ücretsiz 65 TL. Dün 70 TL oldu. Bugün 55'e düştü, ancak kargo 5 TL oldu ve toplam 60 TL. Aldata aldata satmak mıdır nedir?

    Almadan önce fiyatları iyice araştırmak lazım.

    YanıtlaSil
  13. ay evet bugün deliydi ortalık. hiç bulaşmadıım. sen kitap almadın muuuu :)

    YanıtlaSil
  14. Listelerini önceden ve akillica yaparsan cok avantajli olabiliyor. Tabii o alacaklarina ihtiyacin varsa 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya;
      Çoğu bilinçsizce ucuz diye stok yaptı. Çevremde örneği çok.

      Sil
  15. Bilgilendirme şahsım adına yerinde oldu... teşekkür ederim... :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Kademe Analizi Nedir?

 

Fatih Murat Arsal - İki Mükemmel Hata

Merhabalar Uzun zamandır sizlere kitap yorumu yaz(a)mıyorum zira bu sıralar yorum yazmak için maalesef kafamı toparlayamıyorum. Hoş bir aydan fazladır kitap kapağı da açamadım. Kitap okumadan uyumayan ben; son zamanlarda kitaplara dokunamadım bile. Fakat okuduğum kitaplara ve yazarlara da haksızlık da etmek istemiyorum. Zira beğendiğim kitapların yorumsuz durmalarına maalesef gönlüm razı gelmiyor. Çıktığı ilk anda alıp okuduğum, ancak yorum giremediğim bir kitap İki Mükemmel Hata. O zaman başlayalım.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Risk Bildirim Formu

 

Fatih Murat ARSAL - Yalnız Gözlerin İçin

Merhabalar Fatih Murat Arsal ile tanışmam Anlaşma romanına dayanır ancak yorumlamak için öncelikle Yalnız Gözlerin için kitabından başlamak istedim.