Ana içeriğe atla

28 Gün Meydan Okuma 21.Gün

Merhabalar

Meydan okumamızda bugün herhangi bir konuda eleştiri yazmamız istenmiş.
Aslında ben bu konuda uzun zamandır yazmak istiyordum ancak fırsatım olmamıştı. Hali hazırda böyle bir soru gelmişken bu vesile ile içimi dökmek çok güzel olacak.

Şimdi konumuz youtube platformunda paylaşılan bir takım videolar. 

Youtube kanalından güzel para kazanıldığını öğrenen gencinden yaşlısına herkes bir telaş içinde youtube kanalı açıyor ve video koymak için hazırlıklar yapıyor. Hatta sokaklarda ben bir kaç kez denk geldim, kanala video koymak adına elinde telefon kamerasıyla kendi kendine konuşup yürüyen insanlar bile mevcut. 

Bu platformda insanların gerçek anlamda faydalandığı ve yararlandığı videolar kadar, maalesef ki sırf video koymuş olmak için koyulan videolar da var ki bugünkü konumuzda bu tarz videolar.

Youtube benimde sıklıkla kullandığım bir mecra. Ancak bazen bana önerilen öyle videolar oluyor ki, dehşete düşmemek elde değil. 

Öncelikle yatak odalarında çekilen videolar. Biz hangi ara bu kadar mahremimize dikkat etmez olduk da, yatak odasında video çekiyoruz. Yatak odasında makyaj, bakım, kutu açma şeklinde uzayıp giden seriler. Tabii bunun yanı sıra ev turu videosu çeken bir kesim de var ki buna da halen daha anlam veremiyorum.  Ya arkadaşım bana ne senin evinden? Nereye ne koyduğundan. Gardrop içlerine kadar göstermenin ne anlamı var? Bu tarz videolar çekiyorsunuz, sonrasında eviniz soyulduğunda cazırtı çıkartıyorsunuz. Hayır efendim kendiniz hırsızlara bu kapıyı açıyorsunuz. Evinizi akvaryum misali herkese sunuyorsanız, sonuçlarına da katlanacaksınız. 

Bir kesim var ki, evde temizlik yaparken video çekmiş. İnanamazsınız ama tesadüfen denk geldi ve kadın video boyunca sadece yerdeki marleyleri süpürdü, sildi ve 30.000 görüntülenme almış. Halı yıkarken, cam silkerken bile video koyan var. Şaka gibi değil mi? Maalesef ki acı ama gerçek. Millet de sanki bir şey varmış gibi onun yaptığı temizlik videosunu izlemiş. Otur kendi evini onun gibi temizle desen, elini sürmez. Kırk dereden, kırk bir su getirir.

Bir kesim var ki, bunlarda çocukları üzerinden para kazanıyor. Nasıl mı? Anlatayım. Çok popüler olan bir kız var. İsim yazmayacağım ama bulmak çok da zor değil. Bu aile çocuklarının her türden videolarını çekiyor. Hani eskiden Ayşegül tatilde, Ayşegül şurada, burada şeklinde kitap vardı ya, onun video versiyonu. Günde en az birkaç tane video yüklemesi yapıyorlar ve kanal abonesi zaten almış başını gitmiş. Ve çocuk ile ailesi ilk zamanlar mütevazi bir evde otururken, kazandığı parayla sonrasında havuzlu villaya taşınıyor. Bunları "Sen nereden biliyorsun?" diyebilirsiniz. Arkadaşlarımın çocukları maalesef bu kanalı takip ediyor ve anneler de oldukça şikayetçi. Çünkü kendisine yüksek ihtimal promosyon gelen ya da gelmese bile kazandığı parayla rahatça alabildiği oyuncakları videoyu izleyen ve maddi imkanı yeterli olmayan çocuklar ailelerinden talep ediyor. Ailenin durumu olmadığından alamıyor ama çocuk "Bak onlar almış, siz nasıl almazsınız?" deyip evde huysuzluk çıkarıyor. Bu noktada aile ile çocuğun arası açılmaya başlıyor ve problemler baş gösteriyor. 

Sırf bu yazıya katkısı olsun diye bu kanala göz attığımı inkar edemem. Aile aynı zamanda sürekli seyahatte, bilmem neredeki otelde kalmış, kışın havuz keyfisi vs.vs tarzında videolar çekiyor ve bunu izleyen çocuklar yine ailelere sıkıntı çıkartıyor. "Kışın biz neden böyle gezmelere gidemiyoruz?" diyor. Öyle ya bu videoyu koyanlar sürekli gidebiliyorsa, düz ve çocuk mantığına göre izleyenin de gitmesi gerek. Ama kazın ayağı öyle değil. Aile çocuğuna maddi durumu anlatmakta, çocuk ise anlamamakta ısrarcı. Peki ya sonuç nedir? diye soracak olursanız hemen anlatayım. Arkadaşımın oğlu var. Zaten öyle dersle falan da arası iyi değil. Youtube mecrasından da para kazanmanın kolay olduğunu ve bir süre sonra da iyi bir yere gelineceğine kendisini inandırmış. Öğretmenlerine ve ailesine dediği şey, "Ben okumak istemiyorum. Ben youtuber olacağım. Oradan çok para kazanılıyor. Kendimi derslerle yoramam." Hadi buyurun buradan yakın. Şimdi özendirilmiş olan bu mecra, çocukların yanlış yönlenmesine neden oluyor. Çocuk kolay para kazanma derdine daha bu yaşta düşüyor. Özendirilmiş hayatlar nedeniyle aileye isyan durumuna geliyor. Ama bu videoları koyan kişilerin umurunda değil, onlar kendi ceplerini doldurmanın derdinde. Ne kadar izlenirse o kadar para. Kim izlemiş?, kötü örnek mi olmuşlar? gibi soruları kendilerine sormuyorlar, gerek de duymuyorlar.

Bir kesim var ki, "benimle bir gün" ya da "benimle bir hafta" şeklinde videolar çekiyor. Karşısına kamerayı koyuyor ve sanki ilk kez uyanıyormuş gibi, samimiyetsiz şekilde video çekmeye başlayıp, diş fırçalamasından, banyosuna, sabah kahvaltısından gün içinde yaptığı her şeye kadar bu videoya ekliyor. Akşam yatarken yine video karşısında yatağa giriyor. Videolar boyunca gecelikli, bornozlu ve dağınık yataklı hallerini de yine gözler önüne sermekten çekinmiyorlar. Yine söylüyorum mahrem hallerinizden millete ne?

İnsanlar para kazanma hırsları yüzünden maalesef ki, saçmalama konusunda sınır tanımıyorlar. Ve şu da bir gerçek ki çoğumuz bu tarz kanalları takip ediyoruz. Oysa ki, öğrenmek için bu mecralar var olmalı. Neden vaktimizi böyle saçma sapan kanalları izlemekle geçiriyoruz? Okumuyoruz ve gün geçtikçe daha çok görsel, işitsel mecralara kayıyoruz. Çünkü kendimizi yormak istemiyoruz. Ayrıca başkalarının hayatları, ne giydiği, ne yediği, evi bizi aşırı ilgilendiriyor. Gerçek anlamda konuşulması gereken konuları konuşmak yerine, bu tip videoları izleyip, beynimizi gereksiz şeylerle dolduruyoruz ki ben bunlara bilgi demiyorum. Bilgi değil çünkü. Bu tarz videolarla es kaza bir yerlere gelen kişiler, bir süre sonra kendisini önemli bir şahsiyet durumunda sayıp, röportajlar vermeye, "Aman sevgili takipçimle bilmem ne yapıyoruz." tarzında videolar da çekmeye başlıyorlar. Oysa ki kişinin hiçbir vasfı yok. Video edit işlemi olmasa, kamera karşısında bile konuşmaktan aciz. Sadece abone sayısının fazlalığı ve gelen bir kaç pohpohlu yorumla da kendisini Allahu Ekber dağlarında görüyor. Aşağılara da inmiyor.

Yukarıda saydıklarım buz dağının sadece bir kısmı. Eminim sizlerde bunun gibi saçma sapan videolarla karşılaşmışsınızdır. Keşke daha yararlı şeylerle uğraşıp, bir amaç uğruna üreten bir toplum olsak. Çünkü karşımıza çıkan bu görüntüler gerçekten içler acısı. 

Günden güne daha duyarsız, daha kolaycı ve bedavacı bir nesil yetişiyor. İleride herkes youtuber olursa hiç şaşmamak lazım. Çünkü gidişat o yönde. Video çek, koy, içerik çok da önemli değil. Nasıl olsa izleniyor. 

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Okuyun ve okutun.

Hoşçakalın.

Sorular:

1-İlk gün tabii ki giriş yapacağız. Anlat bakalım bu meydan okumaya başlamayı neden kabul ettin ? Okuyun

2. Düşün ki bugün doğum günün, sana ne alınsa mutlu olursun? Şöyle güzel bir hediye listesi yapsana kendine... Okuyun

3. Bazı evlerde hep pişen bir yemek vardır. Pişirmekten vazgeçmediğin bir tarifi bizimle paylaşır mısın? Okuyun

4. Hava nasıl olursa olsun, yürüyüşe çık bugün, o gün gözüne ne güzel göründüyse bir kaç fotoğraf da çek, anlat bakalım neler oldu ? Okuyun

5. Sana ilham veren şeylerden bahset belki başkasına da ilham kaynağı olur. Okuyun

6. Bugün liste günü, şöyle bir düşün tekrar tekrar dinlemekten vazgeçmediğin 7 şarkılık bir liste hazırla... Okuyun

7. En çok neyi özlüyorsun bu hayatta, hiç düşündün mü ? Okuyun

8. Kolaya kaçıyorum, yazıyı sen yazmak zorunda değilsin. Bırak da bizim için seçtiğin 3 alıntıyı okuyalım bugün. Okuyun

9. Hakkında 5 garip şeyi söyle de bilelim, ne kadar arızasın? Okuyun

10. Şimdiki aklım olsa şu bölümde okurdum dediğin bir dal var mı ? Anlat bakalım neymiş ? Okuyun

11. Son zamanlarda okuyup bitirdiğin kitabın yorumunu yazabilir misin ? Okuyun

12. Yaşasın meşhur moda blogger'ı gibi hissedebilirsin bugün kendini. Kullanmaktan asla vazgeçmediğin, bittikçe yeniden aynısını aldığın şeylerini yaz da bilgilenelim... Okuyun

13. Bugün görsel zevk günü, bakmaya doyamadığın instagram hesapları ile tanıştır bizi. Okuyun

14. Sana soruyorum bugün gerçekten nasılsın ? Okuyun

15. En çok merak ettiğin bir şeyi araştır, iyice öğren bize de anlat. Bilgileri paylaşalım belki başkasına farklı bir şekilde temas eder ne dersin ? Okuyun

16. Yine bir liste günü, herhangi bir konuda 10 maddelik bir liste hazırla. Artık konu sana kalmış. Okuyun

17. Takıntı denmez belki ama, bazı eşyalara takılırız eskise de hep onları kullanırız ya, var mı senin de böyle takılıp kaldıkların ? Okuyun

18. Evet bugün yaratıcı günümüz, bugün blogun için yeni bir seri başlat. Bu yazı ilki olsun ve elinden geldiğince her ay devam ettirmeye çalışabilirsin mesela... Okuyun

19. En merak edilenlerden, baştan itibaren blog maceranı dinlemek isterim. Okuyun

20. Bugün hava nasıl ? Havaya göre bir liste hazırla mesela. ( Film, kitap, kıyafet, yemek artık aklına ne gelirse ) Okuyun

21. Herhangi bir konuda eleştiri hazırlayabilirsin, telefon uygulaması, kitap, müzik ya da restoran ne istersen sana kalmış.

22. İnanıyorum bu yazı faydalı olacak, bildiğin şeyler hakkında ipucu verebilirsin. Ne bileyim mutfak ipuçları ya da fotoğraf ile ilgili ya da şu an hiç aklıma gelmeyen bir şeyle ilgili. İpuçları hayati önem taşırlar, içlerinde deneyim barındırırlar..

23. "Neler Yapıyorum" yazısı hazırlıyoruz. Maddeler için benim bir yazıma bakabilirsiniz. Örnek yazı linki için buraya bir tık.

24. Farklı şehirlerdeyiz ya da aynı yerde bile olsak herkesin önerisi kendine özel olur eminim. Bulunduğun şehir ile ilgili öneri listesi şahane olur bence. Bir günüm var neler yapabilirim orada? Nerede leziz bir şeyler yiyebilirim? bir düşün bakalım...

25. Alfabe oyunu gibi düşün. A-Z ye sevdiğim şeyler listesi. A denince aklına ilk ne geldi mesela? Böyle tüm alfabeyi hazırla bakalım.

26. Maddi ya da manevi neye ihtiyacın var ?

27. Bazı günler enerjin düşük uyanırsın ya da bir şey olur modun düşer. Ne yaparsın da toplarsın ? Var mı sihirli bir kaç önerin?

28. Bugün meydan okumanın son günü, neler oldu, koca bir ay nasıl geçti, meydan okuma nasıldı merak ettim...

Yorumlar

  1. benim anlamadığım hadi onlar bu videoları koyuyorlar da insanların zamanı bu kadar mı değersiz de oturup abone olup bunları izliyorlar işte bir zaman fakiri olarak ben de bunu hiç anlayamıyorum...zamanım olsa yapmak sitediğim kendi gelişimme faydası olacak bin türlü faydalı iş varken kafamada zamanı çok olan insanlar neden zamanlarını bomboş işlere harcarlar ki analayabilmiş değilim ben bunu..yazık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. babaannemintakvimciği;
      maalesef ki öyle canım. Zamanımızı saçma sapan şeylerle öldürüyoruz. Bilgi ile donanmak yerine, bu tarz şeylerle kafamızı dolduruyoruz:(

      Sil
  2. Bu meydan okumalar birçok blogda var. Yazabilenleri hayranlıkla izliyorum. Her gün bu şekilde paylaşım yapmak zor olsa gerek. Ama keyifli konular da var tabii. Bu yazıda eleştiridğiniz şeylerde çok haklısınız. Yüzüne kil maskesi sürüp video çeken mi ararsın, lepiska! saçlarına videoda boya süren , bakım yapan mı ararsın. İnsanlar bir tuhaf. Ben izlemiyorum bu tür videoları, ilgi alanıma zaten girmiyor. Dünya her geçen gün daha da yaşanmaz bir yer haline gelirken yüzündeki 2 siyah noktayı dert eden ve eyvahhh! acaba hangi cilt bakım ürününü sürsem de geçse diyen insanlarla doldu ortalık. Çekilen videolar da onların bu ihtiyaçlarını karşılar türden zaten. Aman ne çok uzun yazdım. Susayım da gideyim ven en iyisi. Yoksa bu konu bitmez. Teşekkürler buna değindiğiniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dert Anası Gülhan;
      Gerçekten de dünya nereye gidiyor belli değil. Ama bu videoları izleyip onları belli bir konuma getirenlerde kabahat. Ben çok memnun oldum yazmanızdan sıkıntı yok. Sevgiler :)

      Sil
  3. Videoda çocukların suistimal edilmesi beni çok üzüyor. Ve o alışveriş çılgınlığı, oyuncak çılgınlığı almış başını gidiyor. Evet çocuklar da özeniyor tabi. Bi dünya oyuncak, bi dünya para.. Çocukları tv den videodan çok doğal oyunlara yönlendirmekte fayda var.
    Teşekkürler bu önemli konuya değindiniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en nefis tariflerim;
      aynen öyle canım. Her şey dozunda olmalı.

      Sil
  4. Yazınızda her şeyi yazmışsınız ve bize yazacak bir şey bırakmamışsınız. Altına imza atarız biz sadece. Maalesef çok değişik bir millet olup çıktık. :(

    YanıtlaSil
  5. Maalesef her alanda olduğu gibi bu alanda da istismarcılar var. Ancak biz her şeyin en kalitelisini ve en doğrusunu yapmak için elimizden geleni yapmalıyız diye düşünmekteyim. Çok teşekkürler bu önemli konuya parmak bastığınız için Beyda Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Bey;
      Rica ederim. İnşallah bilinçli anne-babalar oluruz.

      Sil
  6. Çok doğru bir noktaya değinmişsin. Geçtiğimiz günlerde bende bu konu hakkında bir yazı yayımlamıştım. Fakirlerin gerçekten çok güzel, severek takip ediyorum seni sevgili Beyda...

    Nasıl bir yere getirdi bizi teknoloji, anlamak mümkün değil. Makyaj, yemek, sosyal hayat hepsi bambaska anlamlar kazandı bu youtube ile birlikte. Fakat işin kötü yani asla öğretici yani olmayan , özendiren, insanları harcamaya teşvik eden, kendi çıkarları için her şeyi yapmaya hazır, mahremiyet duygusunu yitirmiş insanlar... ve değinmiş olduğun ayrıntı muhteşem, sabah erken kalktığına inandırmaya çalışması... O esneme hareketleri, yüz yıkaması. Bu kadar samimi olmasak mi acaba, bilmiyorum.

    Biz yetişkinler idrak konusunda daha iyiyiz belki ama çocuklarımız için aynı şeyi söylemek mümkün değil maalesef. Çok ciddi bir özendirme gücü var ve etki gücü çok kuvvetli. Bir de izninle bir ekleme yapmak istiyorum ki bazı fenomen karakterlerin çizdiği imaj, sahip olduğu tercih çocuklara ciddi anlamda olumsuz etki edecek nitelikte. Bu kadar açık yazabiliyorum ama benimle aynı düşünebilen insanları görmek gerçekten mutluluk duydum. Yeni yazılarında fikirlerle görüşmek üzere:)

    Sevgiyle, Efsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efsun;
      Maalesef evet canım. Harcamaya yönelik bu videolardan onlar para kazanırken, bizler de tüketen toplum oluyoruz. Çok teşekkürler canım :)

      Sil
  7. bu tip videoları izlemeye tahammül edemiyorum
    çok haklısın nedir bu
    kolay yoldan para kazanabileceğini sanması gençlerin çok acı gerçekten de
    bi sürü aptal kanal olduğunu biliyorum
    yazık toplumumuzda gelecekte nasıl bir çağa gebeyiz gerçekten toplum mühendislerinin görmesi lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavianne;
      Maalesef ki bu kanallar artarak çoğalmaya devam ediyor canım :(

      Sil
  8. evt çok haklısınız bence de..youtube de her türlü saçma sapan videolar bulunuyor maalsef..zaten blogger dünyası da öyle değil mi? bunları ayıklamak gerekir ama bu iş zor gibi, kimin ne yaptığı belli değil çünkü..youtube vb video siteleri bu tür saçma videolardaki reklamlardan bile ciddi anlamda kazanç sağlıyo,blog dünyası da öyle..yani video ve blog siteleri,kolay kolay bindikleri dalı kesmezler..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul;
      Keşke para kazanma hırsı bu kadar olmasa da ortaya kaliteli işler çıksa.

      Sil
  9. Ooo bu konuda doluymuşsunuz, içinizi dökmüşsünüz. Video ne kadar absürd ve değişikse o kadar izleniyor diye işin ucu kaçmış durumda. Allah akıl fikir versin bazı kişilere gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet;
      Amin Allah gerçekten akıl fikir versin gerçekten.

      Sil
  10. Ah ah o kadar diyecek çok şey var ki aslında... En üzücü olansa çocukların bu alanlarda kullanılıyor olması.. Allah muhafaza ya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçe;
      Çocuklarını kullanan bu anne babalar aslında çocuk istismarı ve pedofilinin farkında değil sanırım.

      Sil
  11. Eskiden ana seni saraylarda yaşatacağım vardı şimdi ana ben fenomen olacam var :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erhan Çakırlar;
      Evet bir de öyle bir durum söz konusu. Neymiş annemle bilmem ne yapıyoruz. Yazık.

      Sil
  12. Bir zaman sonra YouTube’un da popülerliği geçecek. Bizim millet ne popülerse onu yapar. Ama bu durum hiç bir zaman devamlılık göstermez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cem;
      Bilemiyorum ama şu var. Bir gün bu mecra kapanacak olursa bir çok insan psikolojik bunalıma girer. Net.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Şermin Yaşar, İlber Ortaylı - Cumhuriyet'in İlk Sabahı Kitap Alıntısı

 

Gülşen - Bangır Bangır

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?