Ana içeriğe atla

Aleksandros Papadiamantis - Hadula / Bir Ada Öyküsü

Merhabalar

Hadula kitabını elime aldığımda güzel bir ada öyküsünü okuyacağımı düşünerek tatile giderken yanıma almıştım. Ne büyük hata.
Çünkü bu kitap tam anlamıyla bir trajedi. Kitabın asıl adı "Katil Kadın" şeklinde çevrilmiş. Ben bunu bilmiyordum. Okuduktan sonra öğrendim. Türkçeye çevrilirken kitabın ana karakterinin ismi verilmiş ve "Bir Ada Hikayesi" denilmiş. Oysa ki, insanın her an saç baş yolabileceği türden bir kitap. 

Kitabı okumaya başladığımda ne yönde ilerleyeceği konusunda bir fikrim yoktu. Ha şimdi, ha birazdan derken olaylar kontrolden çıkmaya başladı. Bu kitabı okurken aynı zamanda duygusal olarak kötü olmadığınız bir dönemde okuyunuz. Zira kendinizi krizin eşiğinde bulabilirsiniz. Hele ki, benim gibi tatilde falan okumayın. Okumaya başladığımdan, sonunu merak ettiğimden bırakamadığım  bu kitap, aslında dönemin kadına bakış açısını çok da güzel yansıtıyor. 

Hadula geçmişini düşünüyor. Bir de şimdiki zamanını. Geçmişinde ailesine hizmet ediyor. Evlendiğinde ise kocasına. Çeyizi olmasa evlenemeyecek. Bir şekilde çeyiz sahibi olup evleniyor ancak kocası tarafından da resmen köle gibi kullanılıyor.

Hadula şifalı bitkilerle hastalara ilaç hazırlayan, şifa dağıtan yaşlı ve yoksul bir kadındır. Hazırladığı ilaçlar sayesinde bir taraftan da geçimini sağlar. Şifa dağıttığı evlerdeki kız çocukları Hadula için birer tehdittir. Kendi kaderini yaşamaması için bu evlerdeki kız çocuklarını öldürmeye başlar ve bundan zerre pişmanlık duymaz. Kılı dahi kıpırdamaz. Hatta Hadula için bu sınır tanımaz bir alışkanlık haline gelir. Öldürdüğü her kız çocuğunun kurtulduğunu düşünür. Ta ki günün birinde kendisinden şüphelenen birileri çıkıncaya kadar bu işi devam ettirir. Ve kaçınılmaz son Hadula'nın peşinden gelecektir.

Kitap Yunan Edebiyatında toplumsal sınıf farkı, cinsiyet ayırımı, psikoloji konularını çok güzel işlemiş. Yazar kitapta o kadar güzel mesajlar vermiş ki; herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kitap kapağını çok beğendim. Kitabın içeriğine uygun seçilmiş. Bu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum. Mutlaka okuyun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Hayırlı Cumalar olsun.

Hoşçakalın.

Tanıtım Bülteninden

“Modern Yunan nesrinin en büyük yazarı.” Milan Kundera “Kurgunun mucizevi doğasını bize Hadula: Bir Ada Öyküsü gibi kitaplar gösterir.” Gabriel Josipovici Hadula, yaşadığı adadaki dertlilerin kapısını çaldıkları yoksul bir kadındır. Şifalı bitkilerden hazırladığı ilaçlarla şifa dağıtır hastalara. Ve yaşlı Hadula, sonunda her şeyin kökeni olan bir soruna da çözüm bulur: Yaşamak sorununa. Papadiamantis, dönemin sosyal ve ekonomik şartlarının -özellikle kadınlar üzerindeki- etkisini göstermekle kalmaz; suçun cezaya, iyiliğin kötülüğe karıştığı o gizemli bölgeye insan ruhunun adım adım nasıl çekildiğini de ustalıkla resmeder. Hiç aklımıza bile gelmeyenlerin nasıl da başımıza gelebileceğini, kaderimizden kaçmak için çırpınırken kendi kaderimizi yaratışımızı ve bu sırada yaşadığımız iç hesaplaşmaları, tutkuyla anlattığı bu trajik öyküyle gösterir. Tiyatro oyunlarına, operalara konu olan ve antik Yunan efsanelerine sırtını dayamış bu modern Yunan klasiğini, Yasemin Aydın’ın Yunancadan çevirisi ve Herkül Millas’ın önsözüyle sunuyoruz.


Basım Yılı : 2018

Sayfa Sayısı : 168

Jaguar Kitap

Yorumlar

  1. Okunması gereken bir kitap bu haklısın Derya :))

    YanıtlaSil
  2. Benim de okumak istediğim bir kitap. Jaguar yayınlarını seviyorum galiba kitapları çok güzel, bu kitabı da okurum en kısa zamanda umarım :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneri Makinesi;
      Kesinlikle okumalısın. Jaguar Kitap gerçekten de güzel kitaplar çıkarıyor.

      Sil
  3. Aaa! şifa dağıtan bir kadın,kız çocuklarını ne diye öldürür,psikopat mıdır nedir anlamadım,ilginç bir kitapmış..🤔kitap kapağı da şirinmiş,bebe örgüsüne benziyo..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul;
      Kitap kapağı erkek çocuklarının üstün görülmesine tepki olarak yapılmış ama bence de çok şirin. Kadın kendi kaderini yaşamasınlar diye öldürüyor. Ama mutlaka okunması gerekenlerde bence.

      Sil
  4. Yalnız kitabın kapağı ne kadar güzel görünüyor ben kesin kapağına bakar hemen alırdım. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. She is the man;
      Açıkçası ben kapağına aldanarak tatile götürdüm ama inan bana tatil için hiç doğru seçim değilmiş. Hele bir ada öyküsü yazıyor ya; tamam dedim. Kesin tatil de okunur.

      Sil
  5. Muhteşem bir kitaba benziyor mutlaka okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizem Gürler;
      Oku bencede. Her yönden muhteşem bir kitap.

      Sil
  6. Vay canına dedim;insan ne kadar hazırlıklı olursa olsun,bu tür sağlam,sıkı trajediler karşısında tüyleri ürperiyor; Teşekkürler Beyda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güven Serin;
      Son ana kadar belki şimdi vazgeçer dediğim herkesi öldürdü. O kadar diyeyim.

      Sil
  7. Not alıyorum, merak uyandırdı bende.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. hımm grekleri seviyom. ada fikrini de çok severim. konu da güzelmiiiş olabileer :) bu ara iyi okumuşsuuun. tatilde iyi okudun herhaldesii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep;
      Tatilde yaklaşık 2500 sayfa civarında okudum. Daha da okurdum ama denize girme kısmında zaman gitti :)

      Sil
  9. Aa tam benlik buu hemen goodreadse kaydettim 😂

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?