Ali Demirsoy İnsanın Evrimi
İnsanın Evrimi için birkaç cümle:
Belki de dünyada bugüne kadar en çok tartışılan konu evrim, daha dar kapsamda insan evrimi olmuştur. Çünkü insanın evrimine gelebilmek için önce matematik, fizik, kimya, astronomi, jeoloji bilimlerinin belirli bir düzeye gelmesi beklenildi. Çünkü evrim mekanizmasının içeriğinde bu bilimlerin tümü şu ya da bu şekilde işleniyor.
İnsan, düşünce sistemimizde tamamen doğanın mekaniğinden arındırılarak başka bir yere oturtulması nedeniyle, ona farklı sıfatlar verilerek doğaüstü bir statüye yerleştirilmiştir. Evrim bilimi, insanın doğanın bir parçası ve her canlı gibi aynı kurallara bağlı olduğunu saptayınca, özellikle dogmaya saplanmış kesim tarafından aforoz edildi. Yalnızca evrim kavramını içselleştiren toplumlar, değişime açık olmaları nedeniyle gelişmelerine devam ederken, dogmaya saplanmış olanlar yerlerinde saydılar.
Evrim konusu iki kitap olarak sunulmuştur. Birinci kitapta, dünyanın oluşumundan insanın atasının ortaya çıkışına kadar olan gelişmeler ve bu süreçte işleyen kurallar ele alınmıştır. Çünkü evrim bilimi bir sürecin incelenmesi olarak da tanımlanabilir. Dolayısıyla insana gelinceye kadar yaşanmış değişimlerin bilinmesi günümüzdeki gözlemlere ışık tutacaktır. Elinizdeki bu ikinci kitap, insanın evrimini açıklamaktadır. Evrim sayısız basamaklardan oluşmuş, gittikçe tırmanan bir süreçtir. Her basamağın teker teker açıklanması söz konusu olamayacağı gibi, bazı basamakların bütünüyle bilimsel olarak açıklandığını söylemek de yersiz olacaktır. Onların açıklanması zamana bağlıdır. Unutmayalım ki, DNA 1950'li yıllarda bulundu, 1960'lı yıllarda yapısı açıklandı, 1980'li yıllarda işlevi açıklanmaya başlandı. Bu kadar kısa zamanda milyonlarca canlının gelişimini açıklamayı beklemek herhalde bir düşünme hatası olacaktır.
Sonuç olarak evrim, a olarak girilen bir yerden b olarak çıkmanın adıdır. Bu kitabı okuyanlar b olarak çıkmamışlarsa ya bu kitabı yazan hatalı yazmıştır ya da okuyanın beyninde değiştirilemeyen bir tortunun varlığı söz konusudur.
Ali DEMİRSOY
Basım Yılı : 2024
Sayfa Sayısı : 456
Akılçelen Kitaplar
Yorumlar
Yorum Gönder
Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.