Ana içeriğe atla

Ömür İklim Demir - Muhtelif Evhamlar Kitabı

 

Ömür İklim Demir Muhtelif Evhamlar Kitabı

Herkese Merhaba,

Kitap kulübümüzün önümüzdeki haftaki kitabını okuyup bitirdim. Ömür İklim Demir benim zaten listemde olan yazarlardandı. Listede olunca sevinmedim dersem yalan olur. Önce kısaca kitabın konusuna değinelim. Sonrasında yorumlarıma geçeriz.

Ömür İklim Demir'in "Muhtelif Evhamlar Kitabı" adlı eseri, başlığıyla ve biyografik ögelerle okuru belirli bir duygu durumuna hazırlayarak başlıyor. Başlık, kitabın içeriği hakkında ipuçları verirken, biyografiyle okura yazarın duygusal dünyasına bir giriş sunar. Yazarın anlatıcıyı terk ettiği noktada, okur artık kurgusal dünyaya tamamen dahil olmuş olur.

Kitap, "İçler Dışlar Çarpımı" adlı bir öyküyle başlar. Bu öyküde, Melda Hanım'ın eşi öldükten sonra hayatına yeni birini katmak için çabaladığı, ancak sonunda beklenmedik bir trajediyle karşılaştığı anlatılır. İkinci öykü "Vasati 40 Yaş" ise bir banka çalışanının İstiklal Caddesi'nde yaptığı yalnız yürüyüşü konu alır. Her iki öykü de sürpriz sonlarla doludur ve gerçekliği farklı açılardan ele alırlar.

Diğer öykülerde de, konu, teknik ve yapı açısından çeşitli deneyimler sunulur. Ancak, bazen duygu oluşturma meselesi, okurun nesnelliğine müdahale edecek kadar yoğunlaşır. Yazarın üslubu, popüler alıntılar ve argo kullanımıyla belirginleşirken, bu bazen metne yapışkan bir hava katar.

Kitap, politika, varoluş, nostalji gibi çeşitli temaları işlerken, dilin cinsiyetçi bir şekilde kullanımı da dikkat çeker. Tanpınar ve Led Zeppelin gibi farklı kültürel referanslar, kitabın zengin yapısını oluşturur.

Kitap bir arayış kitabı. Öyküde geçen kişiler sürekli bir arayış içinde. Özellikle huzur arayışı ön plana çıkıyor. Yazarın bakış açısını sevmekle birlikte bazı hikayelerinde sıkıldığımı söylemem gerek. İlk iki hikayedeki ters köşe ise oldukça iyiydi. Açıkçası böyle bir son beklemediğimi itiraf etmem gerek. Yazarın kalemini sevdim. Diğer kitaplarını da okurum. Ancak Muhtelif Evhamlar Kitabı bir arayış kitabı olduğundan ve isminden de anlaşılacağı üzere bir karamsarlık kitabı da diyebiliriz. Bu nedenle biraz beni bunaltmış olabilir.

Sonuç olarak, "Muhtelif Evhamlar Kitabı" okurun beklentileriyle tam olarak örtüşmeyebilir. Ancak, kitabın edebi başarısı ve farklı deneyimler sunması, onu önemli bir eser haline getirir.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın.

Güzel bir gün sizlerin olsun.

Hoşça kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Zülfü Livaneli, Erdal Öz - Sazın Teli Koptu

 

Nilgül - Arabesk Günler

 

Mehtap Soyuduru Çiçek - Yolcu

Merhabalar Mehtap Soyuduru Çiçek kitabıyla tanışmam A101 Kitap Alışverişlerine dayanıyor. Kitaplara ulaşma maceramı da buradan  okuyabilirsiniz. Tatil' de elimdeki son kitabı da bitirdikten sonra (ki 3 tane kitap okudum Yolcu başladığım 4.kitaptı.) Yolcu isminden dolayı başladığım ve başladığım andan itibaren de elimden bırakamadığım bir kitap oldu.

Ayten Gökçer Vefat Etti

 

Yurt

 

Nermin Yıldırım - Ev Kitap Alıntısı