Ana içeriğe atla

Piyasalarda Bugün: 29 Nisan 2024

 

Piyasalarda Bugün: 29 Nisan 2024

Borsa İstanbul Rekor Kırdı! BIST 100 Endeksi 10.000 Puanın Üzerine Çıktı

Borsa İstanbul'da 29 Nisan 2024 Pazartesi günü heyecan dolu bir kapanış yaşandı. BIST 100 endeksi, yüzde 1,69 değer kazanarak 10.082,77 puanla yeni bir rekor kırdı. Bu, endeksin önceki kapanışa göre 167,15 puanlık bir artış anlamına geliyor. Toplam işlem hacmi ise 108,8 milyar liraya ulaştı.

Bu rekor yükselişin arkasında yatan sebepler ise küresel piyasalarda risk iştahının artması ve şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde olması olarak gösteriliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine başlama ihtimalinin son çeyreğe doğru ötelenmesi ise yatırımcıları tedirgin etse de bu durum denengelendi.

Sektör endeksleri arasında en çok kazanan yüzde 2,90 ile ulaştırma oldu. En çok kaybeden ise yüzde 6,29 ile spor sektörü oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 1,90, holding endeksi ise yüzde 2,15 değer kazandı.

Analistler, bu hafta faiz kararının ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözlerinin yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini belirtiyor. Ayrıca yoğun bir veri gündeminin de yatırımcıların odağında olacağını söylüyorlar.

Yurt içinde ise bu hafta enflasyon verilerinin takip edileceği ve ulususlararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenen Türkiye değerlendirme raporunun da yatırımcılar tarafından merakla beklendiğini ifade ediyorlar.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın dün yaptığı açıklamada, ABD'li enerji şirketi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için görüşüldüğünü açıklamıştı.

Yarın ise yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Avro Bölgesinde büyüme ve enflasyon, Almanya'da büyüme, ABD'de tüketici güven endeksi ve konut fiyat endeksi öne çıkan veriler olacak.

Teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 10.100-10.200 seviyelerinin direnç, 9.700 ve 9.600 puanın ise destek konumunda olduğunu belirten analistler, yatırımcıların bu seviyeleri takip etmesini tavsiye ediyor.

Bu bilgiler ışığında, Borsa İstanbul'un önümüzdeki günlerde de yükseliş trendini sürdürmesi ve yatırımcılar için cazip bir ortam sunması bekleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Zülfü Livaneli, Erdal Öz - Sazın Teli Koptu

 

Yurt

 

Nilgül - Arabesk Günler

 

Mevsim Yenice - Fil Gözü Kitap Alıntısı

 

Carl Gustav Jung - Anılar, Düşler, Düşünceler

 

Ayten Gökçer Vefat Etti