Ana içeriğe atla

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Merhabalar

Dolma yapmak ve yemek benim en büyük zevklerimden.
Eşim pek sevmiyor olsa da, oğlum ve ben bayılırız. Hele ki yaprak sarmaya yatıya gideriz. Kuru patlıcan dolması ise benim vazgeçilmezim. Çevremdeki herkes bu dolmamın sırrını merak ediyor ve tarifini soruyordu. Herkese verdiğim halde yine de benden yapmamı istiyorlar. Ben bu tarifimi sizlerle de paylaşmak istedim. O zaman buyurun. Antep usulü kuru patlıcan dolmasına.

Malzemeler:

Kuru patlıcan
Domates salçası
Biber salçası 
Soğan
Sarımsak
Kimyon
Kuru nane
Kekik
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Nar ekşisi
Sumak
Maydanoz
Kıyma
Pirinç

Yapılışı:  

Öncelikle belirteyim. Malzemelere miktar belirtmedim çünkü ben bunu kalabalığa göre göz kararı yapıyorum. Bu nedenle kendinize göre yapmanız daha doğru olacaktır. Ben baharatlı ve ekşili tadını yoğun sevdiğimden fazla koyuyorum. Siz kendi damak tadınıza göre uyarlayabilirsiniz.



Patlıcanları yıkadıktan sonra kaynayan suya atarak birkaç dakika haşlıyoruz. Fazla haşlamıyorum. Yumuşamış olması yeterli. Soğuması ve suyunun akması için bir süzgece alıyoruz. Bir kabın içine kalan malzemeleri koyarak iyice yoğuruyoruz.




Sonrasında patlıcan dolmalarını dolduruyoruz. Dayanıklı fırın kabının içerisine yerleştirip, üstüne salçalı su yapıp döküyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kapak yoksa yağlı kağıdın üstüne folyo yöntemiyle hava almamasını sağlıyoruz. Suyunu çekene kadar 200 derece fırında pişiriyoruz. Hepinize afiyet olsun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, herkese afiyet olsun.

Hoşçakalın.     

Yorumlar

  1. Yakınlarda antepe gideceğim yemek lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Nefis duruyor Afiyet olsun :) Tarif için teşekkürler Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Vay canına dedim;görüntü muhteşem;afiyetlerle;üretmek güzel şey;üreten bütün insanların gözleri toktur,beslenmenin başka türlüsü...

    YanıtlaSil
  4. Nefisss, eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. Of offf nasıl bir yemek tarifi ki bu resmen iştah açıp ağız sulandırıyor :)

    YanıtlaSil
  6. Ayyy kızım ve eşimin pek seveceği bir şey bu :-9

    YanıtlaSil
  7. En sevdiğim yemektir bayılırım ellerine sağlık canım =)

    YanıtlaSil
  8. Patlıcanı sevmem ama yemek güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  9. Patlican en sevdigim sebzelerden nasil olursa olsun yerim 😄

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık, nefis görünüyor! ^-^

    YanıtlaSil
  11. of bu nee yaaa amaniin aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Piyasalarda Bugün: 22 Ocak 2025

 

Keşfedilen Bloglar 5

Herkese merhaba Ben Hayata Genç Bakış. Annemin bloğunda yazmaya başladığımda blog keşif etkinliği düzenlemiştim.

Közlenmiş Kapya Biber Çekirdeği Nasıl Çıkar?

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Taner Şener Kimdir?

 

Seda Özerbay - Kaşıbeyaz

Merhabalar Bu sıralar sanırım fazlasıyla gülümseten kitaplar okumaya ihtiyacım var. Şöyle kafa dağıtan aşk hikayelerine. Zira havalardan sanırım içimden başka tür kitap okumak gelmiyor. Seda Özerbay'ın Kaşıbeyaz kitabı da bu kitaplardan biri. Sosyal medya da dolaşırken dikkatimi çeken ve okurken keyif aldığım benim şezlong kitaplarından oldu kendisi.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Jennifer Royce - Zorba Aşık Kitap Tanıtımı

Kalesini ele geçiren acımasız Lord Fergus’tan kurtulabilmek için hasta babasını geride bırakmak zorunda kalan Leydi Sheena, kalesinin ve kalbinin kapısını tüm dünyaya karşı kapatmış olan bir adama sığınmak zorunda kalır.

Kübra Nur - Çirkin Ördek Yavrusu

Merhabalar Cumartesi gece başlayıp, o gece bitirdiğim bir kitap Çirkin Ördek yavrusu.