Ana içeriğe atla

Kışlık Hazırlıkları 4

Merhabalar

Bu sene kışlık yapmaya doyamayan ben, en sonunda bitirdim. Aslında iki kalem bir şey daha var ama ne yazık ki yer olmadığı için koyamadım. Önümüzdeki hafta içinde yer açılırsa koyarım. Yoksa ne yapalım. Hadi bakalım kışlık serimizin sonuncusuna hoşgeldiniz.

Geçen sene yaptığım gibi yine 20 kg patlıcandan karnıyarıklık kızarttım. Ben bu şekilde kutulara koyup saklıyorum. Biraz yer kaplıyor olsa da, kesinlikle akma olmuyor ve şekil şemal bozulmadan saklanıyor. 20 kg patlıcandan her bir kutuda 7 yada büyüklüğüne göre 8 adet patlıcan koyarak toplam 12 yemeklik karnıyarıklık çıktı. Bu arada sizlere bir de bilgi vereyim. Kızarttığım patlıcanları bir gece kevgirde bekletiyorum. Sabaha kadar yağı iyice süzülüyor. Böylece kızartma ağırlığı da kalmıyor. Beklemeye aldığınızda altındaki yağları kontrol etmeyi unutmayın. Yağ çoğaldığında boşaltın ki, yeniden patlıcanlara değmesin ve taşmasın.

Geçen sene yetişemediğim patlıcan ve biber közlemesine bu sene çok şükür yetiştim. Ne yazık ki markettekiler evdeki gibi olmuyor. Canım çok istediğinde alıp tüketiyorum ama ne yazık ki bana pek hitap ettiğini söyleyemem. 20 kg patlıcan ve 20 kg biber közledim. Köz biber çekirdeklerini çıkartmak işkencedir malum. Daha önce tarifini vermiştim. Közlenmiş Kapya Biber Çekirdeği Nasıl Çıkar? yazımdan nasıl pratik şekilde çıkaracağınızı görebilirsiniz. Biz bu sene köydeki fırında közleme işlemi yaptık. Evde ne yazık ki bu işlem biraz daha maliyetli ve zaman açısından uzun oluyor. Yakınlarınızdaki odunlu pide ya da ekmek fırınından cüzi rakamlarla közleme yapmalarını isteyebilirsiniz. 
Patlıcan 27, biber 29 adet çıktı. Çok fazla büyük poşetleme yapmadım. Misafir olursa iki poşet çıkarmak daha mantıklı. Kalırsa ziyan olur. Kendi dondurucumda yer olmadığından bunları köydeki boş olan buzdolabının fişini takarak oraya koydum. Sanırım kış girene kadar bir kısmını eve çekmiş olurum. Not: Patlıcanı özellikle Hünkar Beğendi ve Ali Nazik için bu kadar çok yaptım. Tabii ki salatasına da ayrı bir hastayım. 

Daha önce tam bir domates hastası olduğumdan bahsetmiştim. 11 kg domatesi kabuklarını soyup, robotta çekip kutulara alarak sakladım. Önceden de biraz koymuştum. Kutu koymaya yer kalmadığından kenara köşeye de fotoğraflamayı unuttuğum poşetlenmiş bütün domates koydum. Hemen çıkart, suyun altına tut ve doğra. Bu kadar basit. Kutulardaki domates 16 adet. Daha önceden de koymuştum. Rabbim olanı yemek nasip etsin inşallah.

Salça serüvenimi size dün yazmıştım. Komik ama elimde 35-36 kg salça var. Yer gök salça. Okumak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Köyden annem çıktıkça biber gönderiyor. Kışın menemen ya da et sote için doğrayıp saklıyorum. Ben menemen için biber ve domatesi çiğden ayrı ayrı koyarak saklıyorum ve yazın yaparmış gibi çıkarıp hemen pişirip tüketiyoruz. Tavsiye ederim yazın dalından kopmuş gibi oluyor. Kaynatıp menemenlik yapıldığından konserveye benziyor. Biz ailecek ne yazık ki sevmiyoruz.

Bu yıl benden bu kadar. Rabbim hayırlısı ile yemek nasip etsin inşallah. Burada yazmayan bir tarhana var. Onun tarifi ile yazısı ayrıca gelecek. Geldiğinde burayada linkini eklerim. Tarhana Yapımı

Bunun dışında dolmalık biber ve mısır koyamadım. Yer açarsam önmüzdeki hafta içinde oğlum çok sevdiğinden onları da koymayı planlıyorum. Değilse de olana bereket ne yapalım. Rabbim bu yaptıklarımızı ağız tadıyla ve sevdiklerimizle tüketmeyi nasip etsin inşallah.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın. 





Yorumlar

  1. Kış sizin için kolay geçecek belli :) ellerinize sağlıkk.. Ama ben biberi buzluğa koymayı hiç sevmiyorum sulanıyor yemeklere de yakıştıramıyorum sonra :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Kafkaslı ;
      Biberleri ben yemeğe koymaktan ziyade sadece saç kavurma ve menemen için kullanıyorum ve sulanma sorunu yaşamıyorum. Yemekte biber kullanmayı sevmediğimden belki denk gelmemiştir.

      Sil
  2. bereketli olsun sağlıcakla tüketmek nasip olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blog Keşif Etkinliği

Merhabalar Malum artık annemle birlikte blog yazmaya başladık. Böylesi belki de daha iyi olacak. Omuz omuza, anne-oğul birlikte daha güzel şeyler yapabilmek adına tek blog, tek yürek olarak yolumuza devam etmeye karar verdik. Annem benim her daim hep ve tam destekçim. 

İçeriklerim Kopyalanıyor

Bugün  Kitaplara Kaçanlar  bloğu ile içerik çalınması ile ilgili konuştuk ve bunun üzerinden çok geçmeden benim içeriklerimin otomatik olarak kopyalandığını tesadüfen fark etmiş bulunuyorum.

Fatih Murat Arsal Röportajı - 2 Kitap Hediye

Merhabalar Yazar röportajlarımıza çok sevdiğim aşkı yazan adam Fatih Murat ARSAL ile devam ediyoruz. Kendisine bu keyifli röportaj için tekrar teşekkür ediyor ve sizleri röportajımızla baş başa bırakıyorum.

Mimlendim ve Mimledim 37 - Hangi Yazınız Silinirse Üzülürsünüz?

Kestane Nasıl Pişirilir?

  Merhabalar Kış geldi.

Ece Evren - Geçmişten Gelen Adam

Merhabalar Kısa zaman önce piyasa çıktı Ece Ablam'ın kitabı. Kendisi sağolsun bana nezaket gösterip okumam için kitabını hediye etti. Tekrar kendisine çok teşekkür ederim.

Ne Zaman Akıllanacağız?

Merhabalar Son zamanların gündemindeki konu malum Çiftlik Bank ve Çiftlik Bank mağdurları.

Kitap Kardeşime Yeni Kitaplar

Merhabalar Kitap kardeşliğim son sürat devam ediyor. Kitap gruplarındaki çekilişler, kitap günü gruplarım derken Samsun'daki kitap kardeşimi tabii ki bu ay unutmadım ve kendisine çok güzel bir paket hazırladım.

Mimlendim ve Mimledim 40 - Eşleştirme Mimi

Merhabalar Mimler o kadar birikti ki hangisini yazacağımı şaşırmış durumdayım. Sırada sevgili  Sevde 'nin başlatmış olduğu eşleştirme mimi var.

Mimlendim ve Mimledim 26 - Blog Muhasebesi

Merhabalar Blogcu Sultan  blog muhasebesi mim başlatmış ve sağolsun beni de mimlemiş.