Ana içeriğe atla

Rıfat Günday - Marcel Proust ve Ahmet Hamdi Tanpınar'in Eserlerinde Zaman Sorunu

 

Rıfat Günday Marcel Proust ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Eserlerinde Zaman Sorunu 

Modern edebiyatın öncüleri arasında yer alan Fransız yazar Marcel Proust ve Türk modern edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar, zaman sorununu eserlerinin odağına koymuşlardır. İnsan yaşamını kemirerek tüketen zaman, yazarlar açısından bir sorun olarak algılanıp aşılmaya çalışılmıştır. Her iki yazar da romanlarının öykülerinde kullandıkları zaman teknikleriyle adeta takvim ve saatlerin düzenine dayanan uzlaşmalı zamanı kullanmayarak; anıların, duyumların ve düşlerin varlığına dayanan iç zamanı, bir başka deyişle tinsel zamanı / psikolojik zamanı tercih ederler. Onlara göre insanı konu alan roman, mekanik bir boyut içeren somut zamanın düzenini değil de varlığın kendi düzenine bağlı şekillenen insanî zamanı esas almalıdır. Geçmiş zamana dönüş, Proust ve Tanpınar için eserlerinde bir yöntem hâline gelir. Düşünsel bağlamda varlığın bir zaman mahkûmu olduğu ve zamanın tutsaklığından kurtulmanın imkânsız olduğunun bilincine varan yazarlar, ölümsüz olmanın tek yolunun eser bırakarak mümkün olabileceği düşüncesine varırlar.  Kitap, zaman sorununu Proust ve Tanpınar’ın eserlerinde hem tematik hem de teknik açıdan karşılaştırmalı olarak ele almaktadır.


Basım Yılı : 2026

Sayfa Sayısı : 345

Serüven Kitap

Reklam değildir. Gönüllü paylaşımdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Melisa Şentürk - Kullanıcı

 

Fatih Murat Arsal - Büyülü Orman

 

Blog Keşif Etkinliği

Merhabalar Malum artık annemle birlikte blog yazmaya başladık. Böylesi belki de daha iyi olacak. Omuz omuza, anne-oğul birlikte daha güzel şeyler yapabilmek adına tek blog, tek yürek olarak yolumuza devam etmeye karar verdik. Annem benim her daim hep ve tam destekçim. 

Nerede O Eski Kartpostallar?

Merhabalar Çocukluğumda yeni bir yılın gelmesini en çok kartpostal atabilmek adına severdim.

Deeptone Röportajı

Merhabalar Bloğumda bugün çok tatlı bir konuğum var ve kendisiyle yaptığım röportajla bu haftayı selamlıyoruz.

Sosyal Medya Bildirim Çılgınlığı

Merhabalar İnsan hastayken gözü bir şey görür mü?

Deeptone - Sade ve Derin

Merhabalar Deeptone kim? derseniz "Blog dünyasının kalbi" derim.

Ülkü Beşgül Kimdir?

 

Ortak Öykümüz (Mim)

Merhabalar Sevgili  Berlin Berlin  başlatmış olduğu ortak Öykü miminde  Akan Zaman  bloğunun sahibi Halil Bey beni mimlemiş. Çok teşekkürler. Öykü çok güzel devam ediyor ve bakalım benim sıramda ben neler eklemişim hikayeye. Keyifli okumalar.

28 Gün Meydan Okuma 12.Gün