Ana içeriğe atla

Jean M. Twenge - Altı Neslin Portresi

 

Jean M. Twenge Altı Neslin Portresi 

Sessiz Kuşak (d. 1925-1945), Bebek Patlaması (Boomer) Kuşağı (d. 1946-1964), X Kuşağı  (d. 1965-1979), Y (Milenyum) Kuşağı (d.1980-1994), Z Kuşağı (d. 1995-2012),  ve 2012 sonrası doğmuş,  ismi henüz netleşmemiş Kutuplar (Alfa) Kuşağı...

Her bir neslin hayattan farklı beklentileri var;  inançlarının ve davranışlarının da farklı olduğu düşünülüyor. Peki ama nedir bu farklılıklar, nasıl oluştular ve ne kadar derine nüfuz ediyorlar?

Altı Neslin Portresi, işte bu sorulara cevap bulmak için uzun yıllara yayılmış devlet destekli araştırmalara dayanıyor. Veritabanına derinlemesine dalınıp gün yüzüne çıkarılmış bir defineye benziyor. 39 milyon insanı kapsayan 24 veritabanını temel alan bu kitap, günümüzde bir arada yaşayan 6 farklı neslin akıl sağlığı, siyasi görüş, cinsel davranışlar, cinsiyet kimliği, ırka ilişkin tutumlar, yaşam hedefleri, alkol ve madde kullanımı, gelir, özgüven, emniyet hissi ve materyalizm gibi meselelerde ne gibi farklılıklar gösterdiğini araştırıyor ve bulguları toplam 282 grafikle gözler önüne seriyor. 

Altı Neslin Portresi, bir kuşaktan diğerine geçişte temel etkenin teknoloji olduğunu ortaya koyarak, bu geçişlerin “köşe taşı niteliğinde büyük olaylar” sonucu meydana geldiğini iddia eden önceki görüşü geçersiz kılıyor. İşleri kolaylaştıran ev aletlerinden, tıbbi ilerlemelere ve cep telefonlarına kadar sayısız teknolojik yeniliğin neden olduğu iki önemli etken; yavaş yaşam tarzı ve bireycilik ise  yeni nesillerde yepyeni farklılıklara yol açıyor. Artık çocuklar ve gençler çok daha ileri yaşlarda kendi ayakları üstünde durabilmeyi başarıyorlar; genç erişkinlerin yerleşik, düzenli bir yaşama geçmesi daha uzun sürüyor. Artık 60 yaş, önceki nesilllerin 50 yaşına tekabül ediyor. Başkaları yerine kendine odaklanmak anlamına gelen bireycilik, daha fazla özgürlük ve eşitlik getirirken, daha fazla kopukluğa da yol açıyor. Bütün bunlar iş yerinde, tüketici davranışlarında, doğurganlık oranlarında ve siyasette değişimlere sebep oluyor.

Hangi nesilden olursanız olun, kuşakların nerede birleşip nerede çatıştığını gözler önüne seren Altı Neslin Portresi’ni okuduktan sonra anne babanıza, yaşıtlarınıza, iş arkadaşlarınıza ve çocuklarınıza bakışınız asla aynı olmayacak.

Basım Yılı : 2025

Sayfa Sayısı : 720

Çevirmen : Mahmut SAKAL

Kaknüs Yayınları

Reklam değildir. Gönüllü paylaşımdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşkın Nur Karataş - Karga

 

Feyza Hepçilingirler - Onun Adı Var: Halide

 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tarihte Bugün 17 Ocak

 

Melike Demirağ - Arkadaş

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Funda Kınalı - Sevda Dedikleri 2

Merhabalar Hızır Ali ve Melek'in hikayesi Sevda Dedikleri -2- de son sürat devam ediyor. İlk kitap çok kötü bir yerde bitmişti ve oradan devam ediyor. (Ağlamaktan içim çıkmıştı.)

Tarık Tufan - Gece Açan Çiçekler

Ayşegül Çiçekoğlu - Gözyaşlarımız Kitap Tanıtımı

Merhabalar Sizlere uzun zamandır yeni kitap önerisiyle gelmediğimi fark ettim ve hemen hali hazırda yakında sıcak sıcak fırından çıkacak bir kitap önereyim istedim.

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları