Ana içeriğe atla

Piyasalarda Bugün: 10 Ekim 2024

 

Piyasalarda Bugün: 10 Ekim 2024 

Borsa Günü Düşüşle Kapattı

Borsa İstanbul'da işlem gören BIST 100 endeksi, 10 Ekim 2024 tarihinde sert bir düşüşle günü tamamladı. Endeks, bir önceki kapanışına göre 168,19 puan gerileyerek yüzde 1,84'lük bir kayıpla 8.964,10 puana düştü. Günlük toplam işlem hacmi ise 67 milyar TL olarak kaydedildi.

Bankacılık endeksi, yüzde 1,90 oranında değer kaybederken, holding endeksi de yüzde 1,63 geriledi. Sektörel bazda en fazla kazandıran sektör ise yüzde 0,16 ile metal ana sanayi olurken, en fazla kayıp yüzde 3,16 ile ticaret sektöründe yaşandı. Bu dalgalanmanın ardındaki temel faktörler küresel ekonomik veriler ve ABD'den gelen enflasyon ve işsizlik başvurusu verileri oldu.

ABD'de Enflasyon Verileri ve Borsa Üzerindeki Etkiler

ABD'de eylül ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, küresel borsalar üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,4 artış gösterdi. Bu artış, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinin hızını yavaşlatabileceği beklentilerini doğurdu ve pay piyasalarına negatif bir seyir hâkim oldu.

Ayrıca, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 5 Ekim'de sona eren haftada 258 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu, Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek işsizlik başvurusu olarak kayıtlara geçti. Analistler, bu yükselişte Helene Kasırgası ve devam eden işçi grevlerinin etkili olduğunu belirtti.

Bu verilerin ardından Fed’in kasım ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimali yüzde 87 olarak öngörülüyor. Sabit faiz ihtimali ise yüzde 13 seviyesinde kalıyor.

Yarın Takip Edilecek Ekonomik Veriler

Yurt içinde piyasa katılımcıları anketi ve ödemeler dengesi verileri açıklanacakken, yurt dışında ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek. Avrupa’da ise Almanya'nın TÜFE verileri ve İngiltere sanayi üretimi takip edilecek.

Teknik olarak, BIST 100 endeksinde analistler, 8.850 ve 8.750 puan seviyelerini destek olarak değerlendirirken, 9.200 ve 9.300 puan seviyeleri ise direnç noktası olarak görülüyor.

Cari İşlemler Hesabı Beklentileri

AA Finans tarafından yapılan Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Türkiye'nin ağustos ayı cari işlemler hesabının 3 milyar 956 milyon dolar fazla vermesini bekliyor. 2024 yılının tamamında ise cari açığın 17 milyar 771 milyon dolar olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu veriler, dış ticaret dengesinin yıl sonu hedefleri açısından kritik bir dönemece işaret ediyor.

Borsa İstanbul'daki bu dalgalı seyir, hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalardaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda şekillenmeye devam ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

İrmikli Toplar

Merhabalar Bizim ev halkının hiç içi almadığından hiç de sevmezler böyle tatlı falan.

Böbrek Ağrısı

Merhabalar Son günlerde maalesef bloğumla çok fazla ilgilenemedim.

Fatih Murat Arsal - Ödünç Aşk

Merhabalar Fatih Murat Arsal'ın kalemini sevdiğimi bilmeyen kalmadı sanırım.

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Bengü Havva Keskin - Aşk Çarpsın Ki Kitap Tanıtımı

Merhabalar Önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak benim adına ve kapağına aşık olduğum bir kitap tanıtımıyla sizlerleyim.

Mimlendim ve Mimledim 34 - Sorularım Ve Ben

Merhabalar Bu sıralar mimler birikti. Sağolsun sevgili blog arkadaşlarım beni mimliyorlar ancak yoğunluğumdan bakamadım.

Mimlendim ve Mimledim 21 - Küçük Bir Mim

Merhabalar Sevgili  Feri Peri ,  Ece Abla  ve  İzel Tolu  Küçük bir mim yapmışlar ve beni de mimlemişler sağolsunlar. Ben bu sıra hangi yazıya yetişeceğime karar veremediğim için yazılar gecikmeli olarak geliyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor ve hemen sorulara geçiyorum.

Mehtap Soyuduru Çiçek - Yolcu

Merhabalar Mehtap Soyuduru Çiçek kitabıyla tanışmam A101 Kitap Alışverişlerine dayanıyor. Kitaplara ulaşma maceramı da buradan  okuyabilirsiniz. Tatil' de elimdeki son kitabı da bitirdikten sonra (ki 3 tane kitap okudum Yolcu başladığım 4.kitaptı.) Yolcu isminden dolayı başladığım ve başladığım andan itibaren de elimden bırakamadığım bir kitap oldu.

Kars Gezisi