Ana içeriğe atla

Yeşil Yol

 

Yeşil Yol

Masumiyetin ve İyiliğin Dokunaklı Hikayesi

Yeşil Yol (The Green Mile), 1999 yılında vizyona giren ve Frank Darabont tarafından yönetilen, Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanan bir Amerikan dram filmidir. Film, 1930'lu yıllarda Cold Mountain Hapishanesi'nde gardiyanlık yapan Paul Edgecomb'un, John Coffey adında hüküm giymiş bir ölüm mahkumuyla yaşadığı olağanüstü deneyimi anlatır.

Filmde Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, Sam Rockwell, Doug Hutchison, Bonnie Hunt, Graham Greene ve James Cromwell gibi usta oyuncular rol almıştır.

Hikayenin Merkezinde:

  • Paul Edgecomb: Cold Mountain Hapishanesi'nde uzun yıllardır gardiyanlık yapan ve gördüğü zulümlere rağmen vicdanlı bir adam.
  • John Coffey: İri ve ürkütücü görünümüne rağmen son derece nazik ve merhametli bir adam. İki küçük kızı vahşice öldürmekle suçlanmış olsa da, Coffey'nin masum olduğuna inanan Edgecomb, onu daha yakından tanımaya ve gerçeği öğrenmeye çalışır.
  • Percy Wetmore: Hapishanenin acımasız baş gardiyanı. Coffey'nin masumiyetine inanmak istemez ve ona karşı acımasız davranır.

Filmde Ele Alınan Temalar:

  • Ölüm Cezası: Film, ölüm cezasının ahlaki açıdan sorgulanmasını konu alır. Coffey'nin masum bir insan olması, ölüm cezasının ne kadar adaletsiz ve zalim bir uygulama olduğunu ortaya koyar.
  • Vicdan: Edgecomb ve diğer gardiyanlar, Coffey'nin masumiyetini keşfettiklerinde vicdan azabı yaşarlar. Bu durum, filmin izleyicilerinde de vicdan muhasebesi yapmalarına neden olur.
  • Umut: Yeşil Yol, umutsuzluk içinde bile umut bulmanın mümkün olduğunu gösteren bir filmdir. Coffey'nin masum olduğuna dair Edgecomb'un inancından ve onu kurtarmak için verdiği mücadeleden ilham alan izleyiciler, her zaman umut etmenin önemini anlarlar.
  • Fedakarlık: Edgecomb, Coffey'nin hayatını kurtarmak için kendi hayatını riske atmaya hazırdır. Bu fedakarlık, izleyicilere sevdikleri için ne kadar fedakarlık yapabileceklerini sorgulatır.
  • Masumiyet: Coffey'nin masum bir insan olması, masumiyetin her zaman korunması gerektiğini vurgular.
  • İyilik ve Kötülük: Filmde, Coffey'nin iyiliği ve Wetmore'un kötülüğü karşı karşıya getirilir. Bu durum, izleyicilere iyilik ve kötülük arasındaki savaşı sorgulatır.

Yeşil Yol'un Etkisi:

Film, duygusal derinliği, etkileyici performansları ve çarpıcı atmosferiyle dikkat çeken bir film olarak tanınır. Film, hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden olumlu eleştiriler almış ve birçok ödül kazanmıştır.

Yeşil Yol'un Başarıları:

  • 4 Akademi Ödülü adaylığı (En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Orijinal Müzik, En İyi Ses Miksajı)
  • 3 Altın Küre Ödülü adaylığı (En İyi Dram Filmi, En İyi Erkek Oyuncu - Dram, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu)
  • 2 Screen Actors Guild Ödülü adaylığı (En İyi Erkek Oyuncu - Başrol, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu)
  • Yeşil Yol, sinemaseverler için mutlaka izlenmesi gereken bir klasiktir. Film, izleyicileri derinden etkileyen ve uzun süre akıllarda kalan bir hikayeye sahiptir.

Filmi İzledikten Sonra Düşünülmesi Gerekenler:

  • Ölüm cezası hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Vicdanınızın sesini ne kadar dinliyorsunuz?
  • Umutsuzluk içinde bile umut bulmak mümkün mü?
  • Sevdikleriniz için ne kadar fedakarlık yapmaya hazırsınız?
  • Masumiyetin ne kadar önemli olduğunu düşünüyorsunuz?
  • Dünyada iyilik ve kötülük arasındaki savaşı nasıl kazanabiliriz?

Yorumlar

  1. Defalarca izlemekten bıkmayacağım tarihin en iyi filmlerinden biridir bence. İzlememiş olan sinema severlere ben de tavsiye ediyorum.
    Emeğinize sağlık olsun Beyda Hanım. Teşekkür ediyorum paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazlı Toaç;
      Beni de her defasında derinden etkileyen filmlerden. Herkesin izlemesi lazım kesinlikle.

      Sil
  2. Güzel bir filmdi birkaç kez izledik ☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Naime Özeren - 23 Nisan

Bir Yaprak Sarması Meselesi

Monica Mccarty - İskoç Esareti

Merhabalar İskoç kitaplarını sevmeme neden olanlara selam olsun. Normalde okuyacağımı düşünmediğim İskoç kitaplarının şu anda hastası olmuş durumdayım. İskoç Esareti'de bu kitaplardan birisi.

Fatih Murat Arsal - İki Mükemmel Hata

Merhabalar Uzun zamandır sizlere kitap yorumu yaz(a)mıyorum zira bu sıralar yorum yazmak için maalesef kafamı toparlayamıyorum. Hoş bir aydan fazladır kitap kapağı da açamadım. Kitap okumadan uyumayan ben; son zamanlarda kitaplara dokunamadım bile. Fakat okuduğum kitaplara ve yazarlara da haksızlık da etmek istemiyorum. Zira beğendiğim kitapların yorumsuz durmalarına maalesef gönlüm razı gelmiyor. Çıktığı ilk anda alıp okuduğum, ancak yorum giremediğim bir kitap İki Mükemmel Hata. O zaman başlayalım.

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava