Ana içeriğe atla

James Barr - Çöl Ateşi Kitap Tanıtımı

Kırmızı Çizgi kitabının yazarından taşları yerinden oynatacak bir kitap daha…
 
LAWRENCE VE BRİTANYA’NIN ARABİSTAN’DAKİ GİZLİ SAVAŞI: 1916-1918
 
“Görevim Türkiye’ye karşı bir Arap isyanı tertip etmektir…”
Thomas Edward Lawrence
 
1916 yılı, Orta Doğu tarihinin yeniden yazılmasına sebep olan olaylara sahne olmuştu. Öncelikle Kût’ül-Amâre’de Osmanlı İmparatorluğu önderliğindeki İttifak Devletleri, başta İngiltere olmak üzere İtilaf Devletleri karşısında kesin bir zafer kazanmıştı. İngiltere, Kût’ül-Amâre bozgunundan 17 gün sonra Fransa ve Rusya ile, Osmanlı İmparatorluğu’nun Orta Doğu’daki hükümranlığına son vermek için gizlice Sykes-Picot Anlaşması olarak da bilinen Küçük Asya Anlaşması’nı imzalamıştı. 
 
Bu sırada İngiltere, Osmanlı’yı bölgeden atmak ve Arap petrolünü denetim altına almak için bağımsız bir Arap devleti kurulması konusunda Mekke Şerifi Hüseyin ile anlaşmış, bu sürecin ilk adımı olarak Kahire’de bir Arap Bürosu kurmuş ve Orta Doğu’nun kaderini değiştirecek en önemli aktörlerden birini, Thomas Edward Lawrence’ı, Mekke Şerifi Hüseyin’in oğlu Faysal’ın kuracağı Arap ordusuna teknik danışman olarak atamıştı. Artık Arap İsyanı’nın fitili yakılmış ve Orta Doğu tarihinde kanlı bir dönem başlamıştı.
 
James Barr, yıllarca Avrupa’nın arşivlerinin dehlizlerinde yol alarak Lawrence’ın Orta Doğu’nun kaderini değiştiren adam olarak nasıl ün saldığını tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor. Batı emperyalizminin yeniden Orta Doğu’ya yöneldiği, Orta Doğu’da taşların yerinden oynadığı bugünlerde bölgeyi tarihsel bir açıdan yeniden ele almak elzem hale geldi. Çöl Ateşi, Orta Doğu’nun tarihinin kırılma anına ilişkin bir anlatı olduğu kadar parlak, entelektüel ve yeni bir perspektifle çizilmiş Lawrence portresidir. 
 
“Lawrence, bugün de Orta Doğu’da dolaşan hayalettir.”
The Telegraph
 
“Yığınlar, Lawrence’ın patlayıcıları kadar tehlikeliydi…”
Sunday Times
 
“Çöl Ateşi, Lawrence’a ve Orta Doğu’da bugün de yaşananlara yeni bir bağlam katmak için taze veriler sunuyor.” 
The Times
 
“Barr, Arap İsyanı’nın ve Lawrence’ın hikâyesini, fırça darbeleriyle tuvalini tamamlamaya çalışan bir ressam edasıyla işliyor. Bu tuval, iki yıl süren olağanüstü savaşı ve önemli karakterleri gün yüzüne çıkarıyor...” 
Sunday Times
 
“Güçlü kanıtları ve ikna edici anlatımıyla Çöl Ateşi, Lawrence’ı sahnenin merkezine koyarken Arap İsyanı’nın derin tarihsel bağlamını da gözler önüne seriyor.”
Financial Times
 
“Barr, Çöl Ateşi ile tarihteki bir olayı okumamızı değil, onu yaşamamızı istiyor.”
The Sun

Basım Yılı : 2020

Sayfa Sayısı : 440

Pegasus Yayınları

Çevirmen :  İrem SAĞLAMER

Yorumlar

  1. güzel bir kitap gibi okumadım daha önde değerlendirmek lazımm ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Tarihi anlatan her şey hep dikkatimi çekiyor yaa 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Fatih Murat Arsal - İki Mükemmel Hata

Merhabalar Uzun zamandır sizlere kitap yorumu yaz(a)mıyorum zira bu sıralar yorum yazmak için maalesef kafamı toparlayamıyorum. Hoş bir aydan fazladır kitap kapağı da açamadım. Kitap okumadan uyumayan ben; son zamanlarda kitaplara dokunamadım bile. Fakat okuduğum kitaplara ve yazarlara da haksızlık da etmek istemiyorum. Zira beğendiğim kitapların yorumsuz durmalarına maalesef gönlüm razı gelmiyor. Çıktığı ilk anda alıp okuduğum, ancak yorum giremediğim bir kitap İki Mükemmel Hata. O zaman başlayalım.

Gizem Bilici - Ateşkes

Merhabalar Gizem Bilici'nin kalemi ile tanışmam  Gönülçelen  kitabını hediye eden bir arkadaşım sayesinde olmuştu. Yakın zamanda Ateşkes kitabını da çok merak ettiğimden okumak istedim. 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Tarihte Bugün 13 Mart

 

Monica Mccarty - Aziz

Merhabalar İskoç hikayelerine merak salmama neden olanlara selam olsun diyerek başlayalım.

Tay 2: Ebabil Takımı

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.