Ana içeriğe atla

Georges Perec - Kayboluş Kitap Tanıtımı

Birinci mucize: Georges Perec, Fransızcanın en çok kullanılan sesli harfi olan "e"yi kullanmadan bir roman yazdı: La disparition.
İkinci mucize:
Cemal Yardımcı, bu romanı "e" harfini kullanmadan Türkçeleştirdi: Kayboluş.
Kayboluş, ilk yayımlandığı 1969 yılından bu yana kısıtlamanın kaçınılmaz olarak yoksullaştırdığı kuru bir anlatı olarak karşılandı hiç! Dil oyunları, çağrışımları, konusunu baş kahraman yapan kurgusuyla bir yazınsal başyapıt; doludizgin hayal gücü, insafsız mizah duygusuyla bir solukta okunacak bir roman olarak kabul gördü.

İkinci Dünya Savaşı'nı, anasının, babasının kayboluşuna tanık olan bir çocuk olarak yaşayan yazar, hayatına damgasını vuran boşluğu bu olağanüstü romanında bir harfi ortadan kaldırarak yansıtır. Ama daima yaptığı gibi, hüznünü coşkulu bir mizahla sarıp sarmalayarak, acı olanı gülünç, anlamsız olanı kurgusal kılarak, sıkıntılarından oyunlar çıkararak açığa vurur bu boşluğu. Bu paradoksal yaklaşım baştan sona romana sinmiştir. Bir açıdan has yazından yana olanların tad alacağı bir yazınsal oyundur bu yapıt. bir başka açıdan hoş bir fantastik komplo öyküsüdür. Bir bakıma bir tür "roman-karşıtı" romandır.

Basım Yılı : 2018

Sayfa Sayısı : 352

Ayrıntı Yayınları

Çevirmen : Cemal Yardımcı

Yorumlar

  1. okumak istediğim bir kitaptı . Bu yazıdan sonra okumak için sabırsızlığım arttı ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilüfer;
      Arkadaşımın oğlu okumaya başladı ve çok beğenmiş.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Melisa Şentürk - Kullanıcı

 

Keşfedilen Bloglar 5

Herkese merhaba Ben Hayata Genç Bakış. Annemin bloğunda yazmaya başladığımda blog keşif etkinliği düzenlemiştim.

Fatih Murat Arsal - Büyülü Orman

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Ülkü Beşgül Kimdir?

 

Michael Huemer - Bilgi, Gerçeklik ve Değer Çoğunlukla Sağduyulu Bir Felsefe Kılavuzu

 

Fuat Baray - Diz Çökmeyen Çocuk

Kapı Önü Dedikoduları - Ortaokul Aşkı / İlk Teklif

Ortaokuldaydım. Her şeyin gizli kapaklı yapıldığı ve belki de çok daha güzel olduğu zamanlardı.

2026 Hukuk Fakültesi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları: YÖK Atlas ile Devlet ve Vakıf Üniversitesi Kontenjanları

 

Fatih Murat Arsal - Kalbim Seni Unutmuşken

Merhabalar Elimdeki kitaplar bitmeden kendime kitap almama sınırı koymuştum.