Merhabalar
Pınar Gencal'ın Roma Ben Geldim kitabını beğenmiş biri olarak, Aşk-ı Gurur kitabını da büyük bir hevesle almıştım.
Ancak istediğim sonucu maalesef bulamadım. Önce kitabın genel konusuna bakalım. Sonrasında yorumlara geçelim.
Günsel Büyükada'da aynı hukuk bürosunda çocukluk arkadaşı ile çalışmaktadır. 26 yaşında ailesinin ayarladığı evlilik randevularına kot ve tişört ile giden, sırf ailesini kırmamak adına bu randevulara katlanan kısacası dünyayı takmayan klasik bir Türk kızıdır.
Günün birinde yanlarında bulunan konağın satıldığını öğrendiklerinde çok tedirgin olurlar. Tarihi dokuya zarar verip, yerine beton binalar dikecek olan herkese karşı mesafelidirler. Fakat Günsel yine rahat durmaz ve olaya el atar. Ancak karşısındaki Orhan ise Günsel'i çileden çıkaracak kadar kibirlidir. Günsel acaba konağı olduğu gibi kalmaya ikna edebilecek midir? Herkese karşı mesafeli olan Günsel, Orhan ile neler yapacaktır?
Kitap Gurur ve Önyargı'nın Türkçe versiyonu. Zaten yazarda bunu kabul ediyor. Ancak sizlere daha önceden Gurur ve Önyargı'yı ne kadar beğenmediğimi ya da zamanla hatasından mıdır? çevirisinden midir? okurken ne kadar zorlandığımı anlatmıştım. Bu kitapta benim için aynen öyle ilerledi. Daha doğrusu bitirmek için kendimi zorladım desek daha doğru olur sanırım.
Orhan karakterini sevsem de, bu kadar kibir gerçekten beni baydı. Günsel'in annesinden hiç bahsetmek istemiyorum, zira kadın neredeyse kızlarını nikahsız verecekti ki, Gurur ve Önyargı kitabında da anne karakterinden nefret etmiştim. Kitapta sevdiğim karakter baba karakteri olmasına rağmen, diğer kitapta oldu gibi o da aşırı pasifti. Ayşegül ve Özgür çiftini sevdim. Yan karakterler güzel olsa da, maalesef kitap benim için tamamen bir hayal kırıklığı oldu.
Kitabın Büyükada'da geçmesi dışında sevebildiğim bir noktası yok maalesef. Yer yer uzatılmış noktalar da kitaptan iyice sıkılmama neden oldu. Normalde romantik komedi türündeki kitapları severim ama bana kalırsa bu kitap bu sefer olmamış.
Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Güzel ve kitapla geçen bir gün sizlerle olsun.
Hoşçakalın.
Tanıtım Bülteninden
Jane Austen’ın yazıldığı günden beri severek okunan ve pek çok dile çevrilen, televizyondan beyaz perdeye sayısız adaptasyonu olan klasik eseri Aşk ve Gurur, Türkiye’de geçse neler olurdu?
İngiltere’nin meşhur çay saatlerini, mini keklerini, şatafatlı elbiselerini ve görkemli balolarını unutun! Bunların yerini Facebook ve Instagram, zeytinyağlı dolmalarla görücü usulü tanışmalar, selfie’ler ve converse’ler alıyor...
Aşk-ı Gurur’da Bay Darcy hiç olmadığı kadar kibirli, Elizabeth Bennett ise bildiğini okumaktan çekinmeyen, asi mi asi bir aktivist. Ama ikisinin de damarlarında Türk kanı akıyor! İsimleri de Günsel ve Orhan… Pınar Gencal’ın satırlarında yeniden hayat bulan hikâye bu sefer Büyükada’da, begonviller içinde, tarihi konakların şahitliğinde geçiyor.
Aşk-ı Gurur hem Jane Austen hayranlarından, hem de romantik komedi sevenlerden tam not alacak, muzip ve tutku dolu bir çalışma.
Basım Yılı : 2018
Sayfa Sayısı : 408
Ephesus Yayınları
Gurur ve Önyargı kitabını Hasan Ali Yücel klasiklerinden mi okudun? Çünkü çeviriden çeviriye de fark ediyor.
YanıtlaSilAşk-ı Gurur kitabını hiç duymamıştım. Ama bence her şeyin orijinali güzel. :)
Tuğçe;
SilEvet canım oradan okudum. Ama Mrs ve Mr okumaktan kitaba odaklanamadım maalesef:(
ilk defa duydum ama okuyacgım sizin tavsiyeleriniz benim için degerli emek var çünkü :)
YanıtlaSilkalemyazar;
SilÇok teşekkürler. Şezlong kitabı. Kafa dağıtmalık.