Ana içeriğe atla

Kar Ve Kar Tatili

Merhabalar

Dün sabah başlayan yağmur, akşam üzerine doğru kar yağışına çevirdi.
O kadar güzel yağıyordu ki akşam 18:00 sularına kadar yağış devam etti. Eskişehir'de normalde yerlerde pek kar tutmaz. Akşam biraz kar tutmuştu. Ancak eve giderken kar yağışı dinmiş ve sadece yağan kar kadar yerlerde kalmıştı.

Gece yarısına doğru kitap okuyorum. Yatmak için kalktığımda telefonun ışığı yanıp sönüyordu. Meşhur sınıf whatsapp grubumuzdan yine mesaj gelmişti. Eskişehir'de yarın okullar tatilmiş. Öncelikle anlam veremediğim insanların işi gücü yok mu? da bu tarz şeyleri takip ediyor. Kar tatili olacak mı? diye hazır ol konumda Valilik sitesini mi takip ediyor? Sonra sosyal medyaya bir baktım. Herkes "Eskişehir'de okullar tatil edildi." diye paylaşım yapmış. Tatili teyit etmek adına Valilik sitesine girdiğimde 26 Aralık 2018 Çarşamba günü yoğun kar yağışı beklendiğinden Eskişehir'de okulların eğitim ve öğretime bir gün süreyle ara verildiği açıklanmış.

Bizim zamanımızda neredeyse yarı belimize kadar kadar olurdu. Yerler buzdan geçilmezdi. Ama yine de ben bir gün kar tatili olup da, okula gitmediğimi bilmem. Üstelik şimdiki çocuklar okula servis ile giderken yere iki gram kar düşünce hemen kar tatili ilan ediliyor ki, şu anda yerlerde kar namına herhangi bir şey yok. Gayet günlük, güneşlik de bir hava var. (Sıcaklık derecesinden bahsetmiyorum.) Biz okula giderken servis gibi bir durumumuz hiç olmadı. Otobüslerde balık istifi şeklinde giderdik. Kaldı ki, yağmurlu ve karlı günlerde otobüs o kadar dolu olurdu ki, çoğu zaman gelen otobüs almaz, bir sonrakine, belki de daha sonrakine ancak binerek, öğretmenden fırça yemeyi de göze alarak yine de o kar yağışına, kötü hava şartlarına rağmen okula giderdik.

Şimdi bu yazımı okuyanlar tepki gösterecektir. "Aaaa olur mu? Ne demek tatil yapılmasın? Çocuklar okula nasıl gidecek? vs.vs.vs." Tabii ki kar tatili yapılsın, yapılmasın demiyorum. Zor şartlar altında köy okullarında eğitim vermeye ve almayan çalışan öğretmen ve öğrencilerimiz için bu durum olması gereken zaten. Buna da bir şey dediğimiz yok. Olmazsa abes olur. Ancak Eskişehir gibi bir yerde yollar sürekli açıkken kar tatili mantığını da anlamıyorum. Doğu da o kadar kar varken, hangi gün kar tatili ilan ediliyor da, bizim şehrimizde kar yağdı, ertesi günde yağacak diye tatil ediliyor. Bu durum sadece bizim şehrimiz için değil. Diğer şehirler içinde geçerli aslında. 

Bu çocukların zor şartları da görmeleri gerekiyor. İki gram kar yağınca kar tatili oluyorsa, bu çocuklar ilerideki yaşamlarında nasıl mücadele edecekler? Zor şartları görmeyen insanlar maalesef ileri de birçok şeyin kıymetini bilemiyor.Canı istemeyince işe gitmiyor. Hastalık bahanesiyle rapor alıyor. Örnekler çoğaltılabilir. 

Tatil nedeniyle çocukların sınav tarihleri de kaydı. Akşam yine okulun sitesinde ani güncelleme yapılmış ve yeni sınav tarihleri grupta paylaşılmış. Bu da çocukların düzenini bozuyor maalesef.

Velhasılı bence gereksiz bir kar tatili oldu. 

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Hava soğuk. Üşütüp, hasta olmayın.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Bütün bu yazılanları çocuklar duymasın:)) Onların biricik derdi;yaşamın tatil olması üzerine...Hoş,içte fena bir fikir değil :)) Haklı bir sürü sebep ve hep büyük adam olmaya zorlanan küçük dünyalar;kırılma noktası,bu kuşak ciddiyeti ve zorlamayı sevmeyecek galiba:)) Teşekkürler Beyda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güven Serin;
      Ay duysunlar da azıcık zorluk görsünler. Bence de hayat hep tatil olsun ama öyle bir dünya olmadığından gerçeklerle de yüzleşmek gerek.

      Sil
  2. Beydacim bizde tatil yok ...dağda kar var ama merkeze yağmadı..
    Dipnot:donuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel Özer;
      Burada da sıcaklık sabah -2 gösteriyordu.

      Sil
  3. Merhaba bizde kar görecek kadar şanslı olsaydık keşke. Kar tatili ile alakalı ayakta durabilmek konusunda haklısınız. Lakin ben şundan şikayet etmek istiyorum. Yetişkinler de bile yeni duruma karşı yeniliğe karşı bir direnç var bizim halkımızda adapte olması benimsemesi biraz zaman alıyor. Bu yüzden kar tatillerinin alıştırmalık bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Yoksa doğanın kanunundan kimse kaçamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erhan Çakırlar;
      Alıştırmalık durum olabilir ancak bu sürekli hale gelip, bir defasında ve gerçekten kar tatili olması gereken zamanda yapılmadığında ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor. Sonuçta birazdan tipi çıkmayacağının garantisini kimse veremez. Allah bilir sadece. Ama ben bazı durumların çok abartıldığını düşünüyorum.

      Sil
  4. İstanbul'da da zaman zaman böyle olaylar oluyor. Çocukların da canına minnet :)))))

    YanıtlaSil
  5. Kışın okul tatil olsun diye her akşam aydınlatma direğine doğru bakardım 30 cm kar bile olsa tatil yapmazdı Valilik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Sezgin;
      Aynen öyle. Eskiden bir de ayakkabılar kar suyu çekerdi. Ayaklar su içinde gider gelirdik.

      Sil
    2. Sobalı okul şimdiki çocuklar çok şanslı

      Sil
  6. ha haaa, olur mu yaaa, bi dolu öğrenci ve bi dolu öğretmen, hep kar tatili bekler. devlet dairelerinde çalışanlar bile, ankarada felan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep;
      Sırf bu tatil meselesi yüzünden öğretmen ya da devlet memuru olmadığıma yanarım....

      Sil
  7. İlkay;
    İzmir komikmiş gerçekten :)

    YanıtlaSil
  8. Biz de kar değil, şiddetli yağıştan ötürü okullar tatil edilir. Hak vermemek elde değil size ama okulların tatil olduğu gün araba ile dışarı çıkınca iyiki okullar tatil olmuş, dedim. Yazık olurdu çocuklara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nevbahar Durağı;
      Eskişehir'de yağan kar zaten tutacak kadar yağmıyor. Yağdığı zaman biraz birikme oluyor o kadar. Bu nedenle de okulların tatil edilmesi de gereksiz oldu.

      Sil
  9. Ben de şaşırdım bu duruma. Çok rahat ve esnek olan bir eğitim sisteminin içerisindeyiz ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ben dün akşam eve çok zor şartlarda döndüm. Evet merkezde yollar açık ama okulumun bulunduğu yer de şehir merkezi olmasına rağmen çok yüksek olduğu için hem çok kar vardı hem de yollar buz pistiydi. Kaldı ki servisle yapılan kazaları engellemek için kar tatili yapılıyor.ben resmen dün hırsımdan ağladım eve 1 saatte gelemedim çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tigris;
      Okulun hangi bölgede bilmiyorum ama akşam 6 dan sonra merkezde doğru dürüst kar kalmadığı gibi yağışta kesilmişti. Okullar tatil edildi bilgisi geldiğinde yağışta yoktu. Ertesi günde zaten yollar açıktı. İlk yağacağı gün tatil edilseydi dediğin güzel olurdu ama ertesi günü bence anlamsız oldu.

      Sil
  11. Çocukluğunda 2 gram kar yüzünden tatil yaşayan valimiz olsaydı bugün de okula gitmezdik, kesin tatil ilan ederdi galiba ilimizdeki vali...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhlis;
      :))) Ben hiç kar tatili görmedim mesela seksenlerde :)

      Sil
  12. Genç kızlığım Uşak'ta geçti. Ağır geçerdi kış. Buz üzerinde zorla yürüyerek okula gittiğimi hatırlıyorum. Şimdi büyük şehirlerde durumlar çok değişik. Her şey düzgün ve zamanında, gerektiğinde yapılsın tabii. Sevgiler kızım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Abla;
      Bana kalırsa şimdiki çocuklar çok şanslı. Zorluk görmeden büyüyorlar. Bir o kadar da şanssız zorluk çekmedikleri için hayata atılamıyorlar.

      Sil
  13. Sevgili Beyda Hanım, blog yazmaya ve bu ortamlarda yazı paylaşmaya başladıktan sonra neredeyse bütün yazılarınızı beğenerek okuyorum. Bu yazınızı da baştan sona ve yorumları ile birlikte okudum. Maalesef bu yazınızda anlatmaya çalıştığınız görüşlerinize katılmıyorum ve bu konuda sizinle taban tabana zıt düşünmekteyim. Toplum olarak en büyük eksikliğimiz olayları dışarıdan değerlendirmeye çalışmaktır. Ben de dahil olmak üzere. Bu konuda en sağlıklı görüşü karlı yollarda okula gitmek zorunda olan insanlar anlayabilir. Uzun yıllar bu şekilde okula gitmemiş olsam bu konuda görüş bildirmek istemezdim. Kar tatili konusunda en tehlikeli olan mevsimin ilk karıdır. Çünkü bu dönemde araç sahipleri araçlarda bulunması gereken araç gereçler açısından hazırlıksız yakalanmışlardır. Lastikleri bakımsızdır, zincir ve çekme halatları eksiktir. Bir de bunun üzerine trafikteki yoğunluk eklenince kazalar kaçınılmaz oluyor. Dikkat edilirse daha sonraki kar tatillerinde okullar fazlaca tatil edilmezler. Bu sebeple kar tatillerini çok yerinde görüyorum. Bu konuda sizden farklı düşündüğüm için üzgünüm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Pınar;
      Öncelikle yazılarımı beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. Her insan aynı düşünmek zorunda değil. Zaten kişiliklerde bu nedenle vardır. Siz hangi şehirdesiniz bilmiyorum ancak Eskişehir'de yerde kar kalmıyor. Kalırsa da sürekli ayaza çektiğinden sürekli buz oluyor. Yani tatil yapılacaksa burada her gün tatil olması gerekir ki, zaten böyle bir şeye de olanak yok. Kaldı ki seksenlerde su alan ayakkabılarla okula giden biri olarak söylüyorum ki, çocuklar zor şartları da görmeli. Dün tatil yapan oğlum, gelmiş gece kar tatili var mı diye meteoroloji takip ediyor. Düşünün durumun vehametini. Geçen sene ya da ondan önceki sene çok emin değilim zaman konusunda yine aynı şekilde yaklaşık 2 haftaya yakın kar tatili oldu. Yağdı yağacak derken çocuklar okuldan soğudu. Elbette tatil olacağı zamanlar da vardır ama dün o günlerden biri değildi ve benim de belirttiğim genel olarak dünün neden tatil ilan edildiği ile ilgiliydi. Yazımda da belirttiğim gibi o zaman doğu illerine her gün tatil olması gerek. Kayan araçlar maalesef ki ilk kar yağışından sonraki günlerde de oluyor ve hayatın bir gerçeği olarak bunlara alışmak zorundayız. Şayet sizin dediğiniz gibi ilk karda tatil olacaksa ve risk varsa o zaman trafik denetleyecek, gerekirse o zaman hiç kimse çalışmayacak ki böyle bir dünyada yok maalesef. Düşünceleriniz için teşekkürler :)

      Sil
  14. Çocukları zora alıştırmıyoruz.

    YanıtlaSil
  15. :) Fatih bey de kar tatili yapmak istiyor şaka şaka bak fatih bey bende okumuşum herşeyi :) valla ben bilmem vali amca bilir şimdi şöyle mesela sizin oturduğunuz yerde 5 cm oluyor diğer ilçe de 10 cm ve herkes farklı rakımlarda yani o olay biraz karışık ama ben karı şöyle 1-2 dk gördüm kaçtı gitti ama nasipse peşinden gidicem yoksa göremeyeceğiz saygılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessiz Haykırış;
      Bizim burada da aynısı oldu. Şu anda sadece çatılarda göstermelik kar kaldı. Şöyle lapa lapa yağsa çok güzel olurdu ama maalesef kar falan da yağmıyor. Keşke yağsa da o zaman tatil olsa :)

      Sil
    2. herşey gönlünüzce olsun.

      Sil
  16. İzmir'de de sıcak tatili istiyoruz. Sıcak şartları bizim öğrencilerimizi de zorluyor. Diğer çocuklar okula giderken İzmirli çocuklar gitmesin bir kere de :))) Çocukluk hayalim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz Yakalı;
      Çok güldüm. Siz çok yaşayın emi :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?