Ana içeriğe atla

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Merhabalar

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.
3 Aralık günü, 1992 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Her yıl 3 Aralık günü engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla kabul edilen bu günde bizlerde birer engelli adayı olarak, engelli kardeşlerimizin yanında olmalı, onları anlamalı ve onlara yardımcı olmalıyız. 

Ülkemizde doğuştan ya da sonradan meydana gelen yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaş bulunmakta ve engellerinden dolayı da maalesef bir çok engelle ve sorunla karşılaşmaktadır. Her ne kadar gün geçtikçe engelliler için farkındalıklarımız artsa da, maalesef ki yeterli seviyede değildir. Engelli arkadaşlarımızı anlayabilmemiz için, dünyaya onların penceresinden bakmamız ve karşılaştıkları sorunları görmemiz gerekir. Ancak o zaman onların ne hissettiğini ya da ne istediğini anlayabilir ve bu sayede onlara daha fazla yardımcı olabilir, topluma ve sosyal hayata kazandırabiliriz.

Hayatta çok fazla sorunlarla karşılaşan engelli bireyler için öncelikle çevresel faktörlerin iyileştirilmesi gerekir. Örneğin tekerlekli sandalye kullananlar için kaldırımların, sandalye kullanımına uygun olması, aracı olan kişilerinde bu geçiş alanlarını kapatacak şekilde park etmemesi gerekir. Çünkü bu alanlara park edildiğinde engelli arkadaşlarımızın hayatını kısıtlıyoruz ve onları zor durumda bırakıyoruz. Unutmayalım ki, onların bulunduğu konumda günün birinde bizler de olabiliriz. Bu nedenle kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyleri de başkalarına yapmamalıyız. Bu konuda da engelli araçların geçiş yerlerine park eden araçlara da ciddi anlamda gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır ki caydırıcı olsun. 

Engelli arkadaşlarımızı çalışma hayatına kazandırmak için gerekli yasal mevzuatlar iyileştirilmeli, hayatın her alanında kendilerine daha fazla yer verilmeli ve hayata kazandırılmalıdır. Hepimizin birer engelli adayı olduğumuzu düşünürsek, aslında engelliler için yaptıklarımızı aynı zamanda kendimiz için de yapmış olacağız. 

Engelli arkadaşlarımızı yılın bir günü değil, her günü hatırlamalıyız. Unutmayalım ki en büyük engel sevgisizliktir ve asıl engel de beynimizdedir. Beynimizdeki engelleri kaldırdığımızda dünya daha yaşanacak bir yere dönüşecektir. 

Engelli arkadaşlarımıza yapacağımız en büyük kötülüklerden birisi de, kendilerine acıyarak bakmamız. Onların olduğu durumda Allah korusun bizler de olabilirdik. Onlara acımak yerine onları anlamalı ve yardımcı olmalıyız. Asıl önemli noktalardan birisi ise; ailelerin çocuklarını engelli kişilerle ilgili bilgilendirmesi ve farkındalık yaratması. Çocuklarımıza engelli arkadaşlarımızla alay etmek yerine yardımcı olmalarını, hayatlarını kolaylaştırmaları gerektiğini anlatır, bu bilinci aşılarsak, çocuklarımızın da bu bilinçle yetişmelerini sağlar, engelliler için daha yaşanabilir bir toplum oluşmasına yardımcı olmuş oluruz.

Haydi hep beraber engelleri kaldıralım.

Yorumlar

  1. Engelleri kaldırmak için hep birlikte engelsiz yaşama destek, bugününüzde değil her gününüzde yanınızdayız...

    YanıtlaSil
  2. Cok güzel dile getirmissin canim 😍

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler Beyda;hepimiz engelli adayları olarak;nice engelden birkaçını bile kaldırma eylemi,pek insanca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güven Serin;
      Engelli adayı olduğumuzu unutmamak gerek.

      Sil
  4. Belirli günlerin vermiş olduğu mesajları iyi değerlendirmek gerekir. Öylesine geçiştirmemek ve engelli kardeşlerimize yardımcı olmak gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Pınar;
      Aynen öyle. Bu günleri hakkıyla anlamak gerekir.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?