Ana içeriğe atla

Hector Garcia & Francesc Miralles - İkigai Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı / Kitap Alıntısı

Olumsuz imgeleme ve olumsuz duygulara teslim olmama tekniğine ek olarak bir başka Stoacı doktrin de sükunet duasında gördüğümüz gibi kontrol edebileceklerimizi ve edemeyeceklerimizi bilmektir.
Kontrolümüzün ötesindeki şeyler için endişelenmek hiçbir şey kazandırmaz. Değiştirebileceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz şeylerle ilgili net bir algımız olmalı. Böylece olumsuz duygulara teslim olmamak için direnebiliriz.

Epiktetos'un dediği gibi, "Konu sana ne olduğu değil, buna nasıl tepki verdiğindir."
Zen Budizmi'nde meditasyon arzularımızın ve duygularımızın farkına varma yoludur ve dolayısıyla kendimizi onlardan özgür kılmaktır. Sadece zihni düşüncelerden  arındırma meselesi değil, düşüncelerimizi ve duygularımızı onlara kapılmadan oldukları gibi gözlemleme meselesidir. Bu şekilde zihnimizi öfke, kıskançlık ya da gücenmeye kapılmaması için eğitiriz.

Budizm'de en yaygın kullanılan mantralardan biri olumsuz duyguları kontrol etmeyi odaklanır: "Om mani padme hum," om egoyu arındıran cömertlik, ma kıskançlığı arındıran ahlak, ni tutkuyu ve arzuyu arındıran sabır, pad önyargıyı arındıran hassasiyet, me açgözlülüğü arındıran teslimiyet ve hum kini arındıran bilgeliktir.

Şimdi ve burada, çünkü her şey geçici
Direnç kazanmanın bir başka anahtarı da hangi zamanda yaşadığınızı bilmektir. Hem de Stoacılık var olan tek zamanın ve kontrol edebileceğimiz tek şeyin şimdiki zaman olduğunu hatırlatır. Geçmiş ve gelecekle ilgili endişelenmek yerine, şu anda olanı takdir etmeliyiz.

Budist rahip Thich Nhat Hanh; "Gerçekten hayatta olabileceğiniz tek an bu andır," demiştir.

Stoacılar anda yaşamaya ek olarak etrafınızdaki şeylerin geçiciliğini düşünmemizi önerir.

Roma İmparatoru Marcus Aurelius sevdiğimiz şeylerin ağaçtaki yapraklara benzediğini söylemiştir. Ani bir rüzgârla her an düşebilirler. Çevremizdeki değişimlerin tesadüfi değil, aslında evrenin özünün bir parçası olduğunu söylemiştir. Bu daha çok bir Budist düşüncesidir.

Sahip olduğumuz her şeyin ve sevdiğimiz herkesin bir gün yok olacağını asla unutmamalıyız. Bu hep aklımızda tutmamız ama karamsarlığa kapılmamamız gereken bir şeydir. Bir şeylerin kalıcı olmadığının farkında olmak bizi üzmemeli, anı ve etrafınızdakileri sevmemize yardımcı olmalıdır.
"İnsanoğlu kısa ömürlü ve bozulabilen bir şeydir," der Seneca.

Dünyanın geçici, kısa ömürlü ve tutarsız doğası her Budist disiplinin temelinde yer alır. Bunu her zaman akılda tutmak, birini ya da bir şeyi kaybettiğimizde aşırı acı çekmemizi önler.

Yorumlar

  1. okumak lazım bunu. zen güzel bişiii :)

    YanıtlaSil
  2. Son günlerde Japonya üzerine bir kitap okudum da çok merak ettim. Bir az edebiyatını okumak lazım. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cavanşir Gadimov;
      Evet Japon kitaplarını bende çok merak ediyorum.

      Sil
  3. Japon kültürü ile harmanladığım İkigai kitap yorumum ilginizi çekebilir. Paylaşım için teşekkürler.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/search?q=ikigai

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüşü olmayan orman;
      Okuyacağım. Çok teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?