Ana içeriğe atla

Behiç Ak'tan Ailelere Tavsiyeler

Merhabalar

Çocuk kitapları yazarı Behiç Ak'ın ailelere "çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılması"  ile ilgili çok güzel tavsiyeleri var.
Ben okuyunca gerçekten çok etkilendim ve sonuna kadar söylediklerine katılıyorum. Çocuğa yaklaşım her yerde önemli olduğu gibi, kitap okuma konusunda da çok önemli. Baskıcı bir tavırla "Bunu okuyacaksın!... Bunu okuyamazsın!..." tutumunu sergileyerek maalesef çocuklarımıza kitap okumayı sevdiremeyiz. 

Bende çocuğumla beraber onun okuduğu kitapları okuyorum ve kitaplar üzerinde de tartışabiliyorum. Bir çok arkadaşımın aksine bu durumdan hiç de rahatsız değilim. Aksine çok güzel bir şey. Siz de deneyin. (Bu konuyu bazı arkadaşlarıma önerdiğimde reddettiler)

Çocuk yetiştirme konusunda olduğu gibi, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılması konusunda da maalesef bilinçsiz ve yetersiziz. Kimse kusura bakmasın. Ayrıca kendi kitap okumayan birinin de çocuğuna "KİTAP OKU!..." diye dayatması da bana göre ayrı bir ironi. Çocuk sonuçta ne görürse onu uygular.

Behiç Ak'ın önerileriyle sizleri başbaşa bırakıyorum. Umarım birilerine yol gösterir ve çocuğuna kitap okuma alışkanlığı kazandırması konusunda yardımcı olur.

Hoşçakalın.

Çocuklarınızın kitap okumayı sevmediğini söylemekten vazgeçin.
Çocuklarınızın kitap okumayı sevmediğini düşünmekten vazgeçin.
Çocuklarınız kitap okumayı sevmiyor diye üzülmekten vazgeçin.
Çocuğunuzun nelerden hoşlandığını araştırın. Tamam, biliyorum onu en iyi siz tanıyorsunuz, bir bakışından ne halde olduğunu anlıyorsunuz vs. vs. Bu onun hakkında her şeyi bildiğiniz anlamına gelmiyor. Öyleymiş gibi hissetmeyi ve davranmayı sevdiğinizi biliyorum ama biraz gerçekçi olun. Çocuğunuzu araştırın. Bakın bakalım başka neleri seviyor? Acaba o konularda kitap var mı?

Çocuğunuzu deneyin. Ne diyeceğinizi biliyorum: Okulun önerdiği kitapları bile okumuyor, sizin önerdiklerinizi görmek bile istemiyor vs. vs. Olsun. Siz yine de evin çeşitli köşelerine farklı tarzlarda kitaplar serpiştirin. Yalnız rica ediyorum, “Bu çizgi roman tu kaka, şu kitap ejderhalı abuk sabuk, o kitapta hep boş laf,” demeyin. Sizin sevdiğiniz ve çocuğunuzun okuması gerektiğine inandığınız o sıkıcı kitapları kimse okumak zorunda değil, vazgeçin bu saplantıdan.

Çocuğunuza destek olun. Dersin yalnızca ders kitaplarından, bilginin yalnızca ansiklopediden edinildiğini, geriye kalan kitapların gayriciddî olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hah! Çocuğunuzun ders konularına uygun macera kitapları, bilimkurgular, fantastik öyküler, çizgi romanlar bulun. Örneğin, ders konusu “Dünyamızın Uydusu Ay” ise, Ay’da geçen ya da içinde Ay geçen bir kitap bulun. Çocuğunuzun gözüne çarpacak bir yere koyun ve kitap hakkında ona kısaca bilgi verin (ona zarf atın). Özel ders masrafınızın azaldığını göreceksiniz.

Çocuğunuzun arkadaşlarının hangi kitapları okuduklarını öğrenin. Siz ne derseniz deyin, çocukların kendilerine has bir sosyal yaşantıları var. Bu sosyal yaşantının bir kısmı (siz öyle olmadığını zannetseniz de) gizli. Çocukların sosyal ortamlarında en çok hangi kitaplar hakkında konuşulduğunu bulursanız ve evinizin çeşitli yerlerine bu kitaplardan bubi tuzakları kurarsanız, çocuğunuz kitap okur, okumayı da sever.

Çocuğunuzun kitaplarını okuyun. Evet, evet, bu yaştan sonra oturun çocuk kitabı okuyun. Korkmayın, görenler bir şey demiyor. Bakın, biz yıllardır her yerde çocuk kitabı okuyoruz. Siz de okuyun. Çocuğunuzun kitaplarını okuyun ki, onunla bunlar hakkında konuşabilesiniz; sevmediği kitapları niye sevmediğini, sevdiklerini niye sevdiğini anlayabilesiniz. Kısa zaman içinde çocuğunuz size kitap önermeye başlayacak, dediydi dersiniz.

Çocuğunuzun okuduğu kitapları kötülemeyi bırakın. Ne yani, sizin okuduğunuz her kitap şahane mi? Bugüne kadar kaç tane uyduruk aşk romanı okuyup nemli gözlerle camdan baktığınızı bir düşünün. Okuyup da çok eğlendiğiniz halde okumamış gibi yaptığınız çoksatarları bir geçirin aklınızdan. Tamam, tamam, kızarıp bozarmaya gerek yok; çocuğun okuduğu kitapları kötülemeyin, yeter.
Uzun lafın kısası, “Benim çocuk okumayı sevmiyor, çocuğa okumayı bir türlü sevdiremedik,” diye kestirip atmayın. Okumayı sevmeyen çocuk yoktur, okumayı seveceği kitapla karşılaşmamış çocuk vardır!

Yorumlar

  1. Son cümleye bayıldım! Behiç Ak'ın bu yazısını paylaştığın için çok teşekkür ederim. Gerçekten yararlandım. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu Anlar Koleksiyoncusu;

      Rica ederim. Keşke daha çok kişi okusa da daha faydalı hale gelebilse :)

      Sil
  2. heeey evet ne olursa olsun hangi kitap olursa olsun onunla okumaya başlanabilir kiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep ;
      Evet okumak için bir kitabı beklememek gerekir. Ayrıca evde hr yerde kitap olması ilgi çekiyor. :)

      Sil
  3. İki çocuk babası olarak çok faydalı bir yayın oldu benim için. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

6 Mantı

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Borsada Kredili İşlem Nedir?