Ana içeriğe atla

Arzular Şelale Maşallah

Merhabalar

Uzun zamandır yazmak istediğim, hemen her velinin maalesef ki sıkıntılı olduğunu düşündüğüm bir konudan bahsedeceğim.

Oğlum ortaokul öğrencisi. Ortaokul'da malum beden eğitimi dersi var ve oğlumda gerçekten sporu sevdiğinden dolayı sıkıntısı olmadan derslere katılan bir çocuk. Geçen dönem watshapp grubunda yazmışlar. Beden Eğitimi dersi için badminton alınacak. Grupta ismini duyuncaya kadar bunun ne olduğunu bilmiyordum. İnternetten açıp baktım. Tenis raketi gibi raketleri ve tuhaf bir topu olan spor aletiymiş. Getirmeyen çocuklara sözlüde eksi verilecek demişler. Eskişehir'de de bu tarz şeyler bulmak çok zor yada bulunsa bile çok pahalı. El mecbur 20,00.-TL ücret ödeyip internetten alel tecel aldık. 



Dönem sonuna doğru oğlum resim dersinde empresyonizm çalışması yapacaklarını ve bunlarla ilgili malzeme alacaklarını, bir de kırtasiyeden bununla ilgili resim çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu resim dalını da ilk kez duyuyordum. Araştırma yaptım ve kırtasiyeden resmi de çıkardık. Ama öğretmenin istediği başka bir resimmiş. Yeniden ikinci iş çıktı ve gidip birde bu resmi bastırdık.  Madem belli bir resim var. Örneğini göster ve buna göre çıktı alalım değil mi? Çocuğum bu ödev için günlerce çalıştı ve tek başına yapması pekte mümkün olmayan ödeve eşimde bir gecesini ayırarak yardım etti ve öğretmene yine de beğendiremedik.


Yine resim dersinde vitray çalışması yapacaklarmış ve bunlar içinde malzemeler aldık. Oğlumun yaptığı çalışmanın vitray olmadığını, bezeme olduğunu ve bundan sonraki çalışmasına göre not değerlendirmesi yapacağını söylemiş. 


Benim patlama noktam olan son konu ise bu dönemin başında müzik öğretmeni melodika istemiş ve bir hafta içinde getirmeleri gerektiğini yoksa eksi alacaklarını söylemiş. 
Şimdi pek sevgili öğretmenlere şu soruları sormak istiyorum; 
  1. Alelacele aldırdığınız badminton aletini sadece bir ders saatinde kullandırarak neyi amaçladınız? Bu kadar acil olan aleti biz bir daha ne zaman kullanacağız?
  2. Empresyonizm dediğiniz resim dalını, çocuklar anlamamışken, sınıfta saçma sapan resimler ortaya çıkmışken ve velilerin de bu ödevlere yardım ettiğini biliyorken, neden bu tarz ödevler verip, sonrasında da beğenmiyor ve çocuklarımızın heveslerini de kırıyorsunuz?
  3. Vitray ile bezemenin farkını çocuklara göstermeden, bu olmamış deme hakkına nasıl sahipsiniz? 
  4. Müzik dersi için aldırdığınız melodikayı kaç ders kullanacaksınız? Apartman dairesinde oturuyoruz. Bu aleti evde kullandığımız zaman komşularla papaz olma ihtimaline karşın eve ödev verecek misiniz? 
Açıkçası oğlum ortaokula mı? yoksa güzel sanatlar ve spor akademisine mi gidiyor? biz anlamadık. Şayet bu ödevleri, aletleri müfredata uygun diye yapıyorsanız açıkçası ortaokul müfredatında bu kadar saçma sapan şeylerin olduğunu sanmıyorum. Varsa da değiştirilmeli.

Bizim zamanımızda müzik derslerinde müzik aleti olarak flüt vardı. Flüt çalması , taşıması ve tutması daha kolay bir müzik aletiyken, melodika nedir? Bu çocuklar bu aletleri nasıl tutacaklar? Nasıl çalacaklar? Küp gibi çantalarının yanında bir de bu müzik aleti çantasını nasıl taşıyacaklar? Bu aleti çalmayı öğrense nerede kullanacak? İnternetten en uygununu 42,00.TL'ye aldım. Kırtasiyedeki fiyatını siz düşünün. Bir veliden duydum 70,00.-TL vermiş.

Resim dersinde baskı resim yapardık. (Patates, ip, kumaş vb.) Bu dediklerimi yaptırmadan eğitim almış gibi çocuklara hayatta ilk kez duydukları ve belki de bir daha duymayacakları resim dallarını öğretmek entellik mi? yoksa dantellik mi? Çocuğun daha doğru dürüst insan resmi çizemediğini de düşünürsek, bunun ne kadar gerekli olduğu da tartışılır.

Beden Eğitimi derslerinde voleybol yada basketbol oynardık ve yetenekli olanlarda kurslarını da alarak yarışmalara katılırlardı. Basketbol ve voleybolu tamamladık. Yaladık yuttuk. Süper ötesi oldukta mı? badminton sporuna merak saldık. 

Bu yaptıklarınızı gerçekten çocuklara bir şeyler katsın diye yaptığınızı hiç sanmıyorum. Verdiğimiz paralara gerçekten içim acıyor. Sırf istemiş olmak için istiyor ve sonrasında belki bir kere kullandırdığınız yada hiç kullanmaya fırsat bulamadıkları aletleri aldırıyor, doğru dürüst anlatmadan saçma sapan ödevler verip, sonrasında da beğenmiyorsunuz. Yapmayın Allah aşkına. İnsanlar geçim sıkıntısına düşüyor ve bu aletleri sırf çocuğu mağdur olmasın diye bir şekilde para denkleştirip almaya çalışıyor. İstekleriniz akıl ve mantık sınırlarında olduğu sürece güzel. Ama sırf öğrenci isteklerinizi yerine getirmediği için sıfır vermekte akıl kârı değil. 

Arzular şelale maşallah ama biraz da beyin kullansak sanırım fena olmayacak.

Yorumlar

  1. Hayretler içinde kaldım. Ben bunu şiddetle protesto ediyorum, ne demek badminton topu getir, getirmezsen eksi veririm, melodika al, almazsan eksi veririm. Bu öğretmen o mağazalarla anlaşmalı mı????? Bak yukarıda Allah var, ilkokuldaydım, mandolin kursu açılacak dendi, babamlar beni de yazdırdı, isteyen yazılıyordu öyle eksi vermek filan ASLA....rezalet!
    Eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim zamanımızda da istenirdi Müjde abla ama bunlar artık işin iyice suyunu çıkardı. Çocuğun daha doğru dürüst el becerisi yok, bilmem ne resim dalını tanıtmaya çalışıyorlar. Önce çocuk ağaç, çiçek çizsin de kalanına sonra bakarız değil mi?

      Sil
  2. Dediğiniz gibi arzular şelale. Çocuklara bir şey katma niyetinde değiller müfredat ne derse o.Yazınız güzel olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Maalesef eğitim sistemindeki bu saçma sapan uygulamalar yıllardır devam ediyor. Ben orta okuldayken resim dersi için hocanın istediği malzemeleri almaya kırtasiyeye gitmiştik ve çok iyi hatırlıyorum kırtasiyeci babama demişti ki ''Maşallah, kızınız güzel sanatlar lisesine mi gidiyor'' Adam bunu ciddi ciddi sordu. Ortaokula giden bir çocuktan bu kadar malzeme istemenin manası ne gerçekten anlayabilmiş değilim.

    Badminton eğlenceli bir oyun. Tenis için kort, top, raket gibi şeyler gerekiyor ama badminton için sadece raket ve badminton topu yetiyor. Bahçede istedikleri bir yerde istedikleri zaman oynayabilirler lakin rüzgarlı havalarda pek iyi oynanmıyor.

    Bizim lisede şöyle bir uygulama vardı isteyen resim isteyen müzik alıyordu. Böylece resim ilgisi olan çocuk sadece resimle, müziğe ilgisi olan çocuk sadece müzikle uğraşıyordu. Müzik odamız vardı ve piyano, gitar, davul, bateri falan vardı. Hiç resim dersi almadığım için resim atölyesini bilmiyorum ama arkadaşlarım tuvallere resim yapıyorlardı. Diğer okullarda da öyle olursa bence çok daha iyi olabilir.

    Sevgilerle kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin ilginç yanı badminton oynayacak sokak mı kaldı ? Her yer vızır vızır araba. Yani yine elimizde patladı. Resim konusu zaten ayrı bir tez konusu olur. Sevgiler...

      Sil
  4. Benim de ilkokuldayken kırtasiyesi olan bir sınıf öğretmenim vardı. Bize hep bir şeyler aldırırdı, 1-2 ders oynayıp dolaplarımızın derinliklerine kaldırırdık o materyalleri.
    Tesadüfe bakın ki, aldırdığı bütün materyallerin hepsi kırtasiyesinde bulunuyordu ve kırtasiye okulun hemen karşısındaydı...
    Bu tür olaylar çok üzücü...
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimde okulun karşısında kırtasiye ve aynı durum söz konusu ama ben hiçbir ürünü oradan almadım. Netten bakıp alıyorum. Zaten tek tek dükkanları dolaşmaya vaktim de yok. Orası kazanacaksa bende kazanamıyor açıkçası.

      Sil
  5. Aslında çocukların badmintona başlamaları, resimle ilgili değişik birkaç şey yapmaları çok güzel, sanıyorum öğretmenleri de çocuklara farklı bir bakış açısı kazandırmak istemiş ANCAK yapılış yolu yanlış. Yani bir devlet okulunda çıkıp da bir öğretmenin melodika alın almayana eksi vereceğim demesi o yaştaki çocuklar için travmatik bir durum. Resmen şartlandırma resmen koyun gütme. Alınacak malzemelerin sene başında müfredata göre belirlenip velilerle toplantılarda görüşülüp halledilmesi gerekirken olan şey gerçekten üzücü. Birde o kadar malzeme alınıp tek seferlik kullanılması daha da üzücü. O çocuklar ne anladı şimdi bezemeden, Van Gogh un resim tekniğinden? En azından 3-4 ders anlatılsın çalışılsın ki böyle güzel şeyler kafalarında otursun çocuklar kendileri yapmak istesinler şevklesinler.
    Bunları okudukça gerçekten ülkemizdeki eğitim sistemiyle ilgili içim acıdı. Her şey yarım yamalak. Geçmiş olsun diyeyim size de ne diyeyim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bizde son dakika her şey. Bu hafta söylenir. Haftaya derste gelecek. Gelmezse otur eksi. Maalesef yanlış ama ses çıkarınca da çocuğu mimliyorlar. Her türlü sıkıntı.

      Sil
  6. ben de güzel sanatlar lisesinde falan sandım :) çok istekleri olan öğretmenlere ben de dayanamıyorum. belki alabailecek durumda olmayan öğrenfciler vardır, bunları düşünmeleri gerekir ama nedense hiç umursamıyor, çocuklar arasında adaletsizliğe sebep oluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Liseyi bilemiyorum canım henüz. Liseye geçince sanırım sıfırdan inşaat temeline falan başlarız. Ortaokulda bunlar varsa :)

      Sil
  7. Her ülkede ayni problemler var demek ki. Alip da dolabin kösesinde bekleyen bir dolu okul malzememiz var 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet dolap bekliyor. Çeyizde sereceğiz bu ürünleri. Hani okulda sergi açarlar ya. Bizde çocuğa çeyiz niyetine böyle eşyalar alıyoruz işte napalım :)

      Sil
  8. Şaşırdım açıkçası.Benim oğlumda ortaokula gidiyor melodika dışında başka bir istekleri olmadı,onu da her müzik dersinde düzenli olarak çalıyorlar. Neyse ki badminton ya da empresyonist isteklere maruz kalmadık😊Ilerde neler olur bilemem tabii.
    Ama zaman zaman velileri ve çocukları zorlayan gereksiz istekleri bende saçma buluyorum valla, haklısın..Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman istemesinler de zaten. Akıl sağlığımı kaybetmek üzereyim. Sevgiler canım....

      Sil
  9. Çocuklara faydalı şeyler öğretmek her zaman iyidir fakat zorla bir şey aldırmalarına karşıyım ben.Üstelik bunu notlarını eksi veririm demekle tehdit etmek hiç hoş değil.Çok şükür ben o günleri atlattım.Darısı size :) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin inşallah. Bu gidişle kafama huni takıp gezeceğim.

      Sil
  10. ya gerçekten bana göre de çok saçma sapan uygulamalar..ne demek ya,"şunu almazsanız eksi vericem bunu almazsanız eksi vericem" diye saçmalık mı olurmuş..müfredatta mı sorun var yoksa hocalarda mı,müfredatta böyle zorunluluk olduğunu pek sanmıyorum,hocaların keyfi uygulamaları olabilir yada okul yönetiminin..il milli eğitime başvurun dicem ama sonra da hocalarla papaz olma durumu var..öğretmenlerin keyfi uygulamalarla öğrencilerin notlarını eksi ile tehtidler etmesi hiç doğru değil.. eğer müfredatta varsa böyle bişey o zaman devlet alsın bunları madem,parası olan var olmayan var öğrenci aileleri arasında..neyse uzun yazdım,sağlıcakla kalın..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şikayet etsen ne olacak ki? Öğrenciyi mimliyorlar. Ya şikayet edip okul değiştireceksin ki bu da mümkün değil. Mecburen katlanıyoruz.

      Sil
  11. ya gerçekten bana göre de çok saçma sapan uygulamalar..ne demek ya,"şunu almazsanız eksi vericem bunu almazsanız eksi vericem" diye saçmalık mı olurmuş..müfredatta mı sorun var yoksa hocalarda mı,müfredatta böyle zorunluluk olduğunu pek sanmıyorum,hocaların keyfi uygulamaları olabilir yada okul yönetiminin..il milli eğitime başvurun dicem ama sonra da hocalarla papaz olma durumu var..öğretmenlerin keyfi uygulamalarla öğrencilerin notlarını eksi ile tehtidler etmesi hiç doğru değil.. eğer müfredatta varsa böyle bişey o zaman devlet alsın bunları madem,parası olan var olmayan var öğrenci aileleri arasında..neyse uzun yazdım,sağlıcakla kalın..🙂

    YanıtlaSil
  12. Ben müfredattan ziyade hocada da sorun olduğunu düşünüyorum. İdare etmek isteyen hoca her türlü ediyor diğerleri ise kök söktürüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdare eden ediyordur eminim ama biz henüz denk gelemedik maalesef :(

      Sil
  13. "Arzular şelale" ne güzel de oturmuş. Çocuklarımızın işi zor maalesef. Kolaylıklar ve sabırlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun Halil Bey. Ben yakında huni modunda gezeceğim. Son istediklerini de paylaşayım bir yazı da içim soğusun :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?