Kamu Bankalarından Pazartesi Günü Faiz İndirimi Müjdesi! İşte Detaylar
Hisarcıklıoğlu ve Banka Genel Müdürleri Diyarbakır'da Buluştu
Türkiye ekonomisinde yakından takip edilen bir gelişme yaşandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, üç büyük kamu bankasının genel müdürleri Diyarbakır'da bir araya geldi .
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı"na Vakıfbank Genel Müdürü Osman Arslan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ve Halkbank Genel Müdürü Recep Süleyman Özdil katıldı . Toplantıda iş dünyasının finansmana erişim, kredi faizleri ve beklentileri ele alındı.
Merkez Bankası'nın Hamlesi Piyasayı Harekete Geçirdi
Toplantının ana gündem maddelerinden biri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir hafta vadeli repo ihalelerine dönüş kararı oldu . TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın bu adımının piyasalar için olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı .
Hisarcıklıoğlu, "Merkez Bankası 2 gün önce güzel bir kararla faiz oranlarına 3 puanlık indirim sağladı. Bunu sanayicimiz, tüccarımız üzerindeki faiz yükünü hafifletmek adına memnuniyet verici bir başlangıç olarak görüyoruz" dedi . İş dünyasının temsilcisi, bankacılık sektöründen bu indirimi ticari kredi faizlerine hızla yansıtmalarını talep etti .
Kamu Bankalarından Pazartesi İtibarıyla 2-3 Puan İndirim Sözü
Kamu bankalarının genel müdürleri, iş dünyasının bu talebine olumlu yanıt verdi. Vakıfbank Genel Müdürü Osman Arslan, müjdeli haberi açıkladı:
"Hemen Pazartesi'den itibaren kamu bankaları olarak biz de iki, üç puan hemen aşağıya indireceğiz tüm faiz oranlarını."
Bu karar, Merkez Bankası'nın gecelik fonlama faizini yüzde 40'tan yüzde 37'ye indirmesinin ardından geldi . Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, indirimin önce mevduat faizlerine yansıdığını, şimdi de kredi faizlerine yansımaya başlayacağını belirtti .
Terörsüz Türkiye Süreci Masaya Yatırıldı
Toplantıda sadece finansal konular değil, ülkenin geleceğine yönelik stratejik başlıklar da ele alındı. Halkbank Genel Müdürü Recep Süleyman Özdil, Terörsüz Türkiye hedefine vurgu yaparak, "Türkiye'nin doğusunda, batısında herhangi bir eve cenaze gelmemesi bizim en büyük kazancımız" ifadesini kullandı . Özdil, bu durumun ekonomik olarak da taçlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar ise uzun yıllar süren terörün ekonomiye olan ağır maliyetine dikkat çekti . Çakar, "Bu ülke terör dolayısıyla 2.3 trilyon dolar kaybetti" dedi . Bu kaybın, yerel yatırım açısından 75 milyar dolara mal olabileceğini belirtti .
Hisarcıklıoğlu'ndan Reel Sektöre Destek Mesajları
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıda finansmana erişim konusundaki sıkıntılara da değindi. "Kredi limitlerinin daralması, yüksek faizler ve aşırı teminat talepleri en büyük sorunlarımız" diyen Hisarcıklıoğlu , şu taleplerde bulundu:
KOBİ'ler için kredi büyüme sınırlarının gevşetilmesi
İhracatçılar için reeskont kredilerinin artırılması
Kredi Garanti Fonu destekli "Nefes Kredileri"nin 100 milyar liraya çıkarılması
Bölge Ekonomisine İyimser Bakış
Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır'da ekonominin canlılığına da şahitlik ettiklerini belirterek, "Huzur, güven ve istikrar ortamı öne çıktığı zaman ticaret de öne çıkıyor. Huzur olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan da zenginlik olmaz" dedi . Diyarbakır'daki şirket kuruluşu, sigortalı çalışan ve iş yeri sayısındaki artışın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.
Yorumlar
Yorum Gönder
Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.