Ana içeriğe atla

Chris van Tulleken - Ultra İşlenmiş İnsanlar: Neden Gıda Olmayan Şeyler Yiyoruz ve Neden Vazgeçemiyoruz?

 

Chris van Tulleken Ultra İşlenmiş İnsanlar: Neden Gıda Olmayan Şeyler Yiyoruz ve Neden Vazgeçemiyoruz? 

Sorun sizde değil, yediklerinizde...

Lezzet ve kıvam artırıcılar, modifiye nişastalar, hidrolize proteinler, guar zamkı, emülgatörler... İnsanlık bir “yeni gıda çağı”na girdi. Tarihte ilk kez aldığımız kalorilerin büyük kısmı yeni bir kaynaktan geliyor: ultra işlenmiş gıdalardan.

Aklınıza hemen abur cuburlar da gelmesin. Mesele daha fazlası: Ultra işlenmiş gıdalar, kendilerini masum, cazip –hatta faydalı– gösteren ustalıklı etiketleriyle, her gün tabaklarımızda daha çok yer kaplıyor. Ve çok azımızın, paketlere küçücük harflerle eklenmiş onca tuhaf isimli şeyi neden yediğimiz ve sağlığımızın bundan nasıl etkilendiği hakkında bir fikri var.

Doktor ve biliminsanı Chris van Tulleken, dünyada büyük ses getiren kitabı Ultra İşlenmiş İnsanlar’da, çok sayıda araştırmaya dayanarak –ve kendisinin bizzat katıldığı deneyden de faydalanarak– besleyici olmaktansa aşırı yemeyi teşvik etmek için tasarlanmış bu yeni tip yiyeceklerin beynimizi nasıl manipüle ettiğini, çocuk yaştan bağımlılık yaratıp vücudumuzu yıkıcı bir şekilde etkilediğini, nasıl sorumsuzca ve serbestçe pazarlandığını ortaya koyuyor. Onları iyice tanıyıp, yeme davranışımız ve sağlığımız üzerindeki kontrolü yeniden ele alabilmemiz için bize yol gösteriyor.

Bu kitap haklarımızla ilgili. Ne yediğimizi, bedenimize ne yaptığını bilme hakkı… ve iyi gıdaya erişebilme hakkı.

THE TIMES “YILIN EN İYİ BİLİM KİTABI”

AMAZON ve ECONOMIST “YILIN EN İYİ KİTABI”

GOODREADS ve WATERSTONES’ta YILIN EN İYİ KİTABI ÖDÜLÜ FİNALİSTİ

“Yeme alışkanlıklarınızı değiştirecek.” –The Times

“Bunları herkes duymalı.” –Tim Spector

Basım Yılı : 2024

Sayfa Sayısı : 432

Çevirmen : Gökçe Çakmak

Domingo Yayınevi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Cevdet Pişkin - Rüzgarla Gelen Hüzün

 

Erol Köker Kimdir?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Nerede O Eski Kartpostallar?

Merhabalar Çocukluğumda yeni bir yılın gelmesini en çok kartpostal atabilmek adına severdim.

Rachel Cusk - Övgü

 

28 Gün Meydan Okuma 14.Gün

Merhabalar Meydan okumanın 14.gününde öyle bir soru geldi ki; insanın bu soruyla ilgili bir hafta düşünmesi, hatta üstüne istiareye yatması gerekirken bu soruda yine benim için kolay sorulardan biri oldu.

Luca Di Fulvio - Rüya Dağıtan Çocuk Kitap Tanıtımı

Acı bir olayla kesişen iki hayatın, apayrı dünyalara ait iki genç insanın umutsuz aşk hikâyesi…

Pınar Zorludağ - Leyla