Ana içeriğe atla

Kadınbudu Köfte

Merhabalar

Ev ahalisi kızartmalı ürünler olduğunda yatıya giderler. Hele köftenin her türlüsünü çok severler. Bunlardan biri de aklıma geldikçe yaptığım kadınbudu köfte. Her ne kadar kendim sağlıklı yaşam nedeniyle çok fazla tüketemiyor olsam da, ev halkı isteyince akan sular duruyor ve el mecbur yapıyorum. Bir çok kişiye çok meşakatli görünse de aslında yapımı çok basit olan bir yemek. Ayrıca davet yemeklerinizde bile rahatlıkla yapabilirsiniz. 

O zaman sizlere yaptığım kadınbudu köftenin tarifini verelim. Umarım sizlerde severek yapar ve yersiniz.

Malzemeler;
Yarım kilo kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığından biraz fazla kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
1 büyük soğan
4 diş sarımsak
1 yumurta
2 çorba kaşığı un

Kaplamak için;
Un ya da galeta unu (ben un kullandım)
1 yumurta çırpılacak
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı;
Pirinci bol suda haşlayıp suyunu süzelim ve soğumaya bırakalım. Soğanı rendeleyip tavaya sıvı yağda kavuralım. Kıymayı üç eşit parçaya ayıralım ve bir parçasını soğana ilave edip kavuralım. Kavurduktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakalım.

Bir kabın içine kalan kıymayı, baharatları, yumurtayı, unu ve tuzu ilave edip yoğuralım. Soğuyan pirinç ve kıyma harcını da ilave edip yeniden yoğuralım. Yoğurma işlemi bitince kadınbudu köfte şeklini verip kapaklı bir kapta bir saat buzdolabında dinlendirelim.

Dindirme işlemi bitince önce un sonra yumurtaya batırarak kızgın yağda, altı açık şekilde kızartalım. Kızaran kadınbudu köftelerimizi peçete serili tabağa alalım. Sıcak servis edelim. Şimdiden afiyet olsun.

Not: Kimyonu bir tatlı kaşığından biraz fazla, karabiberi de bir çay kaşığı kadar kullandım. Burada karabiber çok yoğun olmamalı. Sadece tat vermeli. Kimyonu biraz fazla olması tadını acayip değiştiriyor. Ancak bu ölçü dışına da çıkarsanız bu sefer tadı tam kadınbudu köfte gibi olmaz. Bu nedenle bu ölçüde koyarsanız kadınbudu köftenizin kıvamı çok güzel olacaktır. 

Evde kalan pilavı değerlendirmek adına da yapılabilecek bir yemek. Zaten teknik olarak da bu mantıktan icat edildiği söylenir. Ne derece doğrudur bilemiyorum ama bana mantıklı da geliyor. Bu arada pilav şehriyeli olmayacak tabii ki. Şehriyesiz kalan pilavdan birkaç kaşık kullanarak da yapabilirsiniz.

Servis önerisi; yanında patates kızartması, makarna ile servis edebilirsiniz. Ben genellikle makarnayı tercih ediyorum. Patates kızartması ile her ne kadar güzel olsa da patates de kızartma olduğundan ağır oluyor. Yine de tercih sizin tabii ki. Afiyet bal, şeker olsun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.


Yorumlar

  1. oyyy kızartma ve köfte, en sık yaptıklarımdan, kadınbudu hımm senin tarifle dabayım, ne zamandır dapmadıım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Naime Özeren - 23 Nisan

Piyasalarda Bugün: 26 Nisan 2024

 

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Megalodon Köpek Balığı Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhabalar Bugün sizlere Megalodon hakkında bilgi vereceğim.

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

 

Bir Yaprak Sarması Meselesi