Ana içeriğe atla

Kışlık Hazırlıkları 2

Merhabalar

Son zamanlarda kendimi yine deli gibi kışlık yapımına adamış bulunuyorum. Her şeyin zamanı olduğundan, zamanı gelen ürünleri hemen hazırlayıp Allah'ımın izniyle, sevdiklerimizle yemek adına dondurucuya tıkmakla meşgulüm. 

Aynı zamanda meyve suyunu evde yapmayı sevdiğimiz, hazır meyve sularını sevmediğimiz için meyveleri de dondurucuya koyuyorum. Meyve suyu tariflerini başka bir yazımda veririm. Bu yazının konusu kışlıklar. Hadi o zaman başlayalım.

Eşim dün Fethiye'ye gitmişti. Dönüşte yol üzerindeki satıcılardan bir file portakal ve bir file misket limon almış. Tabi bunlar yemek için bu sıcakta pek uygun meyve olmadığından hemen bozulmadan yıkayıp, doğrayıp dondurucuya yolladım. Limon ve portakal karışık yaparken bir limona, iki portakal şeklinde koyuyorum. Yapmak isteyenlere duyurulur.


Pazardan ya da manavdan alınan, birazı yenip kalan meyvelerde hemen dondurucuya gider bizim evde. Bozulup atılacağına, hemen meyve suyuna dönüşür. İçinde olan meyveleri hemen söyleyeyim: Limon, havuç, ahududu, yeşil elma, kayısı. O anki ruh halime göre paketleme yapıyorum. Bazen de tek ürün paketlediysem, iki ürünü karıştırıp da meyve suyu yapabiliyorum. Tamamen o anki ruh halim, can isteği gibi durumlara bağlı. Tavsiye ederim. Bu şekilde hiçbir meyve ziyan olmuyor. 


Fotoğrafta gördüklerinize vişne dediyseniz yanıldınız. Çünkü bunlar kiraz. Köyden gelen, bozulacağını düşündüğüm kirazları komposto yapmak için temizleyip, yıkayıp dondurucuya koyuyorum. Kiraz tek başına pek olmuyor. İçine kombin meyve yapıyorum. Zaten bunlar kışa kalmadan biter sanırım.


Evet geldik kriz geçirmemize sebep olan, ancak bir o kadar da çok sevdiğimiz bamyaya. Emin olun bunu yaparken, bel, sırt vs. gibi hiçbir uzuv kalmadı. Hele parmakları hiç saymıyorum. Bu sene geçen seneye oranla bir kilo eksik bamya koyduk. Kilosu 25,00.-TL olunca 4 kilo yeter dedik. Geçen sene 5 kilo almıştık ve zaten fazla geldi. Dört kilo candır. Domates ile hafif kavurup, hemen kutuladım. 14 yemeklik çıktı. Bu da yeter. 


Pazardan aldıklarımdan bunlarda. Kabak ve kırmızı köz biber. Son zamanlarda evde pek yemek yenmediği için bozulmasın diye hemen kışlık yapıp kaldırdım. Köz biber ve kabak daha koyacağım. Bunlar başlangıç olsun bakalım. Kışın kabak canım istiyor ancak neredeyse altınla yarışacak fiyatından dolayı alamıyorum. Bu nedenle yazın ucuzken yıkayıp, doğrayıp atıyorum. Kışın ayrıca büyük rahatlık. 


Bunlarda domates rendeleri. Fazla alınan ve yine biraz yumuşamaya başlayan domatesleri kabuklarından ayırıp, robotta çekerek kışlık için kaldırıyorum. Daha iki kasa domates koyacağım. Geçen sene iki kasa koydum ve hepsi bitti. Hatta yerim olsa daha fazla koymak isterdim ama sınır iki kasa ne yazık ki.


Muzları da bu şekilde dondurucuya koyuyorum. Şayet yemeyeceksek kararmasına izin vermeden dondurup, çıkarınca da hemen muzlu süt yapıyorum. Bunları da kardeşim almış tatil dönüşünde. Fazla olunca hemen dondurucuya attım. 

Şimdilik kışlık hazırlıklarım bu kadar. Kurban bayramı sonrasında yavaş yavaş diğer ürünlere de geçeceğim. Bu arada bu kutular benim için hayat kurtarıcı oluyor. Akma, bozulma, yırtılma derdi olmayınca yıka yıka kullan. Akması muhtemel ürünler için kullanıyorum sadece. Akmayan ürünleri yer kaplamasın diye yine poşetleyip kaldırıyorum. 

Sizler kışlık yapmaya başladınız mı? Başlayanlara kolay gelsin.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, evde ve sağlıkla kalın.

Yorumlar

  1. kışlık mı dur ya çok erken diy mi, ağustostaki domatesler belki, yani, en üstteki iki fotodaki gibi mi meyveleri kaplara koyup öyle mi donduruyon, poşetleri anladım da :) bu yazın çok ilgimi çekti vallası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep;
      Bamya şu sıralar koyulması lazım yoksa kurtlanır ve bundan sonra koyamazsın. Domates için erken zaten Ağustos ayın uygun ama bunlar benim elimde kalıp yumuşamış olanlar. Atacağıma robottan geçirip kışlık olarak kaldırıyorum. Bazen lazım olursa da kışı beklemeden çıkarıp kullanıyorum. Meyveleri suları akacak olanları sadece bu şekilde kutulayıp kaldırıyorum. Sulu olanlar poşetlendiği zaman birbirine yapışıp parçalanıyor . Dolap batıyor. Suyu ziyan oluyor. Bu şekilde dondurucu kaplarına koyunca suyu varsa içine akıyor. Suyunu da kullanabiliyorum. Ziyan olmuyor. Dolapta batmıyor:)

      Sil
  2. Harika bir paylaşım:) bayram sonrası kışlık domates için başlayacağız annemle bizde inşallah ama meyveler için ne güzel düşünmüssünüz ...Şimdiden iyi bayramlar dilerim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Monica Mccarty - İskoç Esareti

Merhabalar İskoç kitaplarını sevmeme neden olanlara selam olsun. Normalde okuyacağımı düşünmediğim İskoç kitaplarının şu anda hastası olmuş durumdayım. İskoç Esareti'de bu kitaplardan birisi.

Naime Özeren - 23 Nisan

Bir Yaprak Sarması Meselesi

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

 

Piyasalarda Bugün: 26 Nisan 2024

 

Alan Gratz - Bu Kitabı Yasaklayın