Ana içeriğe atla

Karaköy Poğaçası

Merhabalar

Oğlum Gastronomi bölümünde eğitim görüyor. Daha önceki yazılarımda sizlere uygulama derslerinde yaptıklarının tariflerini vereceğimden bahsetmiştim. Derslere oğlumla birlikte bende giriyorum. Tabii öğretmen beni görmüyor. Öğretmen anlatırken püf noktaları, doğru bildiğim yanlışlar gibi bir çok konuda bana bu derslerin faydası oluyor. Bu uygulamada konumuz basit hamur işlerinden poğaçaydı. Bizde eşimin çok sevdiği Karaköy Poğaçasını yapmayı tercih ettik. Hadi hep beraber Karaköy poğaçası yapalım.

Hayatımda bir çok kez Karaköy poğaçası yemiş biri olarak bu tarif kesinlikle pastanelerden alınanlardan daha güzel oldu. Hatta bu uygulamayı yaptığımız gün oğlumun amcaları ve yengeleri de gelip tattılar. Herkesten tam puan aldı. 

Uygulamanın tüm aşamalarını fotoğrafladık. Hamur ne çok katı ne de çok cıvık olacak. Normal kıvamda olacak. Bu nedenle unu eklerken kontrollü ekleyin. Zaten yağlı bir hamur olduğundan ele yapışma gibi bir sıkıntısı da yok. Bizim yaptığımızda 5,5 su bardağı un kullandık ancak un kalitesi ve markasına göre değiştiği için ayarlamayı kendinize göre yapın.

Malzemeler;
250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuru maya 
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
5,5 su bardağı un
Susam

Yapılışı;
Sütü ılıtıp maya ile beş dakika bekletelim. Un haricindeki tüm malzemeleri mayanın içine karıştırıp daha sonrasında kontrollü olarak unu ilave ederek hamuru iyice yoğuralım. Biz yaklaşık 15 dakika kadar yoğurduk. Tüm malzemelerin birbirine geçmesi ve hamurun çatlamaması için bu önemli. Hamuru yaklaşık olarak iki saat mayalandıralım.

Mayalanan hamuru tezgaha aldıktan sonra havasını alalım. Sonrasında küçük bezeler yapalım. Bezeleri on dakika kadar dinlendirdikten sonra yağlı kâğıt serilmiş tepsiye aralıklı şekilde yerleştirelim. Her birinin üstüne hafifçe avuç içi ile bastırıp yassı olmasını sağlayalım. Sonrasında çatal yardımı ile (+) işareti şeklinde üstlerine çizik atalım. Ayırdığımız bir yumurta sarısını fırça ile üstlerine sürelim. Susam da serptikten sonra 170 derecelik fırında alt üst kızarana kadar pişirelim. Fırından çıktıktan sonra biraz dinlendirip servis edelim. Şimdiden deneyecek olan herkese afiyet olsun. 










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Naime Özeren - 23 Nisan

Piyasalarda Bugün: 26 Nisan 2024

 

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Megalodon Köpek Balığı Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhabalar Bugün sizlere Megalodon hakkında bilgi vereceğim.

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

 

Bir Yaprak Sarması Meselesi