Ana içeriğe atla

Doğan Ateş - Ay Işığında Sancı Kitap Alıntısı

Hiçbir tarih kitabının yazmayacağı bir hikâye bu. Buralara tarih uğramaz. Zaman geçmez. Zaman herhangi bir tarihte durmuşçasına yaşanır, kolunuzdaki saate bakın. İlerlemiyor değil mi? Sol kol bileğinin gözlere ya da gözlerin sol kol bileğine devinimi. Sessizce. Tahmini olarak köyün girişinde durmuş saat, saatler. Kasanın siyim siyim içine çeken sessizliği insanların her ânı bir düş olarak görmesindendir. Belki ben de sizlerin düşünde bir hikâye anlatmak üzere olan ancak giriş bölümünün gereksiz olduğu düşünebileceğimiz cümlelerle çevreliyorum, adım adım. Kim bilir? Postacı çok nadir uğrar, biriktirir elindeki mektupları, biriktirir, öyle gelir. Elektrikler çoğunlukla yoktur. Hava ulu bir karanlığa hapsolduğunda sonsuz gökyüzünün altına inşa ettiğimiz kerpiç evlerimizin içerisinde yanmakta olan ateşin karşısında gözlerimizin usulca kapanmasını bekler; dingin, ruha dokunan, huzura yaklaştıran hikâyeler anlatır büyüklerimiz. Dediğim gibi, postacı çok nadir uğrar, kimi zaman bir güvercin soluklanır her gün bir kişisinin nöbet tuttuğu kasaba meydanındaki çeşmenin kenarında. Haberci bir güvercin ise kaçmaz, ayağına bağlanmış kâğıt parçası alınana dek suya bakar, kendi suretini inceler, soluklanır, suda bilmediği çöllerde uçar, üzerinden hiç geçmediği ya da geçemeyeceği sonsuz derinlikli denizlerin hayalini kurar. Kargalarla dolu ormanların arasından süzülen ırmağın sesini duymaya çalışır. Böyle düşlemiştim o haberci güvercini ellerimin arasına alana kadar. Buraları rüzgârdır, buraları yağmurdur; fakat bir haftadır sakin bir sıcaklık kasaba halkını, halk dediysem yüz kişiyi geçmeyecek kadar iki ayaklı canlı. Neyse. Hikâye demiştim.

Bir gün, o yağmur, gök gürültüsü ve sunturlu bir fırtına vardı. Ateş odayı dalga dalga aydınlatmaktaydı. Annem ve babaannem mutfakta o sıra. Ben, dedem ve babamın arasında ayaklarımı ateşin yakamayacağı mesafede tutmuş dedeme ‘Hadi anlat artık,’ diyerek ısrar ediyorum. Gülüştük.

“Bizlerin gidemeyeceği bir yerde, atların özel çiftliklerde, belirli sınırlar dâhilinde üzerlerine binildiği, yolların topraktan ziyade yağmur yağdıktan sonra çamur olmayacak sert bir maddeden yapıldığı, nefes almanın insana zarar verdiği, kuşların sesini duymadıkları, yaprakların rüzgârda çıkardığı hışırtı ile mutlu olmayı hiç bilemeyecekleri, yüksek yapıların arasında kendi kendilerini esir ettikleri fakat bunun farkına varamadıkları, göletlerin birer süsten ibaret olduğu, hayvanların kafeslerde birer gösteri malzemesi olarak bekletildiği bir yerde, babaevinde yaşamaya başlamış bir adam, o yaşam alanı dedikleri yerde, tesadüfen yaşayan büyükçe bir incir ağacının altında uyuyakalmış. Düşünde bir ses ona ‘Aradığın yollarda,’ demiş.

Yorumlar

  1. hiç görmedim bu kitabı çok merak etim doğrusu ellerine sağlık. Bu arada sayfamda çok güzel verim alacağın bir etkinlik var beklerim

    YanıtlaSil
  2. Güzel tanıtım merak ettim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. duymadığım bir yazar, ithaki ise iyidir :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba

    Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.
    Tarihin olmadığı ve zamanın geçmediği bir mekan düşünemiyorum. Keşke böyle bir mekan olsa da ben de o mekanda yaşasam. Duvarlarında takvimin ve saatin olmadığı bir mekan, ne kadar güzel!
    Bu güzel kitap paylaşımınız için teşekkür eder, emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Smilodon (Kılıç Dişli Kaplan) Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhaba  Bugün sizlere Smilodon'dan (Kılıç Dişli Kaplan) bahsedeceğim. 

Fatih Murat Arsal - Ödünç Aşk

Merhabalar Fatih Murat Arsal'ın kalemini sevdiğimi bilmeyen kalmadı sanırım.

Yeşil Yol

 

Samed Behrengi - Bir Şeftali Bin Şeftali

Herkese merhaba Kısa zaman önce bitirdiğim bir kitap Bir Şeftali,Bin Şeftali. Bir gün annesinin dalında büyümekte olan bir şeftalinin hikayesi bu. Bu şeftali büyüyünce sahibi tarafından köye satılmaya götürülür.

Uğruna İnsanların İntihar Ettiği İran Şahının En Sevdiği Karısı Anis-el Doleh

Merhabalar Son zamanlarda sosyal medyada sıklıkla karşılaştığım bir haber, aslında güzellik kavramımızı sorgulamama neden oldu.

Fatih Murat ARSAL - Yalnız Gözlerin İçin

Merhabalar Fatih Murat Arsal ile tanışmam Anlaşma romanına dayanır ancak yorumlamak için öncelikle Yalnız Gözlerin için kitabından başlamak istedim.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?