Ana içeriğe atla

Meydan Okuma 16 Gün / 16 Yazı #11

Merhabalar

Meydan okumanın bugünkü konusu sosyal medya.
Ay bu konuda ne çok yazasım vardı. Nasılda doluyum. Ama üç tane ile sınıtlı kalmak zorunda cevaplar. Neyse bakalım, hadi o zaman başlayalım.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.

11. Sosyal medyanın 3 iyi 3 kötü özelliği hakkında konuşalım mı bugün ?
Her şeyin azı karar, çoğu zarardır olduğu gibi, sosyal medyanında fazlası insana zarar verir. Zaten kısa olan ömrümüzü, gereksiz yere sosyal medyanın peşinden giderek tüketmek hiç de mantıklı değil. Yapılacak o kadar güzel şeyler varken, hunharca paylaşım yapmak, sosyal medyada vakit öldürmek aslında kalan hayatımızı da öldürmekle eşdeğer. Hayatı kaçırmamak adına sosyal medyadan uzak durmak ya da kontrollü kullanmak gerek.

Gençler ne yazık ki popüler olma yolunda kendilerini aşıp, gereksiz paylaşımlar yapabiliyorlar. Bazen bu paylaşımlar öyle bir noktaya geliyor ki, kendilerini küçük düşürmeye kadar gidebiliyor. Kendilerini teşhir edici fotoğrafların ilerideki zararlarını şu anda görmüyor olmaları, bu zararı yaşamayacakları anlamına gelmiyor ne yazık ki. Uzun vadede düşündüğümüzde sıkıntı yaşanmaması için yapılan paylaşımlara çok dikkat etmek gerek. Mahremiyet güzeldir. Özellikle aileler bu konuda bilinçli olmalı ve daha kendini bilmeyen çocuklarımızın sosyal medya hesaplarının olmasına izin vermemeliler. Allah korusun sosyal medya öyle bir yer ki, kandıranlar, kendini bilmezler oldukça fazla. Çocuklarımızın sonradan pişman olacağı şeyler yapmamaları adına lütfen takipte kalalım.

Uzun süre sosyal medyaya maruz kalmak, ne yazık ki bir süre sonra bildirim çılgınlığına neden oluyor. Her yaptığını, her yediğini-içtiğini sosyal medyada paylaşmak normal gelmeye başlıyor. Hatta sırf bunun için mekanlara gidip, fotoğraf çektiren insanlar tanıyorum. Bu paylaşım çılgınlığı nedeniyle anı yaşayamayan insanlar. Ayrıca sürekli yer bildirimi yapmak, bildirim yapan kişiye normal gelirken, kötü niyetli kişiler içinde ortam hazırlamaktadır. Bir çok hırsızlık olayının bu bildirimlerden sonra yapıldığı da bilinmektedir. Lütfen dikkat.

Peki bu kadar şey arasında sosyal medyanın güzel tarafları neler?

İş arayanlar açısından etkileşim oluşturarak, iş bulmasına yardımcı olur. Sosyal medya bu anlamda gerçekten işe yarıyor. 

Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen olaydan anında haberdar olmamızı sağlıyor. Oturduğumuz yerden tüm bu bilgilere ulaşmak çok çok güzel. Yakın zamanda meydana gelen virüsle ilgili sosyal medya üzerinden aldık ve halen daha almaya devam ediyoruz.

Ve son olarak kendi hobilerimizle ilgili gruplara, kişilere ulaşmamızı sağlar. Ben çok kitap okuduğum için sosyal medya üzerinden kitap gruplarına çok daha rahat erişim sağlayıp, gözden kaçırdığım kitapları, yazarları görüp, not alabiliyorum. Bu açıdan bakıldığında sosyal medya ciddi bir kazanç. 

Her mecranın kendine göre artı ve eksileri var elbette. Her şeyi dozunda kullandığımız sürece hiçbir sıkıntı yaşamayız. Fakat benim buradan söylemek istediğim son şey, kişi mahremiyeti çok önemlidir. Hayat sizin hayatınız ve başkaları için bu hayatı yaşamıyorsunuz. Sosyal medyaya yükleme yapmak, yerinizi bildirmek için harcadığınız zamanı kendinize ve sevdiklerinize ayırın. Hayat kısa ve tekrarı yok. Başkalarından beğeni almak adına hayatı yaşarsanız, kendiniz için değil başkaları için yaşamış olursunuz. Ki benim ne yaptığım, ne yediğim, nereye gittiğim sadece beni ilgilendirir. Ben kendim ve ailem için yaşıyorum. Sosyal medya için değil.

Yorumlar

  1. Sosyal medyayı bir döenm çok aktif şekilde kullandım ama şimdi şükür rabbime agır agır bırakıyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları