Ana içeriğe atla

Jack Kerouac - Yeraltı Sakinleri Kitap Alıntısı

"Bunlar Kızılderili herhalde -
Tanrı'nın bir kulu bile dönüp bakmıyor - şu yana gidiyorlar - kimse farkına varmıyor - ne yana gittikleri pek fark etmiyor - Kızılderililer için ayrılmış araziye mi? O kahverengi kese kağıtlarında ne var?" ve ancak büyük bir çaba harcarsanız şunu fark edersiniz, "Oysa onlar bu topraklarda yaşıyorlardı ve bu koca göğün altında çadırlarda toplanmış topyekün uluslar olarak kaygılanıyor, ölüleri için ağıtlar yakıyor, karılarını koruyorlardı - şimdiye atalarının kemiklerinin üzerinden geçen demiryolu sonsuzluk imasıyla ileriyi gösteriyor onlara, insanlığın hayaletleri çilelerinin silsilesiyle derinden irinlenmiş toprağın üzerinde hafif adımlarla yürüyor, öylesine irinlenmiş ki karşınıza bir bebek eli çıkması için toprağı otuz santim kazmanız yeter. - Gıcırdayan dizel motoruyla bir ekspres yolcu treni hızla geçiyor, düüt düüüt, Kızılderililer gözlerini kaldırmakla yetiniyor - birer nokta gibi gözden kaybolduklarını görüyorum - " ve şimdi San Francisco'daki kırmızı ampüllü odada tatlı Mardou'yla otururken düşünüyorum, "Gri kıraç topraklarda gördüğüm senin babandı, gece yutmuştu onu - onun özsuyundan geldi senin dudakların, çile ve hüzün dolu gözlerin, peki şimdi ismini bilemeyecek miyiz onun, yazgısına bir ad koyamayacak mıyız?" - Küçük kahverengi eli benimkinin içinde tortop olmuş, tırnakları derisinden daha açık renkli, ayak parmaklarında da böyle ve ayakkabılarını çıkarmış, ısıtmak için bir ayağını uyluğuma yerleştirmiş, konuşuyoruz, sevginin, saygı ve utancın tarihlerinin daha derinlikli düzleminde aşk hikayemize başlıyoruz. - Çünkü cesaretin en büyük anahtarı utançtır ve geçmekte olan trendeki bulanık yüzler, gözden kaybolan hoboların silüeti dışında bir şey görmüyor ovada - 

Yorumlar

  1. ilginç bir hikayeye benziyor.

    "cesaretin en büyük anahtarı utançtır." güzelmiş bu..

    YanıtlaSil
  2. Buradaki hobo, serseri anlamında mı kullanılmış acaba?

    YanıtlaSil
  3. Bunlar kızılderili herhalde kızılderilileri severim bayagıda iyi anlaşmıştım :)

    YanıtlaSil
  4. Kitabın tanıtımına bakayım hemenn. :)

    YanıtlaSil
  5. Kızılderelilerin hikayesi zaten çok ilginç ve gizemli ve güzel olur..Eskiden okulda okuduğum kızıldereli hikayeleri aklıma geldi şimdi..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul Yıldırım;
      Benim de TRT'de yayımlanan filmleri:)

      Sil
  6. kerouac'ın yolda adlı eserini okuyup sevdiydim, bunu da okuyum, beat kuşağı diyolar bu döneme :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Bugün 23 Nisan, Hep Neşeyle Doluyor İnsan

 

Şermin Yaşar, İlber Ortaylı - Cumhuriyet'in İlk Sabahı Kitap Alıntısı

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?