Ana içeriğe atla

Jane Austen - Gurur Ve Önyargı

Merhabalar

Uzun zamandır -ki bu yıllara tekabül eder- okumak istediğim ve okuyamadığım kitaptır Gurur ve Önyargı.
Hatta bir dizide de oldukça çok karşıma çıkınca dedim ki bu kitabı mutlaka okumalıyım. Ne de olsa klasikler arasında da yer alıyor. Hasan Ali Yücel Klasiklerinde de zaten alınacak. Neden öncelik vermeyeyim? Fakat klasikler içerisinde yer alan bu eseri okumaktan ne kadar memnun olduğum tartışılır.

Mr. ve Mrs. Bennet beş kız çocuk sahibidir. Mrs. Bennet'in hayattaki en büyük arzusu kızlarına zengin birer koca bulabilmektir. Kocası Mr. Bennet eşinin aksine kendi dünyasında kitaplarıyla yaşayan biridir. 

Mr. Bingley Netherfield Korusu’nu tutar ve Bennet'ler ile komşu olur. Birbirlerine gelip gitmeleri ve davetleri sırasında Mr. Bingley arkadası Mr. Darcy'i de getirir. Komşuluk ilişkileri süresince bir takım olaylar yaşarlar. Komşuluk ilişkileri sırasında hayatlarına giren kişiler nedeniyle Mrs. Bennet kızlarına iyi bir koca adayı da bulabileceğini düşünür ve bu süreçte istenmeyecek, hoş karşılanmayacak davranışlarda sergiler. Mrs. Bennet'in bu davranışları maalesef ailesine de zorlu zamanlar geçirtir. 

Mr. Bingley ile Jane'nin tanışmasından sonra ikili arasında aşk kıvılcımları patlak verirken, bir süre sonra Mr. Bingley'in Londra'ya gitmesiyle ikilinin arasının açıldığı ile ilgili dedikodular çıkar. Üstelik bu gidişin arkasından Bennet'ler içinde umutsuzluk baş gösterir. Nitekim Mr. Bingley gitmiştir ve ilişki konusunda herhangi bir açıklama da yapmamıştır.

Mr. Bingley ile gelen Mr. Darcy ile de Elizabeth arasında her ne kadar karşıtlık gibi görünse de bir çekim başlar. İkili her fırsatta birbirleriyle inatlaşırken bu çekimin ayrımına varamazlar. Ve yaşanan bazı olaylar sonrasında ikilinin arasında beklenmedik şeyler meydana gelir.

Gurur ve Önyargı kitabı yazıldığı dönemi fazlasıyla anlatıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Hatta kitabın ana mantığı önyargı ve gururda fazlasıyla işlenmiş. Fakat bir kitaptan bir insan ne kadar hoşlanmaz? sorusunun cevabını vereceğim. şimdi sizlere.

Öncelikle her ne kadar Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları çevirisinden okumuş olsam da, kitap boyunca Mr. ve Mrs. takip etmekten kitaba kendimi veremedim. Öyle ki zaman zaman geçmişe dönüp acaba kadın mı bunu söylemişti, yoksa erkek mi diye okumuşluğum da çoktur. Normalde bir kitap bende herhangi bir sıkıntı yoksa en fazla iki, maksimum üç gün bekler ve bu süre sonunda okuma bitmiştir. Ancak kitabı 15 gün gibi bir sürede zorlayarak bitirdim. Kitabın içerisinde o kadar çok karakter var ki, dönem kitabı olması nedeniyle bazen notlar almak zorunda bile kaldım ki hayatımda ilk defa bir kitapla ilgili kim neciydi diye notlar alıyorum. 

Yayınevi çevirisinde hiçbir sıkıntı yok. Bu konuda aklınızda soru işareti kalmasın. Sorun yazarın herkese soyadıyla hitap edip, ayırmak için Mr. ya da Mrs. sıfatlarını önüne getirmesi ki bu da kitabı takip etmek açısından insanı hayli zorluyor.

Derseniz ki; "Beyda kitaptan ne anladın?" açıkçası sıfat okumaktan kendimi kitaba veremedim. İlerleyen zamanlarda, ruh halim iyiyken yeniden okuyup sindirmeyi planlıyorum. Kitaba haksızlık etmek istemem ancak içime sinerek okuduğum bir kitap olamadı ki, klasikleri şu ana kadar hep severek okudum.

Kitaptaki kızların bir şeye yaramıyormuş gibi, bir an önce evlendirilmek istenmesi açıkçası sinirlerime dokundu. Anne sürekli kızlarını birilerine yamamak için uğraşıyor. Evet açıkça tabir edilmesi gerekirse olay tam olarak bu. Annenin etkisinde kalan kızlar da anne gibi saçmalamaktan geri kalmıyorlar. Baba ise herhangi bir şekilde ses çıkartmıyor. Kitapta en aklı başında karakter Elizabeth ama o da kötünün iyisi diyelim. O da Mr. Darcy ile önyargıları nedeniyle bir takım olaylar yaşıyor ancak bazı gerçekleri öğrendiğinde de gururu nedeniyle çıkmaza giriyor. İşin özü, bu tarzda bir çok kitap okudum ve bu kitap bana (klasiklere girdiğini de düşünürsek) ekstra bir şey katmadı. Ama dediğim gibi ilerleyen zamanda yeniden okuma listeme koyabilirim ki, kitaba haksızlık etmeyeyim. Şayet fikrim değişirse de bu yazıyı yeniden revize ederim.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Güzel ve kitapla dolu dolu geçen bir gün sizlerle olsun. 

Hoşçakalın.

Tanıtım Bülteninden

Jane Austen (1775-1817): Sadece kırk iki yıllık, gözden uzak ve sade yaşantısına karşın yazdıklarıyla "roman tarihinin ilk büyük (ve sahici) kültü" olmayı başaran bir 19. yüzyıl romancısıdır. Sayısız TV ve sinema uyarlamalarının yanısıra tüm "satış / okunma" anketlerinin de gösterdiği üzere, yazarın 1813'de yayınlanan ikinci romanı Gurur ve Önyargı tüm zamanların en sevilen romanlarının başında gelir. Bu da, sanırız, Austen'in, dünyanın pek çok yerinde geleneklerin kadına biçtiği "en iyi gelecek" rolüyle kadınların aşklarını seçme hakkı arasındaki gerilimi "mizah, zeka ve sevecenlik"le yansıtmasından kaynaklanmaktadır.

Basım Yılı : 2019

Sayfa Sayısı : 424

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Çevirmen : Hamdi KOÇ

Yorumlar

  1. ben yazarın yaşadığı devri tam olarak yansıttığını düşündüğüm için çok severim. Hatta Darcy i de bir arkadaşıma çok benzetirim okurken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevkoz;
      Dediğim gibi kitabı yeniden okursam belki bende sevebilirim:)

      Sil
  2. Yazılarından çok istifade ediyorum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ooo Darcy :) Çok severek okumuştum ben bu kitabı, arkadaşımın en sevdiği kitap olduğu ve bana hediye ettiği için olsa gerek ayrıca bir ısınmıştım kitaba. Kitabı okurken, her ne kadar 200 yılı geçkin bir zaman zarfında yazılmış olsa da tarihi günümüz yapsak kimse yadırgamaz diye düşünmeden edemedim. Çok teşekkürler canım içten incelemen için :) Karakterlerin fazla oluşu ve soyisimlerle ifade edilişi ya da bir karakterin birden fazla ismi olması gibi zorluklar birçok klasikte ne yazık ki bizi yoruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Gizi;
      Ne yazık ki yazar yazarken bu soyadı meselesinden dolayı sıkıntı çekeceğimizi düşünmemiş sanırım.

      Sil
  4. Çevriri esnasında mr ve mrs ekleri konmasa orijinaline karşı yapılmış bir hakaret mi olur? Ama bu sefer de karakter yabancı isim olduğundan kadın mı erkek mi olduğu karıştırılabilir.
    Kitabın ismindeki iki sıfat da ne yazık ki insan ilişkilerini derinden yaralayan, eşlerin arasını açan, arkadaşlıkları bitiren sıfatlar: gurur ve önyargı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet;
      Çeviri neyse onu yapmışlar sorun yok ama yazar bu konuda isim kullanmalıydı diye düşünüyorum. Bir kaç karakter dışında herkes Mr. ve Mrs.

      Sil
  5. Ben çok severim bu eseri ama çeviride kaybettiğini düşünüyorum, orijinal İngilizcesinde sanki bambaşka oluyor ya da bana öyle geliyor bilemiyorum Beyda'cığım. Ama dizisi çok güzeldi 1995 miydi neydi şu an unuttum:)
    Tanıtım çok güzeldi eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Abla;
      Dizi bilmiyorum ablacığım ama filmi varmış sanırım. Olmazsa bir de onu izlerim. Seviler:)

      Sil
  6. Kitabın başları biraz ağır gelmişti bana da. Ne varsa kitabın son bölümden var. Olaylar orada daha hızlı, akıcı ve anlaşılır ilerliyor. Kitabın filmi de var. Henüz izlemedim ben de.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçe;
      Evet ilk bölümler gerçekten çok sıkıcı ve yavaştı canım.

      Sil
  7. Bende ilk okuduğumda aynı şeyleri hissetmiştim hatta dönüp dönüp karakter listesine bakıyordum.Sonra okumayı bıraktım.Birkaç ay sonra yeniden elime alınca keyifle okuduğum bir kitap oldu.Evlilik konusunda o dönem göz önüne alındığında bu durumu yagırgamıyorum.Hatta şimdi bile bu durum aynı.Karakterlerinde adı değişti sadece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuroviç;
      Evet canım. Bende yeniden okuduğumda sevebilirim. Şimdi ki zamanda daha da beter oldu sanki.

      Sil
  8. İlkay Özgür;
    Filmi izlemedim canım. İzlyeceğim inşallah. Kitap dönemi yansıtıyor ama dediğin gibi Mr. ve Mrs. çok sinir bozucu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Kadir İnanır Kimdir?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

6 Mantı