Ana içeriğe atla

Münir Özkul Kimdir?

Merhabalar

Yediden yetmişe günümüze kadar hayatlarımıza dokunan ve dokunmaya devam eden bir isim Münir Özkul.
Hababam sınıfının Kel Mahmut Hocası, Yeşilçam filmlerinin güzel yürekli insanıydı kendisi. Peki Münir Özkul kimdir ve neler yapmıştır? 

15 Ağustos 1925 İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan Özkul; ilk sahne deneyimini Bakırköy Halkevi'nde 1940 yılında yaşadı. Aynı zamanda İstanbul Übniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesinin Sanat Tarihi bölümüne devam etti. Ses Tiyatrosununda 1948 yılında "Aşk Köprüsü" oyunuyla ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşadı. Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatrolarının da aralarında bulunduğu bazı tiyatrolarda sahne aldı. 1968 yılında Türk tiyatrosunun önemli bir simgesi olan "Kavuk" İsmail Dümbüllü tarafından kendisine devredildi.

Sanat yaşamı boyunca 200'den fazla filmde rol alan Münir Özkul ilk deneyimini 1951 yılında Vatan ve Namık Kemal" filminde figüran olarak yaşadı. Aynı dönemde John Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar (1951), John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı 1954), John Patrick'ten Çayhane (1955), oyunlarında oynadı. 1958-1959'da İstanbul Şehir Tiyatroları'nda, 1959-1960'da Ankara Devlet Tiyatrosu'nda ve İstanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-1962) çalıştı. 1963-1967 yılları arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı ve sahnelerden uzak kaldığı dönemler oldu. 1978'de yeniden Şehir Tiyatroları'na döndü. 1983-1984'te kendi topluluğunda sahnelediği (1961) ve büyük ilgi gören Jean Anouilh'in "General'in Aşkı" oyunuyla Dormen Tiyatrosu'nda sahne aldı.  1980 ortalarında Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğuna katıldı. "İstanbulu Satıyorum" oyununun da aralarında yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti. 1989 yılında Dümbüllü'nün kendisine verdiği Kavuk'u Ferhan Şensoy'a devretti.

Münir Özkul 1950'lerden itibaren sinemada da rol almaya başladı. Edi İle Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı ilk filmlerindendir. 1965 yılından sonra sinemada karakter rolleriyle büyük beğeni toplayan sanatçı, özellikle 1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve çoğunluğu Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini yaptığı filmlerde ciddi roller aldı. Kendisiyle özdeşleşen en bilinen karakterleri; Kel Mahmut olarak da bilinen Mahmut Hoca, Yaşar Usta ve Baba Yaşar karakterleridir. En kalabalık kadrolu olarak bilinen filmleri ; Görgüsüzler, Aile Şerefi, Mavi Boncuk, Neşeli Günler, Gırgıriye, Bizim Aile, Gülen Gözler sayılırken, bu filmlerin birçocuğun da Rahmetli Adile Naşit ile başrol paylaştı. Aynı zamanda bu ikili Türk Sinemasında unutulmaz ikili olarak hafızalarımıza kazındı.

1972 yılında Altın Portakal Film Festivalinde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. 1977 yılında "Bizim Aile" filmindeki "Yaşar Usta" rolüyle Azerbaycan Film Festivali'nde özel ödül kazandı. İlk yönetmen yardımcılığı deneyimi ise "Süt Kardeşler" filmiyle oldu. İbiş karakteri de yine unutulmazlar arasındadır. 

90'lı yıllara geldiğimizde Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin gibi dizilerde rol aldığını görüyoruz. 2000'li yıllarda da "Yarmagül" karakterinin dedesini oynadı.

1980 yılında yapılan bir jübileyle 40.sanat yılı, 1996 yılında Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gecede 55.sanat yılı kutlandı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kendisine "Devlet Sanatçısı" ünvanı verildi.

Çocukluğumun yıldızları tek tek kayarken, Münir Özkul için gerçekten üzüldüm. Yeşimçam'ın babasıydı. Sanki hiç ölmeyecek gibiydi. Yaşattığı karakterlerle yüreğimizde yaşayacak mutlaka. Ama bazı insanların hiç ölmemesini istersiniz ya, işte onlardan biriydi Münir Özkul. 

Yeşimçam'ın usta oyuncusu, Yaşar Usta ve Mahmut Hoca karakterlerine can veren Münir Özkul 05 Ocak 2018 tarihinde aramızdan ayrıldı. Uzun zamandır Koah ve Demans hastalığı ile mücadele veren ve tedavi gören usta oyuncu maalesef yaşam mücadelesini kaybederek evinde hayata gözlerini yumdu.

Yattığı yer nur, mekanı cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Sevenlerine ve ailesine de Allah sabır versin.

Yeni notta görüşmek üzere.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Işıklar içinde uyu güzel insan

    YanıtlaSil
  2. ay canlarımızdan yaaa bi de adile ay bi de tarıık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone;
      Evet Adile Naşit ve Tarık Akan'da candır. Ben ona aşıktım :)

      Sil
  3. Çok değerli bir sanatçı idi.Ruhu şad olsun...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Fatih Murat Arsal - İki Mükemmel Hata

Merhabalar Uzun zamandır sizlere kitap yorumu yaz(a)mıyorum zira bu sıralar yorum yazmak için maalesef kafamı toparlayamıyorum. Hoş bir aydan fazladır kitap kapağı da açamadım. Kitap okumadan uyumayan ben; son zamanlarda kitaplara dokunamadım bile. Fakat okuduğum kitaplara ve yazarlara da haksızlık da etmek istemiyorum. Zira beğendiğim kitapların yorumsuz durmalarına maalesef gönlüm razı gelmiyor. Çıktığı ilk anda alıp okuduğum, ancak yorum giremediğim bir kitap İki Mükemmel Hata. O zaman başlayalım.

Gizem Bilici - Ateşkes

Merhabalar Gizem Bilici'nin kalemi ile tanışmam  Gönülçelen  kitabını hediye eden bir arkadaşım sayesinde olmuştu. Yakın zamanda Ateşkes kitabını da çok merak ettiğimden okumak istedim. 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Tarihte Bugün 13 Mart

 

Monica Mccarty - Aziz

Merhabalar İskoç hikayelerine merak salmama neden olanlara selam olsun diyerek başlayalım.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Tarihte Bugün 14 Mart