Ana içeriğe atla

Kapı Önü Dedikoduları - Ortaokul Öğrencisinin Ağzında Küfür Nedir?

Merhabalar

Her sabah olduğu gibi bu sabahta kalkar kalmaz oğlumun telefonunu açtım. İşe gittiğimden dolayı oğlumun okula yetişmesi için telefon gerekli. 
Zaman zaman oğlumun telefonunu kontrol ederim. Kiminle görüşüyor? Neler yapıyor? diye bir ebeveyn olarak çocuklarımızı takip etmek gerek. Sabah telefon açıldı ve watshapptan konuşmalar gördüm. Oğlumu sınıf arkadaşlarından birisi bir gruba eklemiş. Konuşmalar alakasız ve geneli iki kişi arasında geçen diyaloglar. Diğer eklediği kişilerden genel olarak ses seda çıkmıyor. Fakat bu iki kişi arasında geçen yazışmalarda dikkatimi çeken şey (bu arada ikisi de kız) cümlelerini sürekli küfürle noktalıyor olmaları. Baştan sona konuşmaları okudum. Hepsi aynı şekilde bitiyor. Aklımın almadığı veliler hiç mi çocuklarının yazışmalarını kontrol etmiyorlar? Olayın küfür boyutunu da geçtim. (Hadi bir yerlerden duydu, anlamını da bilmeden yazdığını varsayıyorum.) Bu yazıştığı kendisinden büyük insanlarda olabilirdi. Konu farklı yerlere gidebilirdi. (Taciz, istismar vs.) Çocukların ellerine akıllı telefonları verince olay bitiyor mu? Yada ortaokul öğrencisi olunca çocuklar büyümüş mü sayılıyor? Sınıfın watshapp grubundan çocuklara ilgili görünüp, her bir şeylerini takip edip, ellerine verdikleri telefonlarda kimlerle, ne konuşmalar yaptığını neden takip etmiyoruz?

Açıkçası kız yada erkek hiç fark etmez, kendi ayakları üstünde durana dek onlar halen daha çocuk. Hata yapmaya, kanmaya çokta müsaitler. Çocukların ağızlarına aldıkları küfürlerin ne anlama geldiklerini bilmediklerine de kalıbımı basarım. Söylüyorlar ama lafın nereye gideceğini bilmiyorlar. Anne-baba olarak çocuklarımızı takip etmediğimiz sürece de anlamlarını dahi bilmedikleri kelimeleri sarf etmeye devam edecekler. Belki de bu yüzden başları bile belaya girecek ve bu tür davranışlardan yine biz sorumlu olacağız.

Oğluma sabah olayı anlattım. Yazan kızın ismini söylediğimde tanımadığını, diğerinin arkadaşı olabileceğini söyledi. Hemen gruptan çıktım. Oğluma da gruptan çıktığımı söyledim. Onun çokta umurunda olmadı. 

Oğlumla her konuda konuşuyoruz. Anne-baba olmak bunu gerektirir. Sadece göstermelik ilgileniyor(muş) gibi yapmak anne-baba olmak değildir. Her konuda iletişim halinde olmak gerek. Yoksa gerçek bir ebeveyn olamayız. Onlarında tabii ki özel alanları olacaktır ama bu demek değildir ki gözlerimizi üstlerinden çekeceğiz. Öyle bir dünya yok. Her daim bazen onların haberi olacak, bazen de haberi olmayacak şekilde takipte ve tetikte olmalıyız. Sonradan ah vah etmemek için lütfen duyarlı olalım. Çocuklarımız her şeyimiz. Sahip çıkalım.

Yeni notta görüşmek üzere.

Hoşçakalın. 

Yorumlar

  1. Çok iyi yapmışsınız. Benimde sosyal medya hesaplarımı abim kontrol ederdi. Aileden hiçbir şey saklamamak o diyaloğu kurabilmek çok önemli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük Dünya;
      Zamanında kontrol altına alınmazsa sonraki sıkıntılar daha büyük maalesef:(

      Sil
  2. Teknolojinin hızı ebeveynlerin kendini güncelleme hızını geçmez umarım...Takip önemli ve en önemlisi de çocukla bu meseleleri karşılıklı açıkça konuşabiliyor olmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet;
      Zaten takip etmezsek sonu Allah korusun iyi olmuyor.

      Sil
  3. Bu konu sandığımızdan da ciddi bir sorun haline geldi... Bugün insanların birbirine saygısını yitirmesinde ki etken bu hal ve hareketler, bunun normalleştirilmesi gibi gözüküyor. Herkesin duruma sizin gibi yaklaşmasını temenni ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumaya Gel;
      Evet artık bu tarz konuşmalar normal olmaya başladı ne yazık ki.

      Sil
  4. Müfred;
    Şimdi önüne geçmezsem yarın o beni takmaz. Takip önemli.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Smilodon (Kılıç Dişli Kaplan) Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhaba  Bugün sizlere Smilodon'dan (Kılıç Dişli Kaplan) bahsedeceğim. 

Fatih Murat Arsal - Ödünç Aşk

Merhabalar Fatih Murat Arsal'ın kalemini sevdiğimi bilmeyen kalmadı sanırım.

Gabriel Garcia Marquez - Ağustosta Görüşürüz

 

Yeşil Yol

 

Samed Behrengi - Bir Şeftali Bin Şeftali

Herkese merhaba Kısa zaman önce bitirdiğim bir kitap Bir Şeftali,Bin Şeftali. Bir gün annesinin dalında büyümekte olan bir şeftalinin hikayesi bu. Bu şeftali büyüyünce sahibi tarafından köye satılmaya götürülür.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.