Ana içeriğe atla

Fred Harrison - Travmatize Toplum Kitap Alıntısı

Bir kez daha, varoluşsal dönüm noktasına geldik.
İnsanlar evrenin kaosudur. Bir şeyler yapmalıyız. Hemen. 

Bizim henüz yazıyı keşfetmemiş atalarımız, varoluşlarının doğayla uyuma bağlı olduğunu anladılar. Mülkiyet mümkün değildi, çünkü bu bireylere hayat ve ölümün gücünü verdi. Ölümlülerin bu güce sahip olma yetkisi yoktu. Mülkiyet Tanrılara aitti. 

Şimdi, evrendeki yerimizi yeniden tartıp düşünmeliyiz, uygarlığımızın varlığının tehlikede olduğunu hesaba katmadan. Su götürmez olan, Dünya yaşamına ölümcül hasarlar vermekte olduğumuzdur. Uygarlığımızla ilgili belli ki yanlış olan bir şey var, çünkü bazılarımız kendisini Tanrı yerine koyuyor. Diğer insanların yaşam ve ölümlerini belirleme hakkı. Önceki uygarlıklar, liderleri gücü kendilerine mal ettikten sonra canlılığını yitirmişlerdi. Yavaş fakat emin şekilde, topluluklarından tüm hayatı söküp aldılar. 

Aynı kaderi paylaşmaktan kaçınmak için, antlaşmayı yenilemeliyiz. Bu antlaşma ister Tanrı'ya inanç ister seküler bir parşömen duyuru olsun, uzlaşma meseledir. Fakat dünyayı algılayışımızı yeniden şekillendiremediğimiz takdirde böyle bir uzlaşma ortaya çıkmayacaktır. Zihinlerimizi tazelemeliyiz: Kolektif bilincimizi. Bu mümkün müdür? Geçmişte başarılmıştı. Bugün neden olmasın? 

Batılı aklın oluşumunda atılmış ilk adım, Firavun'un Mısır'ındaki kölelerce atılmıştı. Topraksız bir şekilde çöle kaçtılar. Burada, yeniden yerleşim ve kurulumun bir davranış kuralları dizisi gerektirdiğini fark ettiler. Tek Tanrılı teolojileri, düzgün bir yönetim ve ahlaki davranışlar için toprağa yerleşime yöneltti. Yaptıkları şey, Tanrı'yla pragmatik bir antlaşmaydı. Bir sonraki adım Atinalılardan geldi. Yeni bir düşünce yolu (felsefe) ve yeni bir davranış türü (politika) geliştirdiler. Birleştirildiğinde, yeni bir kolektif bilinç ve grup kimliği ortaya çıktı. Bunun nasıl gerçekleştiğini kendimize hatırlatmalıyız.

Yorumlar

  1. ilginç bir kitap! ruh halim uygun olduğunda okunacaklar listeme aldım:)

    YanıtlaSil
  2. Kitap ilginçmiş almalıyım . Bu arada seni mimledim güzelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreğimin iklimi;
      keyifli okumalar canım. Bakayım hemen :)

      Sil
  3. Tam ben'lik bir konu gibi görünüyor.
    Okuma listeme ekliyorum; tanıttığınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Sosyal yönü olan kitapları çok severim, travmatize toplumda çok anlamlı bir tanıtım olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Bu konulari severim Beydacim not alayim. Ama kafam cok sakinken okumaliyim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya;
      Bu tarz kitaplar kafa rahatken okunması lazım zaten. Yoksa çorba oluyor.:)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Önemli Duyuru : Hadi Kitap Takası Yapalım

Merhabalar Sizlere çok ama çok hoşunuza gidecek bir duyuru ile geldim.

Füsun - Bir Olur Da Beni Ararsın

Merhabalar Şimdi diyeceksiniz ki bu Füsun? Nereden çıktı? Füsun Tokyürek şarkıcı Nalan Tokyürek'in nam-ı diğer Of Aman Nalan'ın kardeşidir.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Delicia Black - Önyargı

Merhabalar Temmuz ayı hediyeleşme etkinliğindeki kitap kardeşime giden kitaptı Delicia Black Önyargı. Her zaman olduğu gibi kitabı okuduktan sonra gönderdim.

Melek Öztürk - Münzevi Mısralar İskelesi

 

Tuğba Atıcı Coşar - Mahi 1

 

Selin Solaris - Raven'in Peşinde

 

Ana Huang - Keyif Kralı

 

2019 Eylül Ayında Okuduklarım

Merhabalar "Bir insan kendisine nasıl beyin göçü yaşatabilir?" sorusunun bir sonucu olarak bu ay sadece tek bir yazar okudum.