Ana içeriğe atla

Neden Ajanda Kullanmalıyız? Kaç Tane Ajandam Var?

Merhabalar

Dünkü yazımda Çocuklara Ajanda Alışkanlığı Kazandırmak'tan bahsetmiştim.
Bugünde sizlere ajandalarla ilgili bilgiler vermek ve benim kaç tane ajanda kullandığımdan bahsetmek istiyorum.

Hayatımızı planlamak, kendimizi motive etmek, önemli günleri ve aklınıza gelen yeni fikirleri unutmamak adına ajanda kullanmak çok işimize yarayacaktır. Yazarken aslında bir yandan da aklımıza kazıdığımız gerçeğidir ajanda tutmak. Ama çoğumuz bunun farkında olamıyoruz. 

Her yeni yılda kendime yeni ajandalar edinirim. Bunun için özellikle gidip ajanda almıyorum. Çalıştığım için eşantiyon gelen ajandaları kendime göre çeşitli kategorilere ayırarak kullanıyorum. Yani kısacası tarihlerle işiniz olmadığı sürece, eski ajandaları her zaman her koşulda kullanabilirsiniz. İllaki gidip yeni bir ajandaya para vermeniz gerekmiyor. 

Bazı kişiler için ajanda tutmak, onu takip etmek, sürekli notlar almak tamamen bir eziyetken, bazılarımız içinse durum tam tersi olabilir. Ben ajandasız yaşayamayan gruptanım. Çantamda mutlaka küçük de olsa bir defter mutlaka bulunur. 

Peki biz nasıl ajanda kullanmalıyız?

Kullanacağımız durumlara uygun ajanda seçimi ile işe başlamalısınız. Örneğin iş için mi, yoksa kişisel hayatınızı mı düzenleyeceksiniz? öncelikle buna karar vermelisiniz. Ben şu anda toplamda yedi tane ajanda kullanıyorum. Öncelikle bunlara bir göz atalım.

1. İş ajandası : İşyerimde masamda duran bir ajanda. Masada çok yer kaplamayacak normal ebatlarda bir ajanda olup, kareli tercihimdir. Tarihli olması iş için olduğundan önemlidir. Her yıl yenilenmesi gerekir.

2. Bakkal Defteri: Bu ajandamı sürekli yanımda taşıyorum. Küçük notlar aldığım ve çantada taşınabilecek durumda bir ajanda. Mümkünse hafif olmalı. Zaten çantada yeteri kadar eşya oluyor. Çizgisiz olanlar tercihim. 

3. Blog Ajandası 1 : Blogla ilgili aldığım notları temize geçtiğim, bir yıl boyunca okuduğum kitapları, izlediğim film ve dizileri yazdığım, blogda yazacağım konuları tuttuğum bir ajanda. Ajandayı ters çevirdiğimde de izleyeceğim dizi ve filmleri tutuyorum. Çizgili tercihimdir. 

4. Blog Ajandası 2 : Bu ajanda benim yolculukta yanıma aldığım, okuduğum kitapların yorumlarını unutmamak adına ve gezdiğim yerler hakkında küçük notlarımı yazdığım bir ajanda. Sadece gezi sırasında yanımda olur ve başka bir ajandaya ihtiyaç duymam. Çizgili tercihimdir.

5. Mutfak Ajandası : Mutfakta duran küçük bir ajanda. Mutfak eksiklerini tarih yazarak not aldığım, alışveriş yaptıkça da üstlerini çizdiğim, şayet eksik kalan ürün varsa yeni tarih atarak o tarihin altına yeniden ilave ettiğim ajanda. Bu ajandaya aynı zamanda çarşıdan alınması gerekenleri de not alıyorum. Tipi, şekli şemali çok önemli değil. Küçük olması yeterli.

6. Muhasebe Ajandası : Ödemeleri ve alacakları yazdığım ajandam. Genelde bütün ödemeleri kredi kartı ile yaptığım için (fatura ödemeleri de dahil) bu ajandama birine borç verdiysem ya da kredi kartı dışında ödeme yapmam gerekiyorsa not alıyorum. 

7. Hastane Ajandası : Bu ajanda da yine mutfak ajandası gibi küçük bir ajanda. Ailecek en son ne zaman, hangi ilacı yazdırdığımızı, hastane de konulan tanıları, sürekli kullandığımız ilaçlar varsa hepsini yazıyorum. Özellikle oğlum için bu ajanda çok işime yarıyor. Bir de olaya şu açıdan bakmak lazım. Oğlumun tüm hastane işleriyle çoğunlukla ben ilgileniyorum. Şayet bana bir şey olsa eşim oğlumun kullandığı ilaçları ya da alerjisi olup olmadığını bilemez. Bu nedenle bu ajanda aslında diğerlerinden daha da ön plana çıkmış oluyor. Tarih koymak bu defter için büyük önem arzediyor. Hangi tarihte en son öksürük şurubu içtiği, bitiş tarihi vs. 

Bunun dışında bir de telefonumda Google Keep uygulamasını kullanıyorum. Deftere yazamadığım durumlarda bu uygulamaya not alıyorum ve daha sonrasında da deftere geçiriyorum. Çok işime yarayan bir uygulama tavsiye ederim.

Geçmiş yıllardaki ajandalarımı bir süre atmıyorum. Orada yazmayı unuttuğum notlarım olabilir. Tekrar tekrar gözden geçirdikten sonra, şayet artık işime yaramayacak olduklarına karar verirsem birkaç yıl sonra yer açmak adına atabilirim. 

Aldığım notları yerine getirdikçe üstlerini fosforlu kalemle çiziyorum ve sonrasında o satıra bakmıyorum bile. Ayrıca post-it yine çok işime yarıyor. Çok önemli olmayan, ajandam da yer kaplamasın dediğim notlarımı yazıyorum, işim bitince de atıyorum.

Benim haftanın beş günü mesai içerisinde geçtiğinden genel de tarihli ajandaya pek ihtiyaç duymuyorum. Önemli bir görüşmem varsa da bakkal defterimin bir kısmını randevular için ayırdım. Tarihi kontrol edip randevum olup, olmadığına bakıyorum. Bu nedenle bir ajanda tutmak bana mantıksız geliyor. Sadece hafta sonu için ajanda ziyan etmek de günah.

Bazı kişilerde -internette bulabilirsiniz örnekleri mevcut- kendi ajandasını kendisi yapıyor. Kişiselleştiriyor. Açıkçası benim ne vaktim, ne de sabrım ve en önemlisi de bu tür şeylere yeteneğim olmadığı için kendin yap ajandalara hiç girmiyorum. Ama merak edenler varsa, ya da bu şekilde daha verimli ajanda kullanırım diyenler mutlaka örneklerine göz atsınlar.

Benim ajanda günlüğüm bu kadar. Ajandaya aşık biri olarak sizlere umarım yararlı olmuşumdur.

Yeni yazılarımda görüşmek üzere, unutmamak adına not alın.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Belki inanmayacaksınız ama bu yazıyı okumadan çocuklarla ilgili ajanda yazınızı okudum oradaki yorumda beyda hanım Allah bilir sizin kaç ajandanız vardır yazmıştım bu yazıya gelince cevabı aldım işte blog yazarı soruyu yazmadan cevabı vermiş :) saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessiz Haykırış;
      Orada da sorunuzu cevapladım:) 7 tane ajandam var.:)

      Sil
    2. teşekkürler beyda hanım

      Sil
  2. Bulunduğum semtte daha yeni yıl ajandası daha gelmede kırtasiyelere sorulmaya başlıyor. Çok düzenli bir hayat. Notları bende kullanıyorum ama keep i kullanmamıştım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erhan Çakırlar;
      Keep çok işime yarıyor tavsiye ederim. Ben genelde para verip ajanda almam. Eskilerde işimi görüyor sonuçta.

      Sil
  3. Emekli olmş biri olarak, üç ajandam var. Çalışırken iki idi :)
    1- Yürüttüğüm sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili her türlü bilgi, akla gelenler, planlananlar, katılımcılar... ve gezi programlarım bu ajandada.
    2- Bunun adı Yap Yapabilirsen defteri. Hobi, sanat, el işlerimden yapmak istediklerimin listesi. Yaptıkç aüzerlerini şizmek büyük zevk.
    3- Günlük planlamalar, ödemeler de bunda.

    3. hariç, diğerleri genelde eski tarihli oluyor. Deftere, kitaba, kaleme kıyamayan bir nesle aidim ne de olsa.

    Ne çok yazdım di mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülin;
      Ajanda tutmanız çok güzel. Yeni nesil pek önem vermiyor bu tür şeylere ama bence ajanda önemli.

      Sil
  4. Evet bir çok açıdan aynıyız ama siz bayağı ilerletmişsiniz. Dediğiniz gibi ajandaya para vermiyoruz bir çok yerden edindiğimiz ajandalar var. Ben genelde 2 tür tutarım, iş ve blog ajandası. Bir de eski ajandalarımı atmam, hep karıştırır dururum onları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet;
      Çok güzel bir alışkanlık. Eski ajandalar nostalji oluyor :)

      Sil
  5. Blog ajandasını not aldım..

    YanıtlaSil
  6. Ben iş ajandası kullanıyorum. İşte olmazsa olmazım. Norlarım hep ajandam da olur. Geriye dönük baktığımda bir çok bilgiye rahatlıkla ulaşırım. Ajandalar kurtarıcıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elmas Koçan;
      İş ajandası da önemli ajandalardan. İş hayatında kurtarıcı:)

      Sil
  7. Ben de bu sene rüya defteri edinmeye karar verdim. :) Tarihli olacağı için bir nevi ajanda sayılır ve bayağı heyecanlıyım. :) Bir de günlük hayatta kullandığım ajanda var; ama tarihli bir defter değil, ben hazırlıyorum. Her şeyi ona yazıyorum. :) Tek eksiği o defter tüm yıl için yeterli olmayacaktır; ama çok da önemli değil. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem E;
      Rüya ajandası ilginçmiş. Ama ben tutamazdım sanırım. O kadar çok rüya görüyorum ki bir de benim rüyalar arkası yarın gibi yaz yaz bitmez :)

      Sil
    2. Aynen bende rüya günlüğü tutuyorum.Günde 2-3 rüya gördüğüm için :)) gece hemen telefona kaydediyorum sabahta ajandaya temize çekiyorum.

      Sil
  8. Çalışırken çok sayıda ajanda kullanırdım emekli olduktan sonra çantamda küçük bir tane taşıyorum, Google Keep kullanıyorum ama kağıda yazmayı daha çok seviyorum. Mutfakta ajanda değil ama küçük not kağıtlarım var. Asıl ajandam ise okuma köşemdeki almayı planladığım kitapları yazdığım büyük ajanda, arka kısmına da izlediğim dizileri yazıyorum. Kitap ajandalarımı pek atamam ama arada birbirine aktarıp azaltıyorum. Güzel yazı elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça;
      Google Keep benim anlık kurtarıcım. Sonrasında zaten deftere geçiriyorum. Ajandalar her zaman hayat kurtarır. :)

      Sil
  9. Ajanda bana bankayı hatırlatır.Her yılbaşı gelişinde müşteriler sormaya başlardı''Ajandalar geldi mi?'' sonra gelen ajandalar dağıtılırdı falan.Hiç kullanmam, öyle bir alışkanlık edinemedim.Sizin baya teferruatlı bir ajanda tutma şekliniz var, kutluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap;
      Bizde bankacıların başının etini yiyoruz :) Evet ben detaylı olarak tutuyorum. Yararlı da oluyor :)

      Sil
  10. Beyda hanım, ya çok yoğun bir insansınız ya da çalıştığınız kuruma bol bol ajanda geliyor. Ben bunların hepsini tek ajanda ile yapabilirim diye düşünmekteyim. Yine de yazınızdan çok istifade ettiğimi söylemeliyim. Özellikle blog ajandası fikrinden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Pınar;
      Muhasebe Md. olunca çok ajanda geliyor evet ama ben beş sene önceki ajandaları bile kullanabilirim. Tarihle işim olmadığı için eski ajandalarda çok işime yarıyor. Blog yazanların bence mutlaka blog ajandası olmalı:) Rica ederim :)

      Sil
    2. Bu arada evet oldukça yoğunum. Muhasebe Md. olunca hayat maalesef oldukça yoğun. Oğlumun dersleri, kursları ev hanımlığı falan derken her yere yetişmek oldukça zor. Bir de blog yazmaya çalışıyorum elimden geldiğince. Bu anlamda ajandalar hayatımı kurtarıyor :)

      Sil
  11. Müfred;
    Bende ajandasız yaşayamıyorum. Akıl defter değil. Her şeyi tutamıyorum sanırım yaşlanıyorum :)

    YanıtlaSil
  12. bahsettiğiniz ajandaları kullanmadan hayatını idame ettiren milyonlar var. vah benim kadim ülkem.
    Çocuklara ajanda konusuna değinmenizi görebilseniz keşke ayakta alkışladım. ben bu konuyu nasıl atladım kızdım kendime. Varolun. acilen uygulamaya alacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taner Koç;
      Açıkçası yazmak her zaman benim vazgeçilmezim. Üstelik insan aklı defter değil. Her şeyi tutabilelim. Bazen aylar önce aldığım notlara bakıyorum. Bunu hangi ara yazmışım diyorum. Konuyu bile unutmuşum mesela.
      Çocuklara ajanda çok önemli. Çocuklarımızı küçük yaştan eğitmemiz gerek. Yoksa ileride sorumluluklarının farkında olmuyorlar. Ajandaya yazmak bir nevi sorumluluk anlamını da taşıyor. Güzel düşünceleriniz ve tebriğiniz için de çok teşekkürler. Selamlar :)

      Sil
  13. Bu kadar fazla ajanda tutman gerçekten büyük başarı ben 1 tanesini dolduramıyorum sen o kadar ajandayı iyi idare ediyorsun ben ajanda tutacak olsam kesin yazmayı unuturum :)) öneriler için teşekkürler Beyda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. JDSezer;
      Bir arkadaşımda aynı durumda. Her sene ajanda alır ama yazmayı unuttuğu için bomboş olarak seneyi kapatır. Çok teşekkürler :)

      Sil
  14. Bankada 20 yıl kullanınca ben de artık görmek isteyenlerdenim sadece alacağım kitapları yazdığım defterim var

    YanıtlaSil
  15. Ben de ajanda kullanıyorum. Doktor randevuları, okuldaki önemli günleri, tatilleri, sınavları, önemli günleri... sürekli not ederim. Hem hayatı kolaylaştırıyor, hem de düzenliyor. Oğlum da şimdi üçüncü sınıfa gidiyor. Onlar da bu senenin başından beri rehberlik dersinde haftalık yapılacak önemli etkinlikleri not ediyorlar. Biz de her hafta sonu inceleyip imzalıyoruz. Çocuklarda da hem düzen, hem de sorumluluk bilincini geliştiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berlin;
      Kesinlikle canım. Çocuk ailede ne görürse onu uyguluyor.

      Sil
  16. :) İnanır mısınız bazen defterler arasında kaybolduğumda, aklıma gelen fikir kaçmasın diye, önüme çıkan ilk deftere not alıyorum.. Bu konudaki sınıflandırma zor oluyor ama oldukça yarayışlı olduğu söylenebilir.. Hele ki blog, muhasebe, senaryo defteri için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selimhan Kalkan;
      Benim yaptığım gibi bir bakkal defteri tutup, sonrasında katergorilere göre bu ajandalara geçirirseniz sanırım faydalı olacaktır:)

      Sil
  17. Ajandayı bazen kullanıyorum işlerim çok sıkı olduğu zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Sezgin;
      Kişiye göre değişiyor ama ajanda kullanmak candır :)

      Sil
  18. kendi adıma 4 veya 5 ajandam var ama kaybedince çok kötü:)) geçen yıldan bu yana iki ajandamı kaybettim ki biri çok önemli bilgiler içeriyordu ve aslında kayıp değil çalındı demek daha doğru.yani bunun tek olumsuz riskli yanı kaybedilmesi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alanay Yıldırım;
      Önemli ajandaları evde tutmak, yanınızda defter bulundurup sonrasında bunlara geçirmek daha mantıklı olacaktır sanırım. Kaybolan ajandalara üzüldüm. Alanda ne yapacak o da ayrı bir tartışma konusu.

      Sil
  19. Bu yazından sonra kendi kullandığım ajandaları sayasım geldii.🙈☺️Hastane ajandasını hiç düşünmemiştim. Çok yararlı bir fikir.

    YanıtlaSil
  20. Ajanda tutmak planlı programlı yaşamak için önemli.Aynı zamanda not tutmak bilgilerin kalıcı bir şekilde hafızamızda yer edşnmesine yardımcı oluyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?