Ana içeriğe atla

Ayşegül Çiçekoğlu Röportajı

Merhabalar

Günün adı pazartesi ve çok güzel bir röportajla daha sizlerleyim.
Bugün kendisi kadar naif kalemi olan sevgili Ayşegül Çiçekoğlu konuğum. Ayşegül Ablanın kalemini çok seviyorum. Buyurun röportajımıza. Keyifli okumalar.

Not: Röportaj Gözyaşlarımız kitabı çıkmadan önce yapılmıştır. Ayşegül Ablanın Gözyaşlarımız kitabı şu anda çıkmış durumdadır. 

Ayşegül Hanım öncelikle bloğuma hoşgeldiniz. Tüm kitaplarını okuduğum ve kalemini çok sevdiğim bir yazarla röportaj yapmak gerçekten çok heyecan verici. Eskişehir kitap fuarında da sizinle tanışma fırsatı bulduğum için çok mutluyum. 

Dilersiniz sorularımıza geçelim.

* Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
48 yaşındayım. İstanbul’da doğup büyüdüm. Evliyim ve 23 yaşında üniversite öğrencisi bir kızım var. Daha önce kendime ait bir danışmanlık işim vardı ama yazmaya odaklanınca artık o işi yapmıyorum. Hayalperestliğini kaybetmemiş, eğlenceli bir anne, hala ilk günkü kadar kocasına âşık bir kadınım. Yıllarca kendime sakladığım yeteneğimi eşimin fark etmesi ile hikâyeler yazan biriyim. Gezmeyi, okumayı ve yeni insanlar tanımayı severim. Karadeniz’in hırçın doğasında,  Ayvalık’ın sakin sularında ve İstanbul’un kaosunda yaşarım. Başka yerlerde değilsem buralardayımdır.

* Yazmaya ne zaman başladınız?
Eskiden beri kısa denemeler vardı ama o zamanlar tam zamanlı bir işim vardı ve ancak vakit bulduğum anlarda yazabiliyordum. 2014 yılında eşimin ısrarlarına daha fazla dayanamadım. Bir gün yeni bir notebook ile geldi ve önüme koydu. "Yaz" dedi… Neden olmasın diyerek 2014 yılının başında yazmaya başladım. Yazış o yazış bir daha başından kalkmadım. Belki de yıllarca beklediğim birinin beni zorlamasıydı. Onun için buradan eşime de teşekkür etmek isterim. Bazı şeylerin zamanı olduğunu düşünüyorum yazmanın da zamanı şimdiymiş. Anlatacak çok şeyim olduğunu düşündüğüm zamanda yazmaya başladım. 

* Kitap yada genel olarak yazma konusunu nasıl seçiyorsunuz? Etkileşim var mı? Yoksa tamamen tesadüf mü? Yani kurguyu önceden mi belirlersiniz? Yoksa bütün olay örgüsü siz yazdıkça mı gelişir?
Kurguyu önceden belirlerim. Yazmaya başladığımda bütün kurgu kafamda şekillenmiş olur. Ondan sonrası ayrıntıları yazmaya gelir. Etrafımda etkilendiğim olaylar ve insanlar oluyor. Bazı karakterlerim tanıdığım insanlar. Kitaplarımda onları kullanmayı seviyorum. Bir gazete haberi, arkadaşımın anlattığı bir olay ya da gözlemlerim kurgu oluşmasını sağlıyor.

* Kimsenin okumayacağını bilseniz bile yazmaya devam eder miydiniz?
Başlarken herkes okusun diye başlamadım zaten. Sadece yazmayı çok seviyordum. Çevremdeki ve beni tanıyanların okuması yeterliydi. Onun için devam ederim.

* İlk kitabınızı çıkarmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?
Yazmaya başladığımda kitap çıkarma gibi bir niyetim yoktu. Hatta aklımda bile yoktu. Yazdıklarımı sosyal medyada paylaşmaya başladıktan sonra bir yayınevinden teklif geldi. Hatta o kadar gerçek dışı geldi ki o zaman bir süre o teklife cevap bile vermedim. Sonra merakıma yenilip aradım ve doğruydu. İnanılmaz bir serüven oldu benim için. İlk kitabım 2015 Nisan’ında çıktı.

* İnsanların çoğu "hayatımı yazsam roman olur" der. Sizce herkes kitap yazabilir mi? Yazmak bir yetenek midir?
Bu konuda cevap verecek kadar kendimi usta saymıyorum. Yolun çok başında olduğumu biliyorum. Herkes bir hayat yaşıyor ve yaşadıkları başka kimselerin hayatına benzemiyor. İşin içinde yetenekte var tabii. Kimse yazmadan bunu bilemez.

* Yazma ritüelinizden bahseder misiniz? Mesela hangi ortamda, hangi metaryallerle, hangi müzikle ve nasıl bir coğrafya da yazmayı tercih edersiniz?
Özel bir ritüelim yok. Küçük bir çalışma masam var, kütüphanemin önünde duruyor. Ortam benim için çok önemli olmuyor. Gürültüde de yazarım sessizlikte de. Çünkü sadece yazamaya odaklanıyorum ve dış etkenler beni etkilemiyor. Sadece müzik olmasını tercih ediyorum kafamın başka yere kaymasını önlüyor. Düzenli yazıyorum. Her gün belli saatte masamın başına oturuyorum ve yazıyorum. Bazen sayfalar doluyor bazen de tek bir paragraf çıkıyor ama düzenli olmasını seviyorum.

* Yazmak isteyen ancak nasıl yazmaya başlaması gerektiğini bilmeyenler için tavsiyeleriniz var mı?
Ben hadi yazayım artık diyerek bu işe başladım. Yazdıkça kendimi buldum. Yaşanmışlıklarım vardı. Hiçbir şey için geç sayılmaz. Ben yazmaya çok geç başladım ama benim için doğru zaman oydu diye düşündüm. Herkesin bir zamanı olduğunu düşünürüm.

* Bir gün kurgu olmayan bir şey yazmayı düşünüyor musunuz?
Evet, gerçek bir hikayem var. Biraz daha üstünde çalışılması gerekiyor. Onun için şu anda beklemede.

* Bir yazar olarak okuduğunuz ve beğendiğiniz yazarlar kimler?
Çok fazla okuyorum. Yıllarca okudum. Şu anda yazdığım için çok fazla fırsatım olmasa da okumaya devam ediyorum. Beğendiğim yazarların tüm kitaplarını okurum. Kate Morton ve LesleyLokko beğendiğim yazarlardan ama daha çok var sayamayacağım kadar.

* En son hangi kitabı okudunuz?
Millennium serisinin  5. Kitabı olan Göze Göz Dişe Diş Diyen Kız’ı okudum.

* Şu anda yazmış olduğunuz yayımlanan dokuz kitabınız var? Yeni kitap veya yeni projeler var mı? 
Yeni projeler hep var. Bitmiş ve son düzenlemeleri yapılmış basıma hazır beş tane daha kurgum var. Yazılmaya devam edenler var. Eylül ayının ilk haftasında çıkacak yepyeni bir kitabım var.

* Yazmak sizin için hayat boyu sürecek serüven mi? Yoksa yazmayı bırakmayı düşündüğünüz bir zaman var mı?
Elim kalem tuttuğu ve beynim yeni şeyler ürettiği ana kadar yazmayı istiyorum.

* Günümüzde gençlerin sosyal medya sitelerinde çok zaman geçirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bana garip gelmiyor, çünkü evde günümüz gençliğinden olan bir kızım var.

* Günümüz gençliğine üç tavsiye verecek olsaydınız bunlar ne olurdu?
Kendilerine güvensinler.
Güçlü olsunlar.
Maddi olarak bağımsız olsunlar.

* Kitaplarınızda yayımlandıktan sonra şunu yazsaydım yada şunu yazmasaydım dediğiniz oldu mu?
Genelde olmuyor. Yayınevine göndermeden önce defalarca okuyorum. Yeni baskılarda bazı düzeltmeler yapıyorum.

* Yazmadığınız zaman ne yaparsınız?
Düzenli yazıyorum bu da her gün yazıyorum demek. Eğer bir kurguya başladıysam ara vermeyi sevmiyorum. Tatilde bile bir cümlede olsa yazıyorum. Çünkü kurgu kafamda şekillendiği için bugün ne yazacağım diye düşünmüyorum. Tabii ki yazamadığım zamanlar da var. O zamanda yazarken biriktirdiğim işleri yapıyorum.

* Kitap fuarlarıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Yazanlarla okuyanların bir araya geldikleri ve benim çok hoşlandığım yerler. Okuyucu ile kurulan iletişim benim için çok önemli. Onlar benim ilham perilerim. Bulunduğum yerdeki okuyucularla zaman zaman bir araya geliyorum ama başka şehirler için fuarlar bulunmaz fırsatlar. Yayınevinin gönderdiği her fuara gidiyorum.

* Hayatınız boyunca yaşadığınız pişmanlık var mı?
Çok ama üzerinde durduğunuz ve bunu yıllarca içinde yaşadığınız pişmanlıklarınız var mı diye sorarsanız yok derim. Pişmanlıklar hayatla bağımı kopardığı için o an üzülür ama sonra böyle olması gerekiyormuş der geçerim.

* En büyük korkunuz nedir?
Böcek fobim var.  Bunu yıllarca yenemedim.

* Aşk sizce nedir? İlk görüşte aşk var mıdır?
Yakıcı bir duygu. İnsanın gerçek anlamda ayaklarını yerden kesebiliyor. İlk görüşte aşk vardır ama yerini arkasından gelen sevgiye bırakmadıysa bitmeye mahkumdur.

* Okurlarınızla aranızda nasıl bir bağ var?
Onlar benim ilham perilerim. Bana yazan herkese cevap vermeye çalışıyorum. Gözümden kaçan olursa lütfen kusura bakmasın. Bazen mesajlarıma hemen bakamıyorum. Onları çok seviyorum ve bana hikayeler anlatmama izin verdikleri içinde minnettarım.

* Ulaşamadığınız biri ile sohbet etme şansınız olsaydı. Bu kim olurdu? Neden?
Hiç düşünmedim kim olur diye.

* Hayatta en çok kıymet verdiğiniz kişi?
Benim için ailem her zaman birinci sıradadır. Aile bağlarına kitaplarımda da çok işlerim.

* Son olarak eklemek istedikleriniz var mı ya da okurlarınıza mesajınız var mı?
Teşekkür ederim böyle güzel bir sohbete eşlik ettiğim için. Hepsini çok seviyorum. Onlar olmasaydı olmazdım.


Ayşegül Hanım keyifli bir sohbet oldu. Umarım ilerleyen zamanlarda sizi yine bloğumda konuk edebilirim. Zaman ayırıp röportaj yaptığınız için tekrar teşekkür ederim. Yolunuz açık, okurunuz bol olsun.

Yorumlar

  1. Çok kaliteli bir sohbetti. Ayşegül Hanımın üretkenliğini ve ustalığını kutluyorum. Emeğine sağlık Beyda'cığım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız;
      Kendisi gibi kitapları da çok güzel. Sevgiler canım :)

      Sil
  2. Son kitabını çok merak ediyorum. Çok güzel yorumlar okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elmas Koçan;
      Bende merak ediyorum ama henüz almadım :)

      Sil
  3. Çok güzel bir sohbet olmuş. Kendisini çok pozitif buldum, kitabını okuyacağım. Bu güzel sohbeti bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Bizde gün gelir böyle peşi sıra Kitaplar yazarız umarım.

    YanıtlaSil
  5. Bu yaptığın röportajlarla dair kategori yapmalısın bence blogunda.Baktım göremedim ben.Daha sonra okumak istediğimiz kişilerin yazılarına bakarak onların romanlarından seçebiliriz.Bizim için de iyi olur,teknik kitap dışında uyumlandığımızı düşündüğümüz yazarın romanını okumak.Çok teşekkür ederiz değerli konuğuna da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurdagülcüğüm;
      Yukarıdaki kategorilerde Röportajlar kısmı var. Orada bu zamana kadar yaptığım tüm röportajları bulabilirsin canım.
      Biz teşekkür ederiz okuduğunuz için şekerim :)

      Sil
    2. Hah tekrar bakınca buldum.Yaşlanıyoruz demek,gözüm okumadan hızlıca geçmiş :) Teşekkürler şeker :)

      Sil
  6. düzenli yazmak bak doğru sölüyooo :)

    YanıtlaSil
  7. What a wonderful post, dear! I really enjoyed reading it!
    A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    YanıtlaSil
  8. Harikaaa bir sohbet olmuş. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Son kitap hakkındaki yorumlar da gayet olumlu. Yazarımızı tebrik ederim.Kisa zamanda almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma123;
      Ayşegül Abla ne yazsa okurum. Bende okumadım ama kısa sürede okuyacağım inşallah :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları