Ana içeriğe atla

Berrin Karapınar Röportajı

Merhabalar

Yazar röportajlarımızda sırada çok tatlı kalemi olan, kurgularını ve kalemini çok beğendiğim bir yazar olan Berrin Karapınar var. O zaman bu keyifli sohbetimize buyurun.
Berrin Hanım öncelikle bloğuma hoşgeldiniz. 
Merhaba Beyda, hoş buldum...

Dilersiniz sorularımıza geçelim.

* Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
* 1961 İstanbul- Ortaköy doğumluyum. Okul ve çalışma hayatından sonra evlendim. Bir kız bir erkek iki çocuk annesiyim ve şimdilik bir torunum var, iki ay sonra bir torunum daha olacak. Hem anneanne hem babaanneyim... 

* Yazmaya ne zaman başladınız? 
* Yazmaya başlayalı altı yıl kadar oldu, gençlik zamanlarımda minik şiir denemelerim vardı.

* Kitap yada genel olarak yazma konusunu nasıl seçiyorsunuz? Etkileşim var mı? Yoksa tamamen tesadüf mü? Yani kurguyu önceden mi belirlersiniz? Yoksa bütün olay örgüsü siz yazdıkça mı gelişir? 
*Bir olay, resim, şarkı, ilginç hayat hikayeleri her şey beni etkileyebiliyor. Yazma ilhamımı kaybettiğim anlarda bile beynim kurgular üretiyor, zaman içinde yazıya dökülüyor.
 Giriş gelişme ve sonuç aklımdadır, yan karakterler ve olay görgüsü hikayenin gidişatına göre değişiklik gösterir, ben hikayeyi değil hikaye kendini yazar.

* Kimsenin okumayacağını bilseniz bile yazmaya devam eder miydiniz? 
*İlk kitabım olan Ceylin'i (Cennetin Kapısı) sadece kendim için yazmıştım, yayınlayacağımı hiç düşünmedim. Yazmak benim için terapi, evet kimse okumasa bile yazarım...

* İlk kitabınızı çıkarmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz? 
*Bir yayın evinden teklif geldi, kabul ettim ve ilk kitabım BENİ ÖZLE OLUR MU? Sonra ikinci kitabım YÜREĞİME DOĞ yayınlandı...

* İnsanların çoğu "hayatımı yazsam roman olur" der. Sizce herkes kitap yazabilir mi? Yazmak bir yetenek midir? 
*Bence yazmak yetenektir, yoksa tüm edebiyat mezunları veya okuma yazma bilen yazar olur. Bir veya iki hikaye yazmakla da yazar olunmaz, yazmak süreklilik ister.

* Yazma ritüelinizden bahseder misiniz? Mesela hangi ortamda, hangi metaryallerle, hangi müzikle ve nasıl bir coğrafya da yazmayı tercih edersiniz? 
*Sessiz bir ortam ve yanında Türk kahvesi olmazsa olmazlarım. En ufak bir ses bile konudan kopmamı sağlıyor... Yazmak istediğim ortam Bora Bora adasında ki hasır bungalovlardan birinin önünde ki masada elimde buzlu içecek, denize bakarak hayallere dalmayı isterdim.

* Yazmak isteyen ancak nasıl yazmaya başlaması gerektiğini bilmeyenler için tavsiyeleriniz var mı? 
*Yazmak isteyenler için tek tavsiyem, konuyu iyi düşünmeli okunur okunmaz düşüncesi olmadan yazmalarıdır. Kişi yazdıkça kendini geliştiriyor ilk hikayemle son hikayem arasında dağlar kadar fark var. Duyguyu yazıya yansıtmak çok önemli okuyucu hemen anlıyor ve özellikle bilmedikleri veya az bildikleri konular hakkında araştırma yapmalılar.

* Bir gün kurgu olmayan bir şey yazmayı düşünüyor musunuz? 
* ( Kurgu olmayan hikayeler; yazarın olayları ve gerçekleri kendi yaşadığı olayları anlatıyor gibi ele almasıdır.) Benim yazım tarzım karakterin gözündendir, kendi yarattığım karakterlerin iç dünyasına girerek canlandırırım. Hikayelerimde gerçek yaşamdan da kesitler vardır.

* Bir yazar olarak okuduğunuz ve beğendiğiniz yazarlar kimler?
*Tek yazar takıntım yoktur, konu hoşuma giderse kim yazarsa yazsın okurum. Konu ve yazım tarzı benim için önemlidir. Tarryn Fisher'in yazım tarzını beğeniyorum beni şaşırtabilen nadir yazarlardandır.

* En son hangi kitabı okudunuz?
*Ahmet Ümit- Kırlangıç Çığlığı

*  Sizin kaleminizi wattpad'de tanıma imkanı buldum. Mehir (1 Lira) ile sevdim. Sonrasında Fırtınalı Bir Gece ve Gel Hayalim'le zirveye oturdu. Her ne kadar okuyamamış olsam da Yüreğime Doğ kitaplığımda duruyor. Şu anda yazmış olduğunuz yayımlanan iki kitabınız var. Yeni kitap veya yeni projeler var mı?  Ya da yayımlanan hikayeleriniz kitap olacak mı?
*Hikayelerimi beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim. Yeni kitap anlaşmam yok... Kısmet diyorum.

* Asıl mesleğiniz nedir?
*Gençlik zamanlarımda çalışma hayatım oldu, evlendikten sonra kendi mağazamı uzun süre işlettim. Şimdi ev hanımıyım ve inanılmaz derecede sıkılıyorum. Çalışmak çok daha güzel geliyor bana.

* Yazmak sizin için hayat boyu sürecek serüven mi? Yoksa yazmayı bırakmayı düşündüğünüz bir zaman var mı?
*Allah izin verirse ömrüm oldukça yazmaya devam edeceğim. 

* Günümüzde gençlerin sosyal medya sitelerinde çok zaman geçirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
*Her şeyin fazlası zarardır. İnternet ucu bucağı olmayan alem yararlı taraflarını kullanırlarsa (bilgi ağları) muhteşem. Ama sosyal medyada amaçsızca zaman öldürürlerse yazık, hayat uzun değil zaman çok hızlı geçiyor eve kapanıp sosyal medyada zaman öldüreceklerine dünyanın güzelliklerini canlı olarak görmeleri, kısaca gerçek dünyada yaşamaları çok daha güzel. 

* Günümüz gençliğine üç tavsiye verecek olsaydınız bunlar ne olurdu?
*Okuyun-okuyun-okuyun

* Kitaplarınızda yayımlandıktan sonra şunu yazsaydım yada şunu yazmasaydım dediğiniz oldu mu?
*Hayır olmadı, ilk kitabımı daha uzun yazsaydım keşke diye düşündüm ilk fırsatta BENİ ÖZLE OLUR MU? isimli kitabımı baştan yazacağım...

* Yazmadığınız zaman ne yaparsınız?
*Yazmadığım zamanların çoğunda kitap okurum.

* Kitap fuarlarıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
* Kadıköy de ki eski garda yapılan kitap fuarı çok güzeldi.  Beylikdüzü TÜYAP fuarından çok hoşlandığımı söyleyemeyeceğim.

* Hayatınız boyunca yaşadığınız pişmanlık var mı?
*Keşke çalışmaya devam etseydim.

* En büyük korkunuz nedir?
*Sevdiklerimi kaybetmek özellikle de çocukları mı. Düşüncesi bile çok kötü...

* Aşk sizce nedir? İlk görüşte aşk var mıdır?
*Aşk iki kişinin bir olmasıdır. Evet ilk görüşte aşka inanıyorum, şöyle açıklayayım on erkek düşünün içlerinden biri ilginizi çeker diğerlerini görmezsiniz.

* Okurlarınızla aranızda nasıl bir bağ var?
*Okur yazar ilişkisini aştığım çok kişi var, ben onlara dostum diyorum. Okurlarım çok saygılı, sevecen, arkadaş gibiler... Röportajı okuyan okurlarım hepinizi çok seviyorum cansınız can...

* Ulaşamadığınız biri ile sohbet etme şansınız olsaydı. Bu kim olurdu? Neden?
*Ulaşamadığım biriyle sohbet etmek, sakın yanlış anlaşılmasın Allah bir nefes kadar yakındır bizlere, sohbet etmek istediğim kesinlikle ALLAH olurdu. Bildiği olayları ona tekrar anlatırdım. Savaşları, insanların acımasızlıklarını... içlerine öfke değil sevgi yerleştirmesini söylerdim.

* Hayatta en çok kıymet verdiğiniz kişi?
*İki buçuk yaşında ki torunum Kerem.

* Son olarak eklemek istedikleriniz var mı ya da okurlarınıza mesajınız var mı?
*Okuyun ve okutun diyerek bu güzel röportaja veda ediyorum. Beni sayfanızda misafir ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Okuyanlara saygılar ve sevgiler... Okurlarıma gelecek olursak sizleri çok seviyorum yeni hikayelerle aranıza döneceğim takipte kalın... 

Berrin Hanım keyifli bir sohbet oldu. Umarım ilerleyen zamanlarda sizi yine bloğumda konuk edebilirim. Zaman ayırıp röportaj yaptığınız için tekrar teşekkür ederim. Yolunuz açık, okurunuz bol olsun.

Yorumlar

  1. Yazarı hiç tanımıyordum. Sayenizde öğrendim. Güzel bir röportaj olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Hayatta en çok kıymet verdiği kişiye hic sasirmadim 😊 ama Allah ile sohbet etmesi cok farkli bir fikir geldi bana. Tesekr ederiz elinize yüreginize saglik Beydacim cok güzel bir röportaj olmus 💕😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım benim. Bu arada daha fazla yazmalısın. Sevgiler :)

      Sil
  3. konuları nasıl seçtiği ve sessiz ortamda yazması. işteee tümüyle katılıyom bak :) o bora borada ben de rezervasyon yaptırayım iyi fikir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazsaydım her ortamda yazardım. Sıkıntısız. Beni de götürsene Deep :)

      Sil
  4. Güzel ve faydalı röportaj olmuş. Başarılarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Severek okuyorum bu ropörtajları :) Devamını tabi ki bekliyoruz.Bilmediğim yazarları tanıyor ve onların bakış açılarını da öğreniyoruz böylece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet röportajlar senin mesleğin için aslında bulunmaz nimet gibi. Analiz açısından. İnşallah canım. Gidebildiği yere kadar röportaj veren tüm yazar ve şairlerle bu etkinliğimi devam ettirmek niyetindeyim canım :)

      Sil
  6. bütün eserleri muhteşem eline emeğine sağlık öpüyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları