Ana içeriğe atla

Görsel Sanatlar Kil Hamuru Sonucu

Merhabalar

Malum geçtiğimiz haftalarda sizlerle Görsel Sanatlar Sabır Sınıyor isimli bir yayın paylaşmıştım. O yayında bahsettiğim kil hamuru macerasını sizlerle paylaşayım ki, belki çocuğunda veya çevresinde bu şekilde bir etkinlik yapacak olanlar olursa yardımcı olur.
Öncelikle belirteyim kil hamurun beklediğimden daha sert bir yapıdaydı.  Dikdörtgen şeklinde olduğundan dolayı yuvarlak duruma getirmek için bayağı bir kol kasına ihtiyacınız var. Yumuşatmak için mutlaka ellerinizi ıslatmanız gerekiyor ve suyla sürekli haşır neşir durumdasınız. Suyla ıslanan elleriniz nedeniyle hamurun rengi ellerinize bulaşıyor ve çıkarmak için ben süngerle , deterjan eşliğinde ellerimi bildiğiniz kazıdım. Yani bu kil hamuru çocukların okulda uygulayabileceği bir şey kesinlikle değil. 


Gelelim hamurun yoğrulduktan sonra şekil verilme kısmına. Kesme tahtasının üstünde hamur açar gibi açabilmek için rahat bir saatten fazla uğraştım. Çünkü açılmıyor. Hamuru açtıktan sonra bir kasenin içine önce bir buzdolabı saklama geçirdim ve hamuru sonrasında içine koyarak şekil verdim. Aksi takdirde çanak şeklini veremezsiniz ve kuruduğunda yamuk yumuk bir şekil olur. Poşet geçirmemizin sebebi de kaseden çıkarabilmek. Yoksa kase ile yapışık kalır ki bu da çöp olması anlamına gelir. Kasenin içine hamuru yerleştirdikten sonra suyla ıslattığınız ellerinizle çömlek yapar gibi düzeltiyorsunuz ki içi düzgün olsun. Aynı işlemi dışına da uyguluyorsunuz. 

Kase bittikten sonra kurumaya bıraktım ve kalan hamurla yuvarlak toplar yaparak onları da kuruması için bir kenara aldım. Hocanın söylediğine göre güya bir günde kuruyacaktı. Çok beklersiniz. 2.günün sonunda halen daha nemliydi. Tam olarak kuruması yaklaşık 5 günü aldı. Kuruduktan sonra guaj boya ile boyadım. Burada belirtmek istediğim bir unsur daha olacak. Hem hamurun hem de boyanın kuruma evresinde yaptığınız topları tek tek tabaklara koyun ve ara sıra altta kalan kısımlarının üste gelmesini sağlayın. Tam anlamıyla kuruması için bu işlem gerekli. Ayrı tabağa koymanızda yuvarlak olduğundan birbirine çarpıp boyaların birbirine karışmasını engelliyor. Bu işlem önemli. Kaseyi trend olduğundan içini başka dışını başka renge boyadık. Hoş da oldu hani.

Yapım aşamasıyla yaklaşık bir gece uğraştığım şekerlikten 100 almışım ve hoca sergiye almaya karar vermiş. Ama işin üzücü yanı ise şudur ki; oğlumun bu sürece boyama kısmında biraz katkısı oldu. Yani kil hamurunu ben zor şekle soktum ki, o nasıl yapacaktı? Hele ki o kadar etrafı, üstü başı batıran bir ürün olduğundan okulda yapılması zaten mümkün değildi ve kendisi de bunu kabul edip evde yapıp getirin demiş. Bunu en baştan düşünüp böyle bir ödev vermeseydin bence daha şık olurdu.

Peki bundan çıkan sonuç ne? Söyleyeyim. Yine aile ödevi yaptı. Çocuk notu aldı. Öğretmen de bunu biliyordu ama çocuk kendisine hiçbir şey maalesef katamadı. 

Bakalım bundan sonraki ödevim ne? Meraksız bir şekilde bekliyorum.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Ben de büyük oğlumla birlikte 5-6 yıl önce un, su ve bolca tuzla bir hamur çalışması yapmıştım, elinin izini çıkarmıştık ve fırınlamıştık. Çok güzel olmuştu. Yazınızı okuyunca onu hatırladım. Şimdi küçük oğlumla da ona tekrar yapayım. Anladığım kadarıyla kil hamuru işi bayağı zor, ondan gözüm korktu. Ben yine kendi bildiğim gibi yapayım. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kil hamuru gerçekten zor. Uğraştırıcı. El izi konusunda ne kadar yardımcı olur bilemiyorum. Çünkü sürekli düzeltmek gerekiyor. Eğer yaparsan paylaş görelim :)

      Sil
    2. Bu hafta yapmayı düşünüyorum. Paylaşırım 👍😊

      Sil
  2. Son cümle iyiydi Beyda ::))

    YanıtlaSil
  3. Çok haklısın eleştirilerinde Beyda'cığım, bence önce hamuru öğretmenler bir denesin, bakalım o yaşta çocuklara göre mi, değil mi? Çok güzel olmuş, eline sağlık. Dediğin gibi ödevi yine büyükler yapmış oldu...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok onlar kobay faresi Necati olarak çocukları kullanmayı tercih ediyorlar Müjde abla. Tutarsa tutar. Tutmazsa yapamamışsınız deyip işin için çıkıyorlar ve dediğin gibi ödevleri yine veliler yapıyor. Yazık.

      Sil
  4. Biz de ablalarımla yeğenimin projelerini yapmışızdır.Öyle zor ödev ki çocuk nasıl yapsın?Amaç aileleri de ödeve iştirak etmek ama zor ödev olunca çocuğun pek katkısı olamıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aileleri katmayı planlıyor olabilirler ama dediğin gibi çocuğun bir katkısı olmadan veliler ödevleri yapıp gönderiyorlar.

      Sil
  5. Ne güzwl. Ben cok beceriksizim bu konuda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde yapabildiğim bu kadar işte. O da mecburiyetten bütün bir gecemi yedi.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?