Ana içeriğe atla

Okul Gezisi Sorunsalı

Merhabalar

Gün geçmiyor ki okulda yeni bir sorun baş göstermesin. Gerçekten insanları anlamakta zorlanıyorum. Allah akıl vermiş ama maalesef ki kullanamıyoruz.
Malum başımıza bela bir whatsapp grubumuz var. Her şey burada detaylıca yazılıp çiziliyor. Sanırsın ülke yönetiyoruz. O derece önemli her şey. Neyse oğlum pazartesi akşamı geldi. "Anne okulda gezi düzenleniyor. Parası şu kadar. Bende gidebilir miyim?" dedi. Mantıklı bir geziydi. Ücreti de makuldü ve en önemlisi de çocuğa sorumluluk verilip, özgüven oluşturulmasının bilincinde olarak izin verdik. Sonuçta kendi başına da bir şeyler yapabilmeli. Ayaklarının üstünde durabilmeli. Buraya kadar sorun yok. 

Ertesi günü sabah bir uyandım grupta 9875458468432 tane mesaj. O derece çok. Ne konuda saçmalayacaklarını düşünürken, okul gezisiyle ilgili olduğunu gördüm. Aslında grup konuşmalarını pek ilgiyle okumam. Bakarım genel konu ne. Beni ilgilendirmiyorsa, isteyen istediğini döşeyebilir. Bu defa bu kadar çok mesaj olmasından dolayı ilgimi de çekti açıkçası.

Yazılanlardan bir kısmını aynen aktarıyorum.

**** sen göndermiyor musun?
Canım sen göndermezsen bende göndermem.
**** Ay kuzum bensiz bir yere gidemez ki?
Ne gezisiymiş? Otursun ders çalışsın.
**** sen göndermezsen ben de göndermem.
**** gitmezse zaten benim çocuğumunda ne işi var?
**** kızım ben olmadan zaten adım atmaz hiç bir yere.
**** oğlumu bensiz bir yere salamam.
**** canım veliler de gidiyor mu?
Başlarında öğretmen olacak mı?
Nereden çıktı bu gezi? Neden veliler gidemiyor?
Çocuğum bensiz oralarda ne yapar? Ne yer? Ne içer?
**** ve **** olmazsa benim çocuğum zaten bir yere gitmez. Onlarla sürekli geziyor. Orada yalnız başına canı sıkılır.
Okul gezisini neden velilerin onayına sunmuyorlar?
Evet veli onayı önemli. Başka gezilecek yerlerde önerebilirdik?
Ya neden oraya gidiyorlar ki hakikaten?

Bu konuşmalar inanın aralarında elediklerim. Bu benzer tonlarca mesaj. Sabaha kadar yemeden içmeden yazışmışlar. Ya arkadaş olup olacağı bir okul gezisi. Kültürel bir gezi. Ne demeye veli onayına sunacaklar? Neden veliler gidecek? Kaldı ki bunlar ortaokul öğrencisi. Neden yanlarında veli olsun ki? Bu çocukların kendilerine özel alanları olmayacak mı? Biz neden çocukların arkadaşlarıyla etkileşim halinde olacakları zamanları zaptediyoruz? Ve can alıcı nokta. Neden ben bilmem kimin çocuğu gitmiyor diye yada bilmem kim zinhar çocuğunu göndermedi diye çocuğumu göndermiyorum geziye? Bu karar bana ve aileme ait sonuçta. Başkalarının fikriyle neden hareket edeyim ki? Çocuğum istiyorsa ve benimde maddi olarak durumum müsaitse gönderirim. BİTTİ. Tonlarca mesaj yazmaya, polemik yaratmaya, grubu meşgul etmeye ne gerek var? Anlamıyorum.

Sürü psikolojisine bir örnekte maalesef bu gezi durumu. Yazık ki kendi kararlarımızı kendimiz verme kabiliyetine bile sahip değiliz. Başkalarının kararlarını kendimize kopyala-yapıştır yapmakta birinciyiz. Bu tarz kişilerin bana kalırsa tedavi görmeleri de şart. Zira kendi psikolojileri bozuk olduğu gibi, çocuklarında yaşamını etkiliyorlar. Karar veremiyorlar. Çocuklarının düşüncelerini de önemsemiyorlar. Kaldı ki böyle bir geziye öğretmenlerin çocukları tek başlarına salacak halleri yok. Yanında mutlaka refakat edecek bir öğretmen olacaktır. Sonuçta çocuklarımız hayatlarının sonuna kadar başlarında veli ile bir şeyler yapmayacaklar. Öğrenciler veliler ile olan organizasyonlarda rahat hareket edemiyor. Bunu bile düşünmekten aciz durumdayız maalesef. Yazık ki ne yazık. Kimsenin çocuğunu gönder ya da gönderme deme lüksüne sahip değilim. Ama bu kafayla giderlerse çocuklar özgüvensiz ve anne-baba gölgesi olmadan bir iş yapamayacak bireyler haline gelecekler.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Ben bu problemi bir öğretmen olarak ne kadar yaşadım biliyor musunuz? Her şeyi en ince ayrıntısına kadar A4 kağıdına yazıp çocukların çantasına koyduğum, WhatsApp grubuna da yine aynı şekilde ayrıntılı olarak yazdığım halde, sabahlara kadar hep aynı soruları görüp, kimseyi kırmamak adına sabaha kadar aynı cevapları kes kopyala yapıştır yöntemi ile yazdığımı hiç unutmuyorum. Maalesef insanoğlu. Kimisi can sıkıntısından yazıyor, kimisi üstteki soru ve cevabı okumadan yazıyor, sanırım kimisi de ayıp olmasın, birkaç şey de ben yazayım diye yazıyor. Okuyana da yazanlara da sabırlar ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef öyle. İnsanı çileden çıkarana kadar soruyorlar. Altı üstü gezi. Maddi durumun elveriyorsa gönderirsin. Memleket meselesi haline getirmeye ne gerek var. Sana da geçmiş olsun.

      Sil
  2. Çok acayip gerçekten, çocuklar bayılır böyle şeylere, ben kendi çocukluğumdan biliyorum, piknik, sinema filan ne kadar eğlenmiştik. Sürü psikolojisinden başımıza geliyor ne geliyorsa..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Müjde abla. Bende çok severdim. Çocuğu gönderirken kendimizi onun yerine koyabilsek sıkıntı kalmayacak ama maalesef bunu beceremiyoruz.

      Sil
  3. Ah ahh ne güzel konulara değiniyorsun.Bir de psikanalize ihtiyaç duyacak durumda kalan öğretmenler tarafından düşün :) Sen Allah'tan bilinçli bir velisin oğlun çok şanslı.Öğrenciler çoğu zaman velilerden çok daha iyi anlıyorlar bizi.Neyse yine bir okul vakıası atlatılmış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım öğretmenlerin durumu da içler acısı. Herkese ayrı ayrı laf anlat. Yazık ki bilinçli veli olmak zorunda çoğumuz sınıfta kalıyoruz.

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Hayır canım. Çünkü yazmaya başladım mı susmam biliyorum :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları