Ana içeriğe atla

Konya Mevlana Celaleddin Rumi Türbesi 2

Merhabalar

Konya'daki Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri'nin türbesini gezmeye devam ediyoruz. Dün sizlerle türbeyi paylaşmıştım. Merak edenler buradan türbe yazısına gidebilirler. Bugün ise külliye kısmına konuk oluyoruz. Külliye kısmına geçmeden önce yine Mevlana Türbesi'nin içerisinde bulunan Ahmet Eflaki Dede Türbesi'den bahsetmek istiyorum.
Ahmet Eflaki Dede Hz.Mevlana ve Mevlevilik hakkında etraflı ve önemli bilgileri yazmış olduğu "Menâkıbü'l-Arifin (Ariglerin Menkıbeleri) isimli eseriyle günümüze aktarmıştır. Eflaki Dede, Mevleviliğin Anadolu'da yayılması için faaliyetler gösteren Hz.Mevlana'nın torunu Ulu Arif Çelebi'nin bütün seyahatlerine katılmıştır. 

Eyvan planlı türbeden günümüze tuğla örgülü turkuaz mavisi ve mor renkli çinilerin bulunduğu iki duvar parçası kalmıştır. Türbede bulunan Eflaki Dede'nin mezar taşı 1360 tarihlidir. Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmasında türbenin güneye bakan cephesinin iki yanındaki temelleri açığa çıkartılmıştır. Türbenin batı yönündeki ihata duvarındaki izlerden hareketle Mevlana Dergahı ile bağlantılı olduğu söylenebilir. Alttaki ilk fotoğrafta Ahmet Eflaki Dede Türbesinin fotoğraflarını görmektesiniz. Türbe içerisinde ayrıca Hürrem Paşa, Sinan Paşa ve Fatma Hatun Türbeleri de bulunmaktadır. 

Külliye kısmındaki fotoğraflar Mevlana dönemini yansıtır ve o dönemde kullanılan eşyalardır. Koruma altındadır. 

Sizlere yine detaylı fotoğraflarla baş başa bırakacağım ancak, koruma altında olduğundan maalesef çoğu fotoğrafta camekanlardan dolayı yansımalar mevcut. Kalabalık ortamda, yansımasız olabildiği kadar düzeltmeye çalıştım. O zaman külliye kısmını gezmeye buyurun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize iyi bakın. Okumaya, yeni yerler görmeye, hayata dair notlar almaya devam. Umarım hepimizin ömrü okuyarak ve gezerek geçsin.

Hoşçakalın.











 
















































Yorumlar

  1. Gitmiş , görmüş kadar olduk . Elinize sağlık . :)

    YanıtlaSil
  2. beni de en çok türbedeki hiç açılmayan kapı ilgimi çekmişti, en son oraya giren kişinin dili tutulmuş ne olduysa çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  3. Sen nereyi yazsan,canım oraya gitmek istiyor :) Fotoğraflar da çok iyiydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman şöyle yapalım. Ben nereye gidersem seni de götüreyim :) Bence süper bir fikir. Hamdi Bey'in teklifini değerlendir ;)

      Sil
  4. İlk gittiğimde oldukça etkilenmiştim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkilenmemek elde değil. Manevi havası çok etkileyici.

      Sil
  5. Merhaba!Konya'ya, Mevlana türbesine çocukluğumda gitmiştim hayal meyal hatırlıyorum ama verdiği his taze nasılda etkilenmiş ve büyülenmiştik maneviyatından.
    İnş yine gitmek nasip olur.
    Ayrıca beni bir süre önce takip etmiştiniz görmüştüm,blogger profilinizi tıklayınca takip ettikleriniz görünüyordu ama bu blogu eklememişsiniz.Tevafuken diarofmericime yorum yapınca gördüm sizi:) Güzel bir blog bundan sonra sık sık buradayım inş.Sizde ne zaman isterseniz bana buyrun.Hiç üşenmeyin a:)) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten bloğunu takipteyim. Her zaman bloglara uğramaya çalışıyorum ama çalışan anne olunca maalesef her birine uğramak pek mümkün olmuyor. Bazen de arada yayın kaçabiliyor. Teşekkürler. Sevgiler :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?