Ana içeriğe atla

Dukan Ekmeği

Merhabalar

Buralardan biraz uzak kaldım. Malum 15 tatildi ve bizde ailecek her sene olduğu gibi termal turizm tatilimize gittik. Bu bizim aslında mecburi tatilimizde diyebilirim. Zira böbreklerimde oluşan taşlardan dolayı (çok su içtiğimden kuma çeviriyor) her sene termal tatile gitmem gerekiyor. Yoksa ağrısı çekilmez bir hal alıyor. Eşimde işi dolayısıyla bedenen çalıştığından termal bizim için kaçınılmaz oluyor.
Bu sene her yıl gittiğimiz Gazlıgöl'e maalesef gidemedik. Bunun yerine Kütahya Yoncalı kaplıcalarını tercih ettik. Daha önceki senelerde de gittiğimiz bu yer gerçekten şifalı sularıyla bünyemize iyi geliyor. 

3 ay önce başlayan sağlıklı yaşam mücadeleme tabii ki burada da devam ettim. 3 günlük tatil deyip yan gelip yattım ama yediklerimi kilo kontrolüne uygun olarak tükettim. Çoğu kişinin yaptığı "aman bir kereden bir şey olmaz" mantığını kendime adepte etmedim ve işe ilk olarak ekmek yapımından başladım.  

Sizlere geçen hafta buradaki yazımda nasıl sağlıklı beslenmeye başladığımı yazmaya başlamıştım. Şimdide hayatımızın vazgeçilmezi olan dukan ekmek diye tabir edilen ama bana göre sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve diyet yapanların rahatlıkla yapıp tüketebileceği bir ekmeğin tarifini vereceğim. Zira Türk Milleti olarak ekmeksiz sofraya oturmadığımızı düşünürsek, bu ekmek sizi hem tok tutacak, hem de yemekte ekmek yediğiniz mantığını beyninize resmen kazıyacak. Bir nevi bir yandan da mideyi, beyni bilimum organları kandırıyoruz.



Öncelikle malzemeleri verelim.

4 kaşık yulaf kepeği
3 kaşık light süt tozu 
3 yumurta beyazı
Yarım çay kaşığı kabartma tozu

İsteğe göre aşağıdaki malzemeleri de ekleyebilirsiniz.
Yarım çorba kaşığı amaranth tohumu
Yarım çorba kaşığı chia tohumu
1 çay kaşığı çörek otu
Kekik
Pulbiber

Yumurta ve kabartma tozunu iyice çırptıktan sonra kalan malzemeleri de ilave ederek iyice karıştırın. Mikrodalga fırında 4 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra nem yapmaması için pişirme kabından çıkarın ve soğumaya bırakın. Bu ekmek benim iki günlük ekmeğim olduğundan soğuduktan sonra ortadan ikiye bölüp iki günde tüketiyorum. Genellikle sabahları pek ekmek canım istemediğinden ekmeğimin tamamını öğlen yemeği sırasında bitiriyorum. Akşam saatlerine bünye de ağır yiyecekler kalmaması açısından akşam tüketmemek bana göre daha mantıklı. O günlük ekmek hakkımı mutlaka tüketiyorum zira bağırsakların ve metobolizmanın çalışması için bu şart. Diyeceksiniz ki hepsini yesem ne olur. Dukan diyeti yaptığımdan dolayı günlük 2 kaşık yulaf kepeği hakkım var. Fazlasını tüketmem yasak. Zaten yulaf kepeği tok tutan bir besin. Bunun yanı sıra içine amaranth ve chia tohumu da koyduğumdan hepten tok tutuyor. Bu üç besin su ile birleştiğinde mide de şişme özelliğine sahip. Bu nedenle de özellikle diyet yapanlar tarafından çokça tüketiliyor.

Peki diyeceksiniz ki sürekli ekmek mi yapıyorsun? Ben iki güne bir ekmek yapıp tüketiyorum. Sizler isterseniz daha fazlasını yapıp günlük miktarlara bölerek derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.

Dukan ekmek şu anda babamın da favorisi. Kendisi açık kalp ameliyatı geçirdi ve aynı zamanda da şeker hastası. Son zamanlarda çok dikkat etmediğinden dolayı biraz ipin ucunu birazcık kaçırmış durumda. Bu nedenle de kilo kontrolüne yardımcı olması için O'na da bu ekmekten yapıyorum ve severek tüketiyor. 

Yalnız burada belirtmek istediğim bir nokta ise ekmeği mutlaka buzdolabında saklayın. İçerisinde bulunan yumurta nedeniyle ekmeğiniz çabuk bozulabilir. Bu detayı atlamayın.

Yanlış anlaşılmalara yol açmamak adına sizlere yukarıda kullandığım ürünlerin ambalajlı resimlerini de paylaşıyorum. Süt tozunun Göktürk marka olanını Metro Gross Marketten, Pınar olanını ise Migroslardan alıyorum. Yani süt tozu denilince aklınıza sakın kahvenin içine konulan kremalar gelmesin. Bunlar pastacıların kullandığı ürünler ve light olması önemli. Metro da alacağınız Göktürk markasının yağlı olanı da mevcut aman DİKKAT...

Chia ve amaranth tohumlarını da Migroslarda bulabilirsiniz.




Yulaf Kepeğinin ise ben bu zamana kadar bir çok markasını kullandım ancak en memnun kaldıklarım Selva ve Doğalsan oldu. Migros marketten bulabileceğiniz ürünün Selva olanın fiyatı daha uygun. Selva bulamazsam Doğalsan alıyorum.


Sağlıklı yaşam yolundaki çalışmalarımı sizlere aktarmaya devam edeceğim. Hayatımızın vazgeçilmezi olan ekmekle başladık. Devamı yine gelecek. Takipte kalın. Sağlıklı beslenin ama kitap okumayı da unutmayın. Hoşça kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ece Evren - Geçmişten Gelen Adam Kitap Tanıtımı

Merhabalar Haydi toplanın yamacıma. Sizlere çok güzel bir haber vermeye geldim.  Kitap sitelerinde yeni çıkan kitaplara bakarken bir de ne göreyim? Hepimizin sevdiği ve saydığı sevgili  Ece Abla  yeni bir kitap çıkarmış.

Kapı Önü Dedikoduları - İçindeki Fesatlıktan Kurtul

  Merhabalar Bayan X her defasında kendini aşamaz dediğim noktada kendisini aşmayı başarıyor ve level atlayarak devam ediyor.

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

14 Şubat Sevgililer Günü Zırvalığı

Merhabalar Hadi bugün şu sevgililer zırvalığını biraz açalım. Geçen seneki sevgililer gününde yazdığım yazıda bahsetmek isteyip bahsedemediğim şeyler vardı. Hadi bu sevgililer gününde de onları konuşalım. Geçen sene yazdığım yazıma da  buradan  ulaşabilirsiniz.

14 Şubat Sevgililer Günü Zırvalığı

Merhabalar İki sene önce 14 Şubat ile ilgili duygu ve düşüncelerimi belirtmiştim.

Fırın Muhallebi

Merhabalar Malum bizim ev halkı tatlı konusunda doyumsuz.

2019 Eylül Ayında Okuduklarım

Merhabalar "Bir insan kendisine nasıl beyin göçü yaşatabilir?" sorusunun bir sonucu olarak bu ay sadece tek bir yazar okudum.

Füsun - Bir Olur Da Beni Ararsın

Merhabalar Şimdi diyeceksiniz ki bu Füsun? Nereden çıktı? Füsun Tokyürek şarkıcı Nalan Tokyürek'in nam-ı diğer Of Aman Nalan'ın kardeşidir.

Aşkın Nur Karataş - Ateşli Kitap Tanıtımı

Kural tanımazlık ve yaramazlık sadece Rock yıldızlarına has değildir.

Melek Öztürk - Münzevi Mısralar İskelesi