Ana içeriğe atla

Dukan Ekmeği

Merhabalar

Buralardan biraz uzak kaldım. Malum 15 tatildi ve bizde ailecek her sene olduğu gibi termal turizm tatilimize gittik. Bu bizim aslında mecburi tatilimizde diyebilirim. Zira böbreklerimde oluşan taşlardan dolayı (çok su içtiğimden kuma çeviriyor) her sene termal tatile gitmem gerekiyor. Yoksa ağrısı çekilmez bir hal alıyor. Eşimde işi dolayısıyla bedenen çalıştığından termal bizim için kaçınılmaz oluyor.
Bu sene her yıl gittiğimiz Gazlıgöl'e maalesef gidemedik. Bunun yerine Kütahya Yoncalı kaplıcalarını tercih ettik. Daha önceki senelerde de gittiğimiz bu yer gerçekten şifalı sularıyla bünyemize iyi geliyor. 

3 ay önce başlayan sağlıklı yaşam mücadeleme tabii ki burada da devam ettim. 3 günlük tatil deyip yan gelip yattım ama yediklerimi kilo kontrolüne uygun olarak tükettim. Çoğu kişinin yaptığı "aman bir kereden bir şey olmaz" mantığını kendime adepte etmedim ve işe ilk olarak ekmek yapımından başladım.  

Sizlere geçen hafta buradaki yazımda nasıl sağlıklı beslenmeye başladığımı yazmaya başlamıştım. Şimdide hayatımızın vazgeçilmezi olan dukan ekmek diye tabir edilen ama bana göre sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve diyet yapanların rahatlıkla yapıp tüketebileceği bir ekmeğin tarifini vereceğim. Zira Türk Milleti olarak ekmeksiz sofraya oturmadığımızı düşünürsek, bu ekmek sizi hem tok tutacak, hem de yemekte ekmek yediğiniz mantığını beyninize resmen kazıyacak. Bir nevi bir yandan da mideyi, beyni bilimum organları kandırıyoruz.



Öncelikle malzemeleri verelim.

4 kaşık yulaf kepeği
3 kaşık light süt tozu 
3 yumurta beyazı
Yarım çay kaşığı kabartma tozu

İsteğe göre aşağıdaki malzemeleri de ekleyebilirsiniz.
Yarım çorba kaşığı amaranth tohumu
Yarım çorba kaşığı chia tohumu
1 çay kaşığı çörek otu
Kekik
Pulbiber

Yumurta ve kabartma tozunu iyice çırptıktan sonra kalan malzemeleri de ilave ederek iyice karıştırın. Mikrodalga fırında 4 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra nem yapmaması için pişirme kabından çıkarın ve soğumaya bırakın. Bu ekmek benim iki günlük ekmeğim olduğundan soğuduktan sonra ortadan ikiye bölüp iki günde tüketiyorum. Genellikle sabahları pek ekmek canım istemediğinden ekmeğimin tamamını öğlen yemeği sırasında bitiriyorum. Akşam saatlerine bünye de ağır yiyecekler kalmaması açısından akşam tüketmemek bana göre daha mantıklı. O günlük ekmek hakkımı mutlaka tüketiyorum zira bağırsakların ve metobolizmanın çalışması için bu şart. Diyeceksiniz ki hepsini yesem ne olur. Dukan diyeti yaptığımdan dolayı günlük 2 kaşık yulaf kepeği hakkım var. Fazlasını tüketmem yasak. Zaten yulaf kepeği tok tutan bir besin. Bunun yanı sıra içine amaranth ve chia tohumu da koyduğumdan hepten tok tutuyor. Bu üç besin su ile birleştiğinde mide de şişme özelliğine sahip. Bu nedenle de özellikle diyet yapanlar tarafından çokça tüketiliyor.

Peki diyeceksiniz ki sürekli ekmek mi yapıyorsun? Ben iki güne bir ekmek yapıp tüketiyorum. Sizler isterseniz daha fazlasını yapıp günlük miktarlara bölerek derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.

Dukan ekmek şu anda babamın da favorisi. Kendisi açık kalp ameliyatı geçirdi ve aynı zamanda da şeker hastası. Son zamanlarda çok dikkat etmediğinden dolayı biraz ipin ucunu birazcık kaçırmış durumda. Bu nedenle de kilo kontrolüne yardımcı olması için O'na da bu ekmekten yapıyorum ve severek tüketiyor. 

Yalnız burada belirtmek istediğim bir nokta ise ekmeği mutlaka buzdolabında saklayın. İçerisinde bulunan yumurta nedeniyle ekmeğiniz çabuk bozulabilir. Bu detayı atlamayın.

Yanlış anlaşılmalara yol açmamak adına sizlere yukarıda kullandığım ürünlerin ambalajlı resimlerini de paylaşıyorum. Süt tozunun Göktürk marka olanını Metro Gross Marketten, Pınar olanını ise Migroslardan alıyorum. Yani süt tozu denilince aklınıza sakın kahvenin içine konulan kremalar gelmesin. Bunlar pastacıların kullandığı ürünler ve light olması önemli. Metro da alacağınız Göktürk markasının yağlı olanı da mevcut aman DİKKAT...

Chia ve amaranth tohumlarını da Migroslarda bulabilirsiniz.




Yulaf Kepeğinin ise ben bu zamana kadar bir çok markasını kullandım ancak en memnun kaldıklarım Selva ve Doğalsan oldu. Migros marketten bulabileceğiniz ürünün Selva olanın fiyatı daha uygun. Selva bulamazsam Doğalsan alıyorum.


Sağlıklı yaşam yolundaki çalışmalarımı sizlere aktarmaya devam edeceğim. Hayatımızın vazgeçilmezi olan ekmekle başladık. Devamı yine gelecek. Takipte kalın. Sağlıklı beslenin ama kitap okumayı da unutmayın. Hoşça kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Kademe Analizi Nedir?

 

Fatih Murat Arsal - İki Mükemmel Hata

Merhabalar Uzun zamandır sizlere kitap yorumu yaz(a)mıyorum zira bu sıralar yorum yazmak için maalesef kafamı toparlayamıyorum. Hoş bir aydan fazladır kitap kapağı da açamadım. Kitap okumadan uyumayan ben; son zamanlarda kitaplara dokunamadım bile. Fakat okuduğum kitaplara ve yazarlara da haksızlık da etmek istemiyorum. Zira beğendiğim kitapların yorumsuz durmalarına maalesef gönlüm razı gelmiyor. Çıktığı ilk anda alıp okuduğum, ancak yorum giremediğim bir kitap İki Mükemmel Hata. O zaman başlayalım.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Risk Bildirim Formu

 

Fatih Murat ARSAL - Yalnız Gözlerin İçin

Merhabalar Fatih Murat Arsal ile tanışmam Anlaşma romanına dayanır ancak yorumlamak için öncelikle Yalnız Gözlerin için kitabından başlamak istedim.