Ana içeriğe atla

John Steinbeck - Fareler ve İnsanlar



Merhabalar

Uzun bir ara verdim yine hepinizden özür dilerek başlamak istiyorum. Çanakkale gezisinin yorgunluğunu üzerimden atmamla birlikte yine sizlerle birlikteyim. Çanakkale gezisi çok güzeldi ki sizlere 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili yazdığım yazımda da belirttiğim gibi kesinlikle gidip görmeniz gereken, o duyguları kendinizin bizzat hissetmesi gereken bir yer. Özellikle Nusret Mayın Gemisi ve yanındaki kalede (aynı zamanda müze olarak da kullanılıyor) savaşın anlatıldığı iki ayrı video var. Bu videoları izleyip, Kale'nin içindeki müzeyi gezmenizi de ayrıca tavsiye ediyorum.



Kalenin içindeki müzede çarpışan kurşunu ve savaş döneminde bir metrekarelik alana 6000 adet kurşunun düştüğü bir yer var ki sözün bittiği, savaşın ne kadar çetin geçtiğini anlatan, insanın nefesini kesen bir tablo. Kısacası gidip kendiniz de mutlaka görmelisiniz. Umarım seneye de gitmek nasip olur.

Gelelim kitabımıza; John Steinbeck Fareler ve İnsanlar kitabını okumak da çok geç kalmışım. Bunun filmi de varmış ancak ben izlemedim. Kitap duygusu kesinlikle daha farklı. Öncelikle kitabı beğenenler kadar, neden klasik olmuş ki diyen bir beğenmeyen kesim de var. Okumaya ilk başladığınızda sıkılabilirsiniz. Sıradan iki arkadaşın kendini yollara vurması gibi de gelebilir ancak durumun öyle olmadığını ilerleyen sayfalarda anlıyorsunuz.

George Milton zeki biridir. Arkadaşı Lennie Small ise soyadının aksine güçlü kuvvetli ve iri yarı biridir. Ancak kıt akıllıdır. George onu koruyup kollamaktadır. George ile hayalleri vardır ve bu hayallerini gerçekleştirmek adına para biriktirebilmek için çalışmaktadır. Fakat gittikleri yerlerde Lennie yüzünden başları sürekli belaya girdiği için, yer değişikliği yapmak ve yeniden iş aramak zorunda kalırlar. George bu durumdan ne kadar sıkılsa da arkadaşını kesinlikle bırakmaz,bırakamaz.

Kitap zaten kısa olduğu için daha fazla detay vermek istemiyorum. Fakat kitap bittiğinde yok artık dediğim doğrudur. Açıkçası sonuncu sayfaya bakakaldım. Daha devam etmeli miydi? yoksa gerçekten olması gereken yerde mi bitti? henüz karar verebilmiş değilim. Dostluk gerçekten böyle mi olmalı? emin olun bilemedim.

Keyifli Okumalar.

Tanıtım Bülteninden

Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small’un öyküsünü anlatır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. Steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. Kitabın ismine ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; “En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider…"


Basım Yılı : 2012

Sayfa Sayısı : 128

Sel Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Bugün 23 Nisan, Hep Neşeyle Doluyor İnsan

 

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Şermin Yaşar, İlber Ortaylı - Cumhuriyet'in İlk Sabahı Kitap Alıntısı

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Naime Özeren - 23 Nisan