Ana içeriğe atla

Ahmet Ümit - Elveda Güzel Vatanım Kitap Tanıtımı


Merhabalar

Geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan ve benim geç de olsa tanıtmaya fırsat bulduğum bir kitap Ahmet Ümit ise son kitabı olan Elveda Güzel Vatanım.
Kitap ittihat ve terakki zamanlarında kendini İttihat ve Terakki'ye adamış Selanik'li Şehsuvar Sami adlı bir adamı ve onun etrafında dönen siyasi entrikaları konu alıyor. Tarih okumayı sevenlerin kaçırmaması gereken bir eser olduğunu düşünmekle beraber, kitap satış sitelerinde maalesef okuyucular ikiye bölünmüş durumda. Bir kısım okurlar kitabın gerçekten çok iyi olduğunu düşünürken, diğer kısım Ahmet Ümit'in diğer kitapları kadar iyi olmadığını, bazı yerlerde de maalesef objektif kalamadığını savunuyorlar. 

Tarih okumayı severim ancak çok aşırıya kaçmayacak. Çok derin tarihler işlendiğinde ve özellikle tarihler çok fazla detay olarak verildiğinde sıkılmaya başladığım bir gerçek. 

Peki bu kitap için ne hissettim? Açıkçası yorumlar yarı yarıya durumunda. Beğenmek ise göreceli bir kavram. Fakat kitabın okunmasında bir sakınca olmayacağını, hele ki tarihsel bilgi açısından fayda bile sağlayacağını bile düşünüyorum. Her ne kadar kitapla ilgili değişik yorumlar getirilmiş olsa da arka kapak yazısı için bile okunabilecek, insanın kendisine bir şeyler katmasını sağlayabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Herkese keyifli okumalar dilerim.

Tanıtım Bülteninden


1926 yılının o hüzünlü sonbaharı. Osmanlı İmparatorluğu yıkılmış, genç cumhuriyet ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor. O büyük altüst oluşun içinde bir adam:

Şehsuvar Sami… Bir zamanların İttihat ve Terakki fedaisi, şimdilerin yorgun komitacısı. Şehsuvar Sami’nin etrafında dönen amansız bir entrika. Bir yanda kaybettiği ama hiçbir zaman yüreğinden çıkartamadığı sevgilisi Ester, öte yanda yaşanılan tarihsel bozgun… Kaybedilen bir ülke, kaybedilen bir şehir, kaybedilen bir hayat. Ve aklında hep aynı soru:
Devlet mi kutsaldır, yoksa insan mı?

“Ölüm, şehirlerimizi kaybetmekle başlar.” Kim söylemişti bu cümleyi hatırlamıyorum, ne yazık ki doğru… Doğru, lakin eksik. Ölüm, şehirlerimizi kaybetmekle başlar, vatanımızı kaybetmekle neticelenir.

Sahi nedir vatan? Bir toprak parçası mı, uçsuz bucaksız denizler, derin göller,  yalçın dağlar, verimli ovalar, yemyeşil ormanlar, kalabalık şehirler, tenha köyler mi? Hayır, bütün bunların ötesinde bir anlam taşır vatan. Ne sadece toprak parçası,  ne su havzaları, ne ağaç silsilesi… Annemizin şefkati, babamızın saçlarına düşen ak, ilk aşkımız, doğan çocuğumuz, dedelerimizin mezarlarıdır vatan…

Vatanı olmayan insanın hayatı da olmaz. Evet, bir vakitler zihnim,  kalbim bu fikirlerle doluydu. Şimdi? Şimdi bilmiyorum…


Basım Yılı : 2015

Sayfa Sayısı : 560

Everest Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Prof. Dr. Fevzi Köksal, Hasan Gümüş - Mühendis Teknolojisi ve Fenciler için Nanofizik ve Nanoteknoloji

 

Mimlendim ve Mimledim 24 - Blog Yazarlarını Tanıma

Merhabalar Sevgili  İzel Tolu  ve  İnciden Notlar  Blog Yazarlarını tanıma miminde sağolsunlar beni de mimlemişler. Kendilerinin mim yazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. O zaman sorulara geçelim. İzel Tolu Cevapları İnciden Notlar Cevapları

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları 1

 

Blog Keşif Etkinliği

Merhabalar Malum artık annemle birlikte blog yazmaya başladık. Böylesi belki de daha iyi olacak. Omuz omuza, anne-oğul birlikte daha güzel şeyler yapabilmek adına tek blog, tek yürek olarak yolumuza devam etmeye karar verdik. Annem benim her daim hep ve tam destekçim. 

Kara Cuma (Black Friday) ve Alışveriş Çılgınlığı

Merhabalar Bugün kara cuma. Amerikalıların deyimiyle de black friday.

Sabri Bey Ve Ayla Hanım

  Merhabalar Bir zamanların yani doksanlı yıllarının en sevilen dizisiydi Bizimkiler.

Atık Pil Nedir? Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  Merhabalar Oğlumla geçen gün biten saatin pilini değiştirirken oğlumu denemek için elimdeki atık pili çöpe atmasını söyledim.

Mimlendim ve Mimledim 33 - Dürüst Müyüz?

Merhabalar Sevgili  Ece Abla  çok anlamlı ve güzel bir mim başlatmış. O zaman bizde hemen sorularına cevap verelim. Kendisinin mim yazısına  buradan  ulaşabilirsiniz. Hadi başlayalım o zaman.

2019 Yılı Hedeflerim ve Hayaller - Mim

Merhabalar 2018 yılı bitip 2019 yılına sayılı günler kalmışken sizlerle güzel bir mim etkinliği yapmalım.

Mimlendim ve Mimledim 22 - Kişilik Testi

Merhabalar Kameri Şeyler  bloğunun sahibi oğlumun yazdığı  Megaladon Köpekbalığı  yazısını okurken esinlenmiş ve mim yapmaya karar vermiş. Sağolsun başta oğlumu olmak üzere beni de mimlemiş. Oğlumun sanırım bu mimi yapması uzun zaman alacak ama ben kendi payıma düşen kısmını tamamlayayım. O zaman başlayalım.