Prof. Dr. Fazlı Arabacı Din-Devlet İlişkilerinde Yeni Paradigma Hakkaniyet
Günümüzde Din-Devlet ilişkileri bağlamında temel soru dini çoğulculuğun giderek yaygınlaştığı toplumlarda din özgürlüğünü, devlet tarafsızlığı ve sosyal uyumla nasıl uzlaştırabiliriz?
Batı’da Hıristiyanlığın dayandığı ontolojik, aksiyolojik ve sosyolojik parametrelerden mütevellit insan doğasına aykırı uygulamalarına alternatif olarak üretilen Laiklik, pozitivist akla dayalı olarak inşa edilmiş, pozitivist akıl ise Din’i tarihin ve bireysel hayatın dışına itmiştir.
Laiklik, mutlak ve vazgeçilmez bir model de değildir. Belirli bir çağın 19.yy’ın paradigması ya da çözümüdür. Belirli zamanlarda belirli toplumlar için üretilen paradigmalar ise her zaman ve her yerde geçerli olmazlar, olamazlar.
Bu nedenle geleceğin müreffeh, adil, hakkaniyet ölçülerine uygun olarak herkesin ve her kesimin mutlu bir şekilde yaşayabildiği dünyayı inşa etmede Din-Devlet ilişkilerinin belirlenmesinde yeni bir paradigma ihtiyacı zaruri görünmektedir.
Daha adil bir dünya mümkünse ki öyledir, bunun kurulabilmesi ancak ve ancak HAKKANİYET’le mümkündür
Basım Yılı : 2026
Sayfa Sayısı : 128
Çizgi Kitabevi
Reklam değildir. Gönüllü paylaşımdır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.