Ana içeriğe atla

Lafcadio Hearn - Tuhaf Şeylere Dair Hikâyeler Kitap Alıntısı

SÜTANNENİN KİRAZI 

Üç yüzyıl önce Iyo vilayetinin Onsengori ilçesinde, Asamimura denen köyde Tokubei adında iyi bir adam yaşardı. Tokubei ilçenin en zengin adamı ve köyün muraosa'sı, yani muhtarıydı. Çoğu işte talihi yaverdi ama kırk yaşına babalık mutluluğunu tatmadan bastı. Bu yüzden karısıyla beraber, çocuksuzluk acısıyla, Asamimura' da Saihoji adlı ünlü bir tapınağı bulunan mabut Fudo Myo O'ya pek çok dualar ettiler.
Sonunda duaları kabul oldu. Tokubei'nin karısı bir kız doğurdu. Çocuk çok şirindi, ona O-Tsuyu adını verdiler. Anasının sütü yetmediğinden O-Sode adlı bir sütanne tutuldu ufaklığa.
O-Tsuyu büyüyüp çok güzel bir kız oldu ama on beş yaşındayken hasta düştü ve doktorlar öleceğini düşündüler. O zaman kızın onu gerçek bir ana sevgisiyle seven sütannesi O-Sode Saihoji tapınağına giderek Fudo-Sama'ya kız için hararetli dualar etti. 21 gün boyunca her gün tapınağa gidip dua etti ve bu müddetin sonunda O-Tsuyu ansızın tamamen iyileşti. 
Tokubei'nin evinde bayram havası vardı. Mutlu hadiseyi kutlamak için bütün dostlarına ziyafet verdi. Ama ziyafet gecesi sütanne O-Sode aniden fenalaştı ve ertesi sabah, muayene için çağırılan doktor O-Sode'nin ölüm döşeğinde olduğunu duyurdu.
Aile büyük bir hüzünle vedalaşmak üzere O-Sode'nin yatak, etrafında toplandı. Ama kadın onlara dedi ki:
"Size bilmediğiniz bir şey söylememin zamanı geldi. Dualarım kabul edildi. Fudo-Sama'ya O-Tsuyu yerine benim canımın alınması için dua ettim, bu büyük lütuf bahşedildi bana. O yüzden arkamdan yas çekmeyin... Fakat bir ricam var. Fudo-Sama'ya, şükranımızı ifade etmesi ve yadigar olması için Saihoji'nin bahçesine bir kiraz ağacı dikmeyi adamıştım. Şimdi kendim dikemem o ağacı. O yüzden adağımı sizin yerine getirmenizi istirham ediyorum... Elveda, sevgili dostlar, 0-Tsuyu'nun yerine ölmekten mutluluk duyduğumu hep hatırlayın."
O-Sode'nin cenazesinden sonra 0-Tsuyu'nun anne babası Saihoji'nin bahçesine bir kiraz fidanı diktiler, bulabildikleri en iyi fidandı bu. Ağaç büyüyüp serpildi ve ertesi yılın ikinci ayının on altıncı gününde, yani O-Sode'nin ölüm yıldönümünde, muhteşem çiçekler açtı. O günden sonra da 254 yıl boyunca hep ikinci ayın on altıncı günü çiçek açmaya devam etti. Pembeli beyazlı çiçekleri ucundan süt damlayan kadın memelerine benziyordu. Halk ağaca Ubazakura adını verdi, yani Sütannenin Kirazı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Yeni Bir Yıla Merhaba Derken....

 

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Naime Özeren - 23 Nisan

Bir Yaprak Sarması Meselesi