Ana içeriğe atla

Karnabahar Köftesi

 
Merhabalar

Sağlıklı yaşam sürecim son sürat devam ediyor. Arada kaçamaklar elbette ki oluyor ama o kadarcık da olur değil mi ama? Hepimiz insanız sonuçta. Neyse kaçamak sonralarında kendimi sebzelere gömmeye alışmış biri olarak sizlerinde çok çok seveceğinizi düşündüğüm bir köfte tarifi vereyim istedim. 

Ev halkı karnabahar çok sever ama kızartması olacak. Malum ben  tansiyonlu biriyim. Bunun dışında da sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Bu nedenle bana karbonhidrat, tuz, şeker, kızartma aklınıza gelen her şey ne yazık ki yasak. Bende ev halkına karnabaharı yemek olarak sunmak yerine, köfte olarak sunmayı tercih ettim. Açık söylemek gerekirse ben de karnabahar çok severim ama tencere yemeğinden ziyade, bu şekilde favorim. Hem farklı bir tat, hem de daha lezzetli. Hadi o zaman karnabahar köftesinin tarifine geçelim. 

Malzemeler;
Karnabahar (haşlanmış ve suyu sıkılmamış)
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
Kırmızı toz biber
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Zeytinyağı
Yarım karnabahar için 3 kaşık mısır unu
Taze nane
Maydanoz
Kimyon çok az 

Üzerine süzme yoğurt

Sosu için;
Tereyağı
Kırmızı toz biber
Domates salçası
Kekik
Karabiber
Sarımsak

Yapılışı;
Karnabaharı haşlayalım. Suyunu dökelim ancak karnabaharı sıkmayalım. Mısır unu ile bağlayacağız. Yumuşak olması için sulu kalması önemli. Haşlanmış karbaharları ezici yardımıyla ezelim. 

Blenderın içine soğan, sarımsak, taze nane ve maydanozu koyup, iyice blend edelim. Bir kabın içine haşlanmış karnabaharı, blend edilen malzemeleri, mısır unu, yumurta, pulbiber, karabiber, zeytinyağı, tuz, karbonat, kimyon ve kırmızı toz biber ilave edelim. Tüm malzemeleri iyice karıştıralım. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye kaşık yardımıyla köfte şeklinde dökelim. 

170 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirelim. Çok yüksek ısıya ayarlamayın ki, içi çiğ kalmasın. 

Süzme yoğurdu çırpalım.

Bir tavaya tereyağı ve dövülmüş sarımsağı koyup kavuralım. Sonrasında domates salçası, kırmızı biber ve kekik ilave edip iyice kavuralım.

Bir tabağa karnabahar köftelerimizden koyalım. Üstüne süzme yoğurt ve hazırladığımız sostan ilave ederek servis yapalım. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun.

Kızartma karnabahardan daha güzel ve daha sağlıklı bu tarifi çocuklar da çok sverek yerler. Şöyle söyleyeyim, bunu yaptığımız gün eşimin abisi gelmişti. Akşam yemeğinde yedi ve karnabahar olduğunu anlamadı. Yani karnabahar sevmeyen çocuklarınız bile bu tarifle karnabahar yiyeceklerdir. 

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.
 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 2. Bölüm

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Yeni Bir Yıla Merhaba Derken....

 

Naime Özeren - 23 Nisan