Ana içeriğe atla

Hannah Richell - Gölgedeki Yıl

Merhabalar

Yine uzun zaman önce aldığım ve okunmayı bekleyenlerden Gölgedeki Yıl.
Kitap iki ayrı zamanda yaşananları anlatıyor. 

Lila ve Tom mutlu bir çifttir. Lila hamiledir ve bebeği olacağı için ayrıca çok mutludur. Ancak bir kaza sonucunda bebeğini kaybedince kendisini de kaybeder.  Yoğun bir depresyon geçirir, evden çıkmaz. Tom ile aralarında sıkıntılar baş göstermeye başlar. Kocasının kendisini anlamadığını düşünür. Bu onu daha da üzer. Babasının ani ölümüyle birlikte iyice sarsılır. Günün birinde kendisine isimsiz bir şekilde bırakılan bir göl evi adeta bahşedilmiş bir hediye gibidir. Tom'un karşı çıkmalarına rağmen bir süre ıssız bu evde kendiyle başbaşa kalmak ister ve oraya gider. Gittiği yer öyle bakımlı ve kalınabilecek türden bir yer değildir. Ancak Lila burayı adam etmeye karar verir. Aynı zamanda geçmişin sırları da peşini bırakmaz. Evdeki işaretleri çözmeye çalışırken karşısına çıkanlar Lila'nın hoşuna gitmeyecektir.

Geçmişte 1980 yılında üniversiteden mezun olan bir grup genç serinlemek için gittikleri gölde göl evini keşfederler ve kendi aralarında anlaşarak bir yıl burada kalmaya karar verirler. Amaçları hayatın dayatmalarından uzak, kendi ayakları üzerinde durmak, burada kendi ihtiyaçlarını dışarıya fazla bağımlı olmadan kendilerinin sağlayabileceğini, ileride yaşamak istedikleri hayatlar ve olmak istedikleri kişiler için de hazırlık yapmaktır. İlk başlarda yaz mevsiminin de etkisiyle bazı şeyler kolayken, kışın gelmesiyle ve şartlarında zorlaşmasıyla her şey daha da zor olmaya, herkes aslında kendi yüzünü göstermeye başlar. Bu iş sandıkları kadar kolay olmayacaktır. Dışarıdan hiçbir yardım almadan, ellerindeki bir miktar parayla geçinmek, bazı zaruri ihtiyaçları bile karşılayamayacak duruma gelmek bir süre sonra grup içinde çatışmalara yol açacak, grubun birbirine olan güveninin sarsılmasına neden olacaktır.

Kitabın her ne kadar konusu güzel olsa da, maalesef kitap aşırı detaylar nedeniyle çok durağan ilerliyor. Bu kadar detay arasında açıkçası başlarda kim kimdir diye aklımda tutmakta da zorlandım. 

1980 yılında geçen kısmında gençlerin bir kişinin ağzına bakması da bir süre sinir bozucu olmaya başladı. Yani sanki o kişi onay vermese hayatları son bulacak. Resmen koyun gibilerdi. İnsanın azıcık fikri olur. Kitabın sonlarına doğru biraz fikir belirttiler ama açıkçası o kadar sıkıldım ki itirazları pek de cazip gelmedi.

Kitabın genel olarak konusu güzel olsa da maalesef karakterlerden hiçbirini sevemedim. Kitabın sonundaki bağlanma noktası bir tık kitabı kurtarmış olsa da, maalesef her şeyi yapıp ettikten sonra insanların hemen affetmelerini de anlamıyorum ki kitabın sonunda bunu da görünce kitaba olan azıcık iyi niyet duygularımda yok oldu.

Genel olarak konu güzel olsa da anlatım eksikliği, karakterlerin oturmamış olmasından dolayı ne yazık ki kitabı sevemedim. O kadar olaydan sonra biraz daha tempolu, biraz daha az detaylandırma olsaydı ve sonunda daha güzel bağlansaydı daha iyi bir kitap olabilirdi.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Güzel ve mutlu bir gün sizlerle olsun.

Hoşçakalın.

Tanıtım Bülteninden

Secrets of Tides’in en çok satan yazarından trajedi, ihanet ve yalanlarla dolu büyüleyici bir hikâye… 

Doğmadan kaybettiği bebeğinin acısı, hayatına bir gölge gibi çöken Lila Bailey, tüm gizemlerin kapılarını kimden geldiğini bilmediği bir anahtarla açacaktı. Kendisine, ücra bir göl kenarında miras bırakılan ev ve eski sakinleriyle ilgili hissettiği rahatsız edici duygular pek çok cevapsız soruyu da beraberinde getirmiştir. Neden tüm eşyaları eve dağılmışken alelacele evi terk ettiler ve neden Lila, sürekli takip edildiği hissinden bir türlü kurtulamaz. Ev ile birlikte kendi hayatını da onaran Lila, göl kenarında geçirilen bir yıl sayesinde kendisinin bile haberdar olmadığı pek çok sırla birlikte tüm hayatını gölgelerden çekip çıkaracaktır. Birbirine paralel ilerleyen iki farklı zaman ve iki farklı hikâyenin kesiştiği ana gözyaşlarıyla tanık olacaksınız.

“ Sürükleyici ve zekice yazılmış bir hikaye ”
(Anita Shreve) “ 

"Baştan sona etkileyici"
(Who Weekly)

 "Birbirinin içine sıkıca geçmiş birçok gizeme sahip,yavaştan yakan bir dram"
( The Australian)

"Bu duygulandırıcı ve merak uyandıran hikayede,geçmiş zaman ve şimdiki zaman zekice beraber dokunmuş,sürükleyici"
(Herald Sun )

"Zekice,büyüleyici,hatta zaman zaman tehditkar"
(Women’s Day ) 

"Birbirinin içine sıkıca geçmiş birçok gizeme sahip,yavaştan yakan bir drama…O,keskin zekalı bir hikayeci.Okuyucuları nasıl meraklandıracağını ve onları kitaba nasıl bağlayacağını çok iyi biliyor"
(The Australian ) 

"Sizi son sayfaya kadar kendine bağlayacak bir hile ve ihanet hikayesi… Zekice,büyüleyici,hatta zaman zaman tehditkar.Sürükleyici bir kitap için olduğunuz yere kıvrılıp oturun"
(Woman’s Day )

"The Shadow Year (Gölgedeki Yıl), Richell’in onu diğer kadın yazarların kurgularından ayrılmasını sağlayan hikaye yazma becerilerini gösteriyor"
(Woman’s Day )

"Sonlandırma müthiş… Sonuna hemen geliyorsunuz.Dönemeçli bir Black Cavıar (Siyah Havyar) zaferi. İkinci romanı da romanında olduğu gibi en önemli noktalara değinecek"
(Sun Herald ) 

"Kalbinde dondurucu ve beklenmeyen bir gizem olan sürükleyici bir kitap.Bu bir kararlılık hikayesi… Konunun bütün hatları itinayla bağlanmış ve okuyucuları sonuna kadar tahmin etmeye zorlayacak şifreli ipuçları her tarafa dağıtılmış"
(The Newtown Review of Books) 

Yalanlar ve ihanetle bezenmiş ailevi bir trajedi olan büyüleyici bir hikaye.Rıchell’in sürükleyici kitabı sizi sonuna kadar bağlayacak “ ( Sophia Whitfield, Culture Street ) “ The Shadow Year (Gölgedeki Yıl) okuyucuların aklını başından alıyor…Tamamen büyüleyici” ( Who Weekly ) “ Basitçe,bir kitapda olması gereken her şey… Birbirini etkileyen çifte hikaye satırlarına sahip fantastik bir kitap. Betimleme zengin,ancak tempoyu yavaşlatmıyor;karakterler,çok yönlü,kusursuz ve inanılır 10/10 “( Novelicious ) “ Yürekleri sızlatacak kadar iyi “
(Sun Herald )

Basım Yılı : 2015

Sayfa Sayısı : 514

Orkinos Yayınları

Çevirmen : F.Bilge ATAY

Yorumlar

  1. Yaşamdan kesitler barındıran kitapları çok severim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Bugün 23 Nisan, Hep Neşeyle Doluyor İnsan

 

Şermin Yaşar, İlber Ortaylı - Cumhuriyet'in İlk Sabahı Kitap Alıntısı

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?